Υπόθεση υγείας

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2023 17:29
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου με τεράστια επιτυχία Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο: «Consultative Leadership Meeting», στην κεντρική αίθουσα του Ξενοδοχείου «Titania», παρουσία του προέδρου του Ε.Ε.Σ., dr. Αντώνιου Αυγερινού, της αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, Natia Loladze, και κορυφαίων στελεχών από 30 Εθνικούς Συλλόγους Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν διεξοδικά οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ διατυπώθηκαν μια σειρά από καινοτόμες δράσεις και ενέργειες για την αντιμετώπισή της, καθώς και για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Εθνικών Συλλόγων είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ιδέες και πρακτικές που εφαρμόζουν στις χώρες τους σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό ζήτημα, η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κ.ά. Σημειώνεται ότι εισηγήσεις στο Συνέδριο έκαναν η διευθύντρια Συντονισμού & Επικοινωνίας Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Περιφερειακών Τμημάτων ΕΕΣ κα Ευγενία Γκόγκου και ο εθελοντής ναυαγοσώστης του Ε.Ε.Σ κ. Δημήτρης Χαλιώτης. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου με τεράστια επιτυχία Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο: «Consultative Leadership Meeting», στην κεντρική αίθουσα του Ξενοδοχείου «Titania», παρουσία του προέδρου του Ε.Ε.Σ., dr. Αντώνιου Αυγερινού, της αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, Natia Loladze, και κορυφαίων στελεχών από 30 Εθνικούς Συλλόγους Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν διεξοδικά οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ διατυπώθηκαν μια σειρά από καινοτόμες δράσεις και ενέργειες για την αντιμετώπισή της, καθώς και για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Εθνικών Συλλόγων είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ιδέες και πρακτικές που εφαρμόζουν στις χώρες τους σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό ζήτημα, η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κ.ά. Σημειώνεται ότι εισηγήσεις στο Συνέδριο έκαναν η διευθύντρια Συντονισμού & Επικοινωνίας Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Περιφερειακών Τμημάτων ΕΕΣ κα Ευγενία Γκόγκου και ο εθελοντής ναυαγοσώστης του Ε.Ε.Σ κ. Δημήτρης Χαλιώτης.

Το ΕΣΥ και οι 8 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Τους ασκούς του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξαν οι τελευταίες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το Υπουργείο θα δώσει 100-150.000 μισθό και απαλλαγή από φόρους σε γιατρούς που θα θελήσουν να επαναπατριστούν από Αγγλία και Κύπρο. ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ απαιτούν να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια ρύθμιση θα προκαλούσε μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλά για συνολική ανασύνταξη στο ΕΣΥ, χωρίς, ωστόσο, να ανοίγει τα χαρτιά του για πιθανές νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες, πάντως, δεν περιμένει το ΠΑΣΟΚ που έσπευσε να παρουσιάσει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις 8 προτάσεις του κόμματος με στόχο την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δομές υγείας στα νησιά μας.
Οι μεγάλες αλλαγές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ του μέλλοντος συνοψίζονται στα εξής:
- Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
- Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με τοπικά δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, έμφαση στην πρόληψη, ενίσχυση της ψυχικής υγείας κ.ά.
- Η Υγεία στα Νησιά: Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο, στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο και στα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Επιπλέον κίνητρα:
- Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους.
- Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων μετάβασης στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα.
- Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας.
- Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια.
- Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
- Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.
- Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
- Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, νέα σύγχρονα οργανογράμματα, αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών και αύξησή τους, ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά. Ειδικά για τα προβλήματα των νέων γιατρών:
- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
- Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.
- Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.
* * *
Σε πολιτικό επίπεδο την ανάκληση της απόφασης που εξαιρεί σειρά χρόνιων παθήσεων από τη μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών ευρείας χρήσης, μεταξύ των οποίων καθετήρες και επιθέματα, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Θεοδώρας Τζάκρη.
Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τη σωστή νοσηλεία, κυρίως ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ, φλεβική ή καρδιακή ανεπάρκεια».
* * *
Τον διάλογο για την ανάγκη μεταρρύθμισης και ολιστικής παρέμβασης στο ευαίσθητο πεδίο της παιδικής προστασίας ανοίγει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα η «ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ», θέτοντας αυτήν τη φορά στο επίκεντρο την προώθηση της ψυχικής υγείας ευάλωτων νέων και τη σημαντικότητα συμπερίληψής της ως πυλώνα δράσης εταιρικής υπευθυνότητας, με στόχο την προαγωγή της αποϊδρυματοποίησης και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Το Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα έχει ως στόχο, σε ευθυγράμμιση πάντα με τις σύγχρονες θεσμικές επιταγές, τη διαμόρφωση ενός πρωτοπόρου δικτύου δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων που εργάζονται στο πεδίο της παιδικής προστασίας και των επιχειρήσεων που διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά και καλούνται μέσω πρακτικών ESG να συμμετέχουν ενεργά στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ στα πάνελ ομιλητών θα συμμετάσχουν διακεκριμένα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας, καθώς και «πρεσβευτές» του έργου της «ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ», συμπεριλαμβανομένων ωφελούμενων που έχουν διακριθεί για την επιτυχημένη τους πορεία στο πλαίσιο του προγράμματος αυτονόμησης της «ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ».
* * *
Ο Δήμος Τεμπών στο πλαίσιο συνεργασίας με το Κέντρο Υγείας Γόνων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο Μακρυχώρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων ΚΑΠΗ.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Κοτανίδης, γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική & Χειρουργική Μαστού. Συντονίστρια η μαία του Κέντρου Υγείας Γόννων κα Τζένη Οικονόμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass