Μπήκε «το νερό στο αυλάκι» για τη ΜΕΘ Παίδων

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΞΕΝ. ΚΑΝΤΩΝΙΑ - ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ - ΛΙΦΤΙΓΚ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2023 11:06 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Δεκ 2023 11:08

Ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση της δωρεάς της οικογένειας Ξεν. Καντώνια, παρουσία του τότε υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ξεκίνησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι εργασίες για τη δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων, της πέμπτης κατά σειρά πανελλαδικά μετά τις αντίστοιχες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Την ίδια ώρα δημοπρατήθηκε σημαντικό έργο για την αναδιαρρύθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου θα ενταχθεί και η ΜΕΘ Παίδων, έργο το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά από πρόταση-εισήγηση της 5ης ΥΠΕ.
Η έναρξη των εργασιών της ΜΕΘ Παίδων με αρκετή καθυστέρηση -δεδομένων των εκτιμήσεων ότι θα παραδιδόταν σε λειτουργία το προηγούμενο καλοκαίρι- διαπιστώθηκε προχθές σε σύσκεψη στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου και επιτόπια αυτοψία στους χώρους που θα λειτουργήσει η νέα ΜΕΘ.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο δωρητής Ξενοφών Καντώνιας με κόρη του Έρη Καντώνια, οι διοικητές της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης και του ΠΓΝ Λάρισας Δημήτρης Κατσικονούρης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Ιωάννα Γριβέα, ο προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κων/νος Φούρλας, η κ. Ευθαλία Πουρνάρα, αρχιτέκτων - μηχανικός του ΠΓΝ Λάρισας, η νέα διευθύνουσα Έφη Χαρίση και η εκπρόσωπος της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ, η δημιουργία της ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝ Λάρισας θα αλλάξει τον Υγειονομικό Χάρτη της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας προς όφελος πάντα των πολιτών και θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα δυναμικότητα με 37 κλίνες Γενικής Παιδιατρικής, 3 κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, 30 κλίνες Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, τακτικό Παιδιατρικό, Επειγόντων, Παιδοπνευμονολογικό, Παιδοαλλεργιολογικό, Παιδοουρολογικό, Παιδογαστρεντερολογικό, Παιδονευρολογικό, Αναπτυξιολογικής Παιδιατρικής, Ιατρείο νεογνικής, παιδικής και εφηβικής ενδοκρινολογίας, Ιατρείο συγγενών λοιμώξεων, Ιατρείο ανώδυνου τοκετού-μητρικός θηλασμός και Ιατρείο Παρακολούθησης νεογνών υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 5ης ΥΠΕ, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη 2024, όποτε και θα λειτουργήσει, καθώς έχει ήδη προσληφθεί το απαραίτητο ιατρικό μόνιμο προσωπικό ΕΣΥ, ενώ έχει ήδη εκπαιδευτεί το λοιπό προσωπικό για τη στελέχωση της Μονάδας και έχει ολοκληρωθεί και η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από την πλευρά των δωρητών.
Η χορηγία της οικογένειας Ξεν. Καντώνια, μία από τις πλέον σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες πανελλαδικά, ανακοινώθηκε τον Ιούνιο 2022 και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η οικογένεια του επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια ανακοίνωσε την απόφασή της να χρηματοδοτήσει στη μνήμη της Φανής Καντώνια εξ ολοκλήρου τη λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων, καλύπτοντας το κόστος τόσο της διαμόρφωσης των χώρων συνολικής επιφάνειας 220 τ.μ. όσο και της προμήθειας του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Χορηγία που αναμένεται να υπερβεί το 1,2 εκατ. ευρώ.
ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
Στο μεταξύ, παράλληλα με την κατασκευή της ΜΕΘ Παίδων μετά από πρόταση-εισήγηση της 5ης ΥΠΕ προς το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) εγκρίθηκε και δημοπρατήθηκε χθες το έργο «Εργασίες αναδιαρρυθμίσεων στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ», προϋπολογισμού 1.179.320 €, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχει.
Αντικείμενο του έργου είναι εκτέλεση εργασιών αναδιαρρύθμισης σε επιφάνεια περίπου 460 τ.μ. της υφιστάμενης Παιδιατρικής Κλινικής, η οποία στεγάζεται στο ισόγειο του Κτιρίου Α (πτέρυγες Αα και Αβ) του κτιριακού συγκροτήματος του Νοσοκομείου. Στην πτέρυγα Αα προβλέπεται η δημιουργία νέας ΜΕΘ Παίδων, δυναμικότητας έξι κλινών, επιφάνειας περίπου 330,00 τ.μ., χωρίς να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία του υπόλοιπου τμήματος της Παιδιατρικής Κλινικής.
Σημειώνεται ότι προσφορές μπορούν να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass