Σύμπραξη συνεταιρισμών για το φάρμακο

*ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΟΦΛΑ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΥΦΤΑ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΦΑΚ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ *ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2024 13:01

Μνημόνιο συνεργασίας με προοπτικές περαιτέρω οικονομικής σύμπραξης υπέγραψαν οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών Λάρισας, Τρικάλων και Αιγαίου-Κρήτης, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε Κυβέρνηση και αγορές για την προώθηση και στήριξη δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών στον χώρο των φαρμακοποιών.

Ανταποκρινόμενοι σε παλιότερες προωθούμενες πολιτικές της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, που ζήτησε ήδη από την Κυβέρνηση να ανάψει «πράσινο φως» στη δυνατότητα δημιουργίας δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών, οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών Λάρισας Σ.ο.Φ.ΛΑ., Τρικάλων ΣΥΦΤΑ και Αιγαίου και Κρήτης ΣΥΦΑΚ, σε συνάντηση των Διοικητικών τους Συμβουλίων στην Αθήνα, επικύρωσαν των απόφασή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, υπογράφοντας πολυσέλιδο μνημόνιο.
Η υπογραφή του μνημονίου ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς κοινής πορείας και συναντίληψης σε μια σειρά θεμάτων στον τομέα του φαρμάκου δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΟΦΛΑ Πέτρος Καφανέλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα στη σύμπραξη των Συνεταιρισμών αναμένεται να προσχωρήσει και ο Συνεταιρισμός του Βόλου. Με την υπογραφή του μνημονίου σημείωσε «οι τρεις Συνεταιρισμοί διατηρώντας την αυτονομία μας στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για την ύπαρξη ενός ισχυρού οργανισμού με τεράστια τεχνογνωσία και άλλες δυνατότητες στον χώρο της διακίνησης του φαρμάκου».
Μιλώντας για τις δυνατότητες που προσφέρει το μνημόνιο, ο κ. Καφανέλης μίλησε για συνεκπαίδευση φαρμακοποιών, προώθηση καλών πρακτικών, αλλά και προοπτικές περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας, εφόσον η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την πρόταση της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη δυνατότητα σύστασης συνεταιρισμών με μέλη άλλους συνεταιρισμούς.
Την ίδια ώρα ο Συνεταιρισμός των Φαρμακοποιών Αιγαίου-Κρήτης σε ανάρτησή του στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για τη σύμπραξη των τριών Συνεταιρισμών, καθώς, όπως επισημαίνει, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, ενισχύοντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα!
Σημειώνεται ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ανάλογες συμπράξεις πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών προωθούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας, με σημαντικότερες αυτές από τους Συνεταιρισμούς Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας, αλλά και Πειραιώς και Έβρου.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Στο μεταξύ, ήδη η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας έχει καταθέσει στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόταση τροποποίησης του Ν. 1667/1986, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών, δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας ενός συνεταιρισμού που θα έχει ως μέλη άλλους συνεταιρισμούς.
Η υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Μπιρλιράκης στη σχετική επιστολή του, θα αυξήσει τις δυνατές επιλογές συνεργασίας μεταξύ των συνεταιρισμών και θα συνδράμει στη διαμόρφωση μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων.
Αναλυτικότερα, με την προτεινόμενη από την Ομοσπονδία διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους πρωτοβάθμιους αστικούς συνεταιρισμούς που έχουν συσταθεί να συνεργαστούν οικονομικά συστήνοντας δευτεροβάθμιο αστικό συνεταιρισμό που είναι συνεταιρισμός των πρωτοβάθμιων αστικών συνεταιρισμών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμπληρώνεται ο Ν. 1667/1986, ο οποίος προέβλεπε τη συνεργασία των συνεταιρισμών σε επίπεδο εκπροσώπησης τοπικής, κλαδικής, εθνικής, για τον συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους, αλλά δεν προέβλεπε τη συνεργασία των συνεταιρισμών για οικονομικούς σκοπούς.
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, υποστηρίζει η Ομοσπονδία, ενισχύεται η 6η συνεταιριστική αρχή, η οποία αφορά τη συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών. Παράλληλα, η εν λόγω προτεινόμενη τροποποίηση συνάδει με τη Σύσταση 193/2002 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την προώθηση των συνεταιρισμών, η οποία έχει υπερψηφιστεί από τη χώρα μας και συγκεκριμένα, με την παρ. 6 (δ), κατά την οποία το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις συνεταιριστικές αξίες και αρχές τους και, ειδικότερα, θα πρέπει να διευκολύνει την προσχώρηση των συνεταιρισμών σε συνεταιριστικές δομές ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των μελών τους.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass