Πολύτιμο απόθεμα μνήμης και εφαλτήριο ανάπτυξης η κληρονομιά του κάμπου

 Κύκλος εκδηλώσεων «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά - Η Θεσσαλία στο επίκεντρο» από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού  Θωμάς Ρετσιάνης: Εκδηλώσεις - αφετηρία ενός έργου σε εξέλιξη

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 11:01

Του Θανάση Αραμπατζή
Ο θεσσαλικός κάμπος ως γεννήτορας ζωής και πολιτισμού, ευημερίας και ανάπτυξης, αλλά και η κληρονομιά της τροφής, του σταριού, και του κάμπου που διαμόρφωσε και προσδιόρισε εν πολλοίς τον πληθυσμό της Θεσσαλίας, συνθετικά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα είναι τα «αντικείμενα μελέτης» στον κύκλο εκδηλώσεων με «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά - Η Θεσσαλία στο επίκεντρο» που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα αρχής γενομένης το διήμερο 19 και 20 Απριλίου.

H εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία ενός έργου σε εξέλιξη και τον συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού-Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με απώτερο στόχο τη γνωριμία με το πεδίο της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.
Σκοπός των δράσεων είναι η χαρτογράφηση όλων των δυνάμει φορέων που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η προβολή όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν το σύγχρονο ιδίωμα του θεσσαλικού χώρου, καθώς και η ανάδειξη της βαρύνουσας σημασίας του πεδίου της τροφής, όπως συνδιαλέγεται με την τρέχουσα πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή στη Θεσσαλία, αλλά και πρακτικές εστίασης, διατήρησης και τουριστικής αξιοποίησης.
Μιλώντας στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης για τον κύκλο εκδηλώσεων «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά- Η Θεσσαλία στο επίκεντρο» θα σημειώσει ότι «Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στεγάζει και προστατεύει μια κληρονομιά αλλά και την ταυτότητα της πόλης, μιας ταυτότητας συγκροτημένης με νήμα την τροφή, μιας ταυτότητας ανοιχτής όπως ο κάμπος, που απλώνεται στους αιώνες όπως ο κάμπος, που συμπεριλαμβάνει, ζυμώνει, αναγεννά. Ο θεσσαλικός κάμπος γεννήτορας ζωής και πολιτισμού, ευημερίας και ανάπτυξης, η τροφή και άνθρωπος που χτίζει τη ζωή του στενά δεμένη με αυτήν, η κοινότητα στο πέρασμα των καιρών, όλα τα συνθετικά στοιχεία αυτής της κληρονομιάς θα αναδειχθούν και θα εξεταστούν στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο “Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά- Η Θεσσαλία στο επίκεντρο” που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού-Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι εκδηλώσεις-δράσεις περιλαμβάνουν ημερίδα με τίτλο «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Αγροδιατροφικές παραδόσεις: Δυνατότητες και Προοπτικές», προβολή εθνογραφικών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου και Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. H εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία ενός έργου σε εξέλιξη με τον Δήμο Λαρισαίων -Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων να είναι οι τοπικοί συντονιστές με την επιμέλεια της κ. Κωνσταντίνας Κόντσα -επιστημονικής υπεύθυνης του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων. Η κληρονομιά της τροφής, του σταριού, η κληρονομιά του κάμπου που μας διαμόρφωσε, που μας καθόρισε και μας προσδιορίζει, δεν αποτελεί μόνο πολύτιμο απόθεμα μνήμης, αλλά και ζωντανό στοιχείο πολιτισμού και εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου. Η τροφή γεννά ζωή, πολιτισμό και πρόοδο».
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι πρώτες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, 19 και 20 Απριλίου, με τη μεν πρώτη μέρα να διεξάγεται στο «Χατζηγιάννειο» και τη δεύτερη στο Αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass