Στήριξε 1.400 πολίτες με άνοια στη Λάρισα

Το Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ - Πραγματοποιήθηκαν 29.445 θεραπευτικές πράξεις

Δημοσίευση: 29 Απρ 2024 15:54

Το Ειδικό Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας - ΕΠΑΨΥ ολοκλήρωσε τρία χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2021, επιχορηγούμενο από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Παρά τις αντιξοότητες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το Κέντρο Ημέρας Άνοιας κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να εδραιώσει την παρουσία του στην πόλη της Λάρισας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.
Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί άμεσα περισσότερα από 1.400 άτομα και έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 29.445 θεραπευτικές πράξεις. Από τον Νοέμβριο του 2023 χρηματοδοτείται πλέον από το Υπουργείο Υγείας, καθώς έχει ενταχθεί στον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και όλες του οι υπηρεσίες συνεχίζουν να προσφέρονται δωρεάν.
Βασικό όραμα του Κέντρου Ημέρας είναι να παρέχει ολοκληρωμένη θεραπευτική και κοινωνική φροντίδα σε άτομα με διαταραχές μνήμης κι άλλες συναφείς διαταραχές, να ενημερώνει και να υποστηρίζει ψυχοκοινωνικά τους φροντιστές, καθώς και να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει την κοινότητα σε θέματα που αφορούν την άνοια.
Στον χώρο του Κέντρου Ημέρας σε καθημερινή βάση λειτουργεί ιατρείο μνήμης, ενώ παράλληλα διενεργούνται ομαδικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν νοητική ενδυνάμωση, θεραπεία δι’ αναμνήσεων, θεραπείες μέσω τέχνης, δημιουργική απασχόληση, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και σωματική άσκηση. Η διεπιστημονική ομάδα του κέντρου αποτελείται από νευρολόγους, νευροψυχολόγους, εικαστική ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή και νοσηλευτή, οι οποίοι συνεργάζονται για να υποστηρίξουν ολιστικά ένα μεγάλο εύρος αναγκών που απορρέουν από τη νόσο. Ακόμα, στο Κέντρο παρέχεται ενημέρωση, ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση στους φροντιστές των ατόμων με άνοια, οι οποίοι επιβαρύνονται σημαντικά βιοψυχοκοινωνικά από την καθημερινή παρεχόμενη φροντίδα. Για τον σκοπό αυτόν, πραγματοποιούνται ατομικά συμβουλευτικά ραντεβού, έχει συσταθεί ειδική ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης φροντιστών, η οποία συναντάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ παράλληλα δύο φορές τον χρόνο προγραμματίζονται και διενεργούνται «Σχολεία Φροντιστών», δηλαδή σεμινάρια που αφορούν στην άνοια και την καθημερινή διαχείρισή της και απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε άμισθους ή έμμισθους φροντιστές ατόμων με άνοια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες προσφέρονται και σε υγιή άτομα τρίτης ηλικίας μέσα από ομάδες πρόληψης, προσανατολισμένες στη νοητική ενδυνάμωση, τη θεραπεία μέσω τέχνης και τη σωματική άσκηση.
Επιπροσθέτως, το Κέντρο Ημέρας είναι προσανατολισμένο στην κοινότητα και συνεργάζεται σε τακτική βάση με πολλές τοπικές, κοινοτικές υπηρεσίες (ΚΑΠΗ, ΤΟΜΥ, Δημοτικό Γηροκομείο κ.ά.), πραγματοποιώντας ενημερωτικές ομιλίες, διενεργώντας Ιατρεία Μνήμης, ομαδικές παρεμβάσεις νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης στους χώρους των κοινοτικών δομών.
Ακόμη, σε κεντρικά σημεία της πόλης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η διεπιστημονική ομάδα λειτουργεί ενημερωτικά περίπτερα με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο, με ταυτόχρονη διεξαγωγή screening test μνήμης.
Τέλος, το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Λάρισας – ΕΠΑΨΥ, από τις πρώτες μέρες, βρέθηκε δίπλα στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας, με στόχο την προσφορά ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους το είχαν ανάγκη.
Από το Κέντρο σημειώνεται πως «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τόσο τους τοπικούς φορείς για τη σημαντική υποστήριξη όσο και τους συμπολίτες μας για τη θερμή ανταπόκριση κι ενεργό συμμετοχή και να τους διαβεβαιώσουμε πως θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ζήλο, στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση της νόσου μέσα από την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, έχοντας πάντα ως γνώμονα το σεβασμό στα βιώματα και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με άνοια και των οικογενειών τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass