Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2023 11:42
Ολοκληρώνεται σήμερα από το ΕΚΑΒ η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης, με κεντρικό μήνυμα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E. - Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!». Η «Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης», που έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών, αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας. Οι εκπαιδευτές διασώστες, νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ οργάνωσαν παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης στις θεσσαλικές πόλεις, που περιελάμβαναν ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι πολίτες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Ολοκληρώνεται σήμερα από το ΕΚΑΒ η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης, με κεντρικό μήνυμα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E. - Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!». Η «Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης», που έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών, αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας. Οι εκπαιδευτές διασώστες, νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ οργάνωσαν παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης στις θεσσαλικές πόλεις, που περιελάμβαναν ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι πολίτες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

«Διπλή ταρίφα» και στα ασθενοφόρα!

Η είδηση βγήκε προ μηνός -στη Λάρισα τουλάχιστον- και προέβλεπε τη μεταφορά ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, υλοποιώντας το άρθρο 40 του νόμου για το ΕΣΥ που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με το οποίο «οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών, τα νοσοκομεία δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».
Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού συνδικαλιστές δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τη βέβαιη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφοράς των ασθενών, έργο που ασκούσε επιτυχώς το ΕΚΑΒ παρά τις όποιες καθυστερήσεις, αλλά και τις γκρίνιες του προσωπικού του για την ανάγκη αποσυμφόρησης των διακομιδών, προκειμένου να υποστηριχθεί το κύριο έργο της εξυπηρέτησης των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών.
Η πλειοψηφία, πάντως, και κυρίως οι ασθενείς χαιρέτισαν τις συμβάσεις των δύο νοσοκομείων με ιδιώτες, προσδοκώντας μείωση του χρόνου μεταφοράς κατά τις απογευματινές ώρες και καλύτερες υπηρεσίες.
Δεν πέρασε μόλις ένας μήνας από την υπογραφή των συμβάσεων και η ιστορία φαίνεται να δικαιώνει τους πρώτους, λιγοστούς φορείς, που με τις απόψεις τους κατηγορήθηκαν για αρνητισμό. Η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου, που υποστηρίζεται τόσο από την 5η ΥΠΕ όσο και από το Υπουργείο Υγείας, αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική από τη θεωρητική προσέγγιση της υπόθεσης.
Οι ασθενείς με κινητικά και άλλα προβλήματα βρίσκονται μπροστά σε νέες πολύωρες καθυστερήσεις, με την ιδιωτική εταιρεία να αντιμετωπίζει εμφανή προβλήματα συντονισμού στην εξυπηρέτηση των ζητούμενων διακομιδών. Πώς να εξηγήσει κανείς περιστατικό ασθενούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο την προηγούμενη εβδομάδα, που ειδοποιήθηκε ότι θα πάρει εξιτήριο στις 10 το πρωί και έφυγε με το ιδιωτικό ασθενοφόρο στις 6 το απόγευμα; Το πλέον εντυπωσιακό, όμως, ήταν η... διπλή (ναι καλά διαβάζετε!) ταρίφα, καθώς το ιδιωτικό ασθενοφόρο μετέφερε δύο ασθενείς (!), ένα στη Λάρισα με καρέκλα και ένα σε επαρχιακή πόλη του νομού σε φορείο.
Και αν νομίζετε ότι οι εκπλήξεις σταματούν εδώ, μάλλον απατάστε: Το ασθενοφόρο ήταν βεβαίως ιδιωτικό, αλλά όχι της εταιρείας που υπέγραψε τη σύμβαση, αλλά άλλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Λάρισας, που χρησιμοποιεί η ιδιωτική μεταφορική εταιρεία -προφανώς με σύμβαση-, επειδή δεν επαρκεί ο δικός της στόλος ασθενοφόρων.
Οπότε προκύπτουν εύλογα μια σειρά από ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής του περιβόητου άρθρου 40, για την οποία ασκήθηκαν τους τελευταίους έντονες πιέσεις τόσο από το ΕΚΑΒ όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ερωτήματα που πρέπει να κληθούν να απαντήσουν δημόσια όλοι όσοι διαχειρίζονται τις μεταφορές ασθενών, για να μη βλέπουμε στους δρόμους «διπλές ταρίφες» και στοιβαγμένους ασθενείς σε ασθενοφόρα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους στοιβαγμένους επιβάτες στα ταξί της Αθήνας και να το θεωρούμε ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη!
* * *
Αύξηση 1,5% παρουσίασαν οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες υγείας σε σύνολο χώρας, καθώς ανήλθαν πέρυσι σε 103.717 έναντι 102.166 το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στους επαγγελματίες υγείας περιλαμβάνονται οι ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και φυσικοθεραπευτές. Επιπλέον, στην ίδια έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία για τα φαρμακεία και τους απασχολούμενους σε αυτά φαρμακοποιούς.
Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι ιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους ανήλθαν σε 68.469, παρουσιάζοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με τα στοιχεία του 2021. Κατά Περιφέρεια, η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ιατρών παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Θεσσαλίας (9%) και Ιονίων Νήσων (4,2%). Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (3,3%), Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου (0,6%).
Κατά φύλο, ο αριθμός των ανδρών ιατρών αυξήθηκε κατά 66 άτομα (0,2%) και των γυναικών ιατρών κατά 1.059 άτομα (3,6%).
Οι κύριες ειδικότητες είναι οι ειδικότητες της Παθολογίας, της Παιδιατρικής, της Καρδιολογίας, της Βιοπαθολογίας, της Γενικής Ιατρικής και της Μαιευτικής - Γυναικολογίας. Το 2022 συγκριτικά με το 2021 παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των ιατρών που ανήκουν στις ανωτέρω ειδικότητες εκτός των παθολόγων, μικροβιολόγων και των μαιευτήρων-γυναικολόγων που παρουσίασαν μικρή μείωση. Ο αριθμός των ιατρών ανά 10.000 κατοίκους για τις έξι κυριότερες ομάδες ειδικοτήτων στο σύνολο της χώρας δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή.
Οι εγγεγραμμένοι οδοντίατροι ανήλθαν σε 13.904 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (10,4%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Περιφέρεια Ηπείρου (6,9%). Κατά φύλο, παρατηρείται ότι ο αριθμός των ανδρών οδοντιάτρων σημείωσε αύξηση 1,5% και των γυναικών αύξηση 0,6%.
Παράλληλα, πέρυσι λειτούργησαν 10.552 φαρμακεία, εκ των οποίων 3.805 (36,1%) στην Περιφέρεια Αττικής. Ο αριθμός των φαρμακείων παρουσίασε αύξηση κατά 1,5% (152 φαρμακεία) σε σχέση με το 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση (4,7%) παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 27 νέα φαρμακεία, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (1,3%) παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 4 λιγότερα φαρμακεία.
Ο αριθμός των φαρμακείων ανά 10.000 κατοίκους ανά Περιφέρεια ανέρχεται σε 9,9. Η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ως προς τον πληθυσμό της είναι η Θεσσαλία (11,1), με δεύτερη την Κεντρική Μακεδονία (10,6), ενώ η μικρότερη πυκνότητα σε φαρμακεία εμφανίζεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάστηκαν σε φαρμακεία ανήλθε σε 11.267, έναντι 11.414 το 2021.
Τέλος, όσον αφορά τον αριθμό των φαρμακαποθηκών, αυτές ανήλθαν σε 130 έναντι 145 το 2021, σημειώνοντας μείωση 10,3%. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ανά Περιφέρεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass