Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας

*ΕΝΤΟΣ ΜΑΪΟΥ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ *ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ ΡΗΧΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2024 13:46

Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργήσει εντός των επόμενων δύο μηνών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο τοποθέτησής του, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσου Τσιαπλέ, σχετικά με τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, που έχουν ληφθεί γι’ αυτό το καλοκαίρι από την Περιφέρεια, δήλωσε ότι: «Η πολιτική προστασία αποτελεί από τις υψηλές προτεραιότητές μας. Στο πλαίσιο της οργάνωσης και του σχεδιασμού της, με στόχο την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρότεινε τη μετεγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης των Πυροσβεστικων Υπηρεσιών της Θεσσαλίας στο νέο κτίριο της Περιφέρειας. Με την παραχώρηση χώρου και τη μετεγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης στον χώρο μας, ο συντονισμός όλων των ενεργειών που αφορούν στην πολιτική προστασία θα είναι έτσι πιο άμεσος. Η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο και έτσι θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και κυρίως των δασικών πυρκαγιών.
Συγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο και αποφασίσαμε να συνεδριάζει τακτικά και όχι μόνο όταν υπάρχει φαινόμενο και συγκεκριμένα, μία φορά τον μήνα, ενώ θα συγκαλείται πιο τακτικά όταν απαιτείται.
Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι στο ίδιο τραπέζι, γνωρίζονται και συντονίζονται, ώστε να μπορούν με πιο απλές διαδικασίες να συνεργάζονται στο πεδίο.
Σχεδιάζουμε και είμαστε στη φάση δημιουργίας -σε λιγότερο από δύο μήνες θα είναι έτοιμο- ενός Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα στηρίζεται στην τεχνολογία και θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες από πολλές πηγές, τις οποίες θα επεξεργάζεται και θα κάνει εκτιμήσεις που θ’ αποτελούν τη βάση για την καλύτερη οργάνωση όλων των φάσεων της πολιτικής προστασίας ή την πρόληψη, σχεδίαση και αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής, δηλαδή τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες».
Ανέφερε, επίσης, ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ενσωματώσει ένα δίκτυο με 13 μετεωρολογικούς σταθμούς και έναν μικρό αριθμό μετρητών της στάθμης των κύριων ποταμών της Θεσσαλίας και συνεχίζει τη διαδικασία της επέκτασης αυτών των δικτύων με νέες προγραμματικές συμβάσεις με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ ενισχύει την πολιτική πυροπροστασία με την ένταξη περισσότερων εθελοντικών ομάδων για την πρόληψη πυρκαγιών, όπως με την Αερολέσχη Λάρισας, που θα κάνει εναέριες περιπολίες στα δάση και όχι μόνο.
ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
Από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου έχουν μεταφερθεί φερτά υλικά στο λιμάνι του Βόλου και μείωσαν το βάθος του. Ως εκ τούτου, καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση σε μεγάλα πλοία και συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε από την παράταξη «Ενωμένοι Θεσσαλοί», πολλά κρουαζιερόπλοια έχουν ακυρώσει παραμονές τους στο λιμάνι, που σημαίνει ότι φέτος ο τουρισμός θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα στην περιοχή. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, «μέχρι τέλος Μαΐου θα δημοπρατηθεί το έργο εκβάθυνσης του λιμανιού του Βόλου, το οποίο έχει αναλάβει το ΤΑΥΠΕΔ και είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ενός χρόνου».
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΣΩ Ε-65
Ο περιφερειάρχης απάντησε, επίσης, σε ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφορικά με τη σύνδεση του δρόμου Βόλου-Καρδίτσας με τον οδικό άξονα Ε-65, τονίζοντας ότι «αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών» και αναφέρθηκε στη μελέτη της Περιφέρειας, προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για την αποκατάσταση του δρόμου Ε-30 που οδηγεί στον Ε-65, ώστε να καταστεί πιο ασφαλής για τους οδηγούς, αλλά και στη μελέτη ύψους 400 χιλιάδων ευρώ για την παράκαμψη Σοφάδων.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν χθες η διοργάνωση εκδηλώσεων για την προώθηση της μελισσοκομίας και η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην έκθεση «Ερμής» στο Νιου Τζέρσεϊ, στο πλαίσιο δράσεων προώθησης του αγροδιατροφικού τομέα για το έτος 2024.
-Τριανταπέντε Περιφέρειες της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Οργανισμών παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων AREPO, καθώς και 850 ενώσεις παραγωγών θα συναντηθούν στη Λάρισα τον Οκτώβριο του 2024, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος για έγκριση αύξησης της ετήσιας συνδρομής της συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εν λόγω Ένωση.
-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πρόσθετο πρόγραμμα αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2024 στις τέσσερις Π.Ε. Θεσσαλίας. Στην Π.Ε. Λάρισας εντάσσονται, μεταξύ άλλων, κολυμβητικός αγώνας στα παράλια, το ράλι Κισσάβου, το Πρωτάθλημα Απ. Πλιάτσικας.
-Εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή της Περιφέρειας στην εκδήλωση «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στη Λάρισα για τον φετινό εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: «Αναδοχή ανηλίκων: Άνοιξε την καρδιά σου, άνοιξε την αγκαλιά σου».
-Εγκρίθηκε ομόφωνα, η στήριξη της Περιφέρειας στην επιστημονική εκδήλωση των «Lions Clubs International», με θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη και τον οφθαλμολογικό έλεγχο, που θα γίνει στη Λάρισα, στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας.
-Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν η τροποποίηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κατάρτιση του εθνικού ΠΔΕ 2024 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η 1η αναμόρφωση στοχοθεσίας (ΟΠΔ) εκτέλεσης προϋπολογισμού 2024, μετά την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωσή του.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
«Η Θεσσαλία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν για άρδευση» είναι ένα από τα συμπεράσματα που απορρέει από τη δεύτερη αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτιος Λαμπρινίδης, στο πλαίσιο εισήγησής του, για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε, επίσης, ότι «τα δέκα από τα 33 υδατικά συστήματα στη λεκάνη Πηνειού βρίσκονται σε κακή κατάσταση».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εισροή επιπλέον πόρων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με τη διεύρυνση της συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα προγράμματα Horizon και Erasmus. Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα παραπάνω προγράμματα, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης στην εισήγησή του, μεγιστοποιούνται οι ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης και ενίσχυσης του εισοδήματος ομάδων πληθυσμού της Θεσσαλίας.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass