Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

ΣΤΟ 2,4% ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2024 2:12

ΑΘΗΝΑ
Αποκλιμακώθηκε ελαφρώς ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat καθώς κατέγραψε ρυθμό 3,2%.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο του 2024 είχαν ανεβάσει ταχύτητα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, διαμορφούμενες στο 3,4%, από 3,1% αντίστοιχα.

Από την άλλη, βάσει της μέτρησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο είχε καταγράψει ποσοστό θετικής μεταβολής της τάξεως του 3,2%, από 2,9% τον Φεβρουάριο. Παραδοσιακά η ανάγνωση του πληθωρισμού της ΕΛΣΤΑΤ είναι χαμηλότερη σε σχέση με της Eurostat, καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τρόποι μέτρησης.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σύμφωνα με τη Eurostat έτρεξαν με ρυθμό 1,4%, επίσης ποσοστό μικρότερο έναντι του 1,8% τον Μάρτιο.
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο επέδειξε στασιμότητα καθώς αυξήθηκε κατά 2,4%, όσο δηλαδή και τον περασμένο Μάρτιο και στο χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2023. Σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενος με τον Μάρτιο του 2024, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή επίσης κατέβασε ταχύτητα στο 0,8% από 0,6%.
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).
Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά τον οποίο η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός δεν είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές, καθώς στους τρεις αυτούς μήνες οι υπηρεσίες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass