«Πρόχειρο το νομοσχέδιο, να αποσυρθεί»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Δ. ΚΟΥΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΘ *ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2024 13:25

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την προστασία των υδάτων και τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε παρεμβαίνοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι «η διαδικασία που ακολουθήθηκε προδίδει προχειρότητα, αντιμετωπίζει νομικά ζητήματα και επιχειρείται «εν κενώ», αφού δεν συνδέεται με τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής και κινδύνων πλημμυρών, με βάση τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες».
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χρησιμοποίησε το μοντέλο διαχείρισης υδάτων της Ολλανδίας, του παλαιότερου αντίστοιχου οργανισμού της Ευρώπης, λέγοντας ότι στη χώρα της ίδιας εταιρείας που εκπόνησε το Master Plan για τη Θεσσαλία, ο αντίστοιχος Οργανισμός ανήκει στο δημόσιο και συνεργάζεται με τις 21 περιφέρειες της χώρας για τη διαχείριση των λεκανών απορροής και κινδύνων πλημμύρας. «Αναρωτιέμαι γιατί η ολλανδική εταιρεία δεν ακολούθησε το μοντέλο της χώρας της, αλλά προτείνει ένα ιδιωτικό σχήμα στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.
Επίσης, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «τέτοιου είδους νομοσχέδια θα πρέπει να προωθούνται μετά από διευρυμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι με μια προσχηματική διαδικασία, όπως αυτή που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο, η οποία εκτός των άλλων παραβίαζε και τον νόμο λόγω της μικρής της διάρκειας. Οι συμβάσεις με αντικείμενο το νερό, είτε αφορούν έργα είτε αφορούν μελέτες πρέπει να γίνονται με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διότι, εκτός των άλλων, είναι αυτή που καταρτίζει και εφαρμόζει το ΠεΣΠΚΑ, το οποίο είναι σε άμεση συνάφεια και συνέργεια με το ΣΔΛΑΠ και το ΣΔΚΠ».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, «το εν λόγω ν/σ λειτουργεί συμπληρωματικά προς το HVA Master Plan, το οποίο, μάλιστα, κάνει εκτεταμένη αναφορά στον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», βρίσκονταν δε ακόμη σε «δημόσια διααβούλευση». Είναι ασαφές εάν οι ρυθμίσεις του παρόντος ν/σ θα αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες προβλέψεις του HVA master plan ή αν οι εν λόγω ρυθμίσεις του ν/σ θα εφαρμοστούν σε συνάρτηση με τις ως άνω προβλέψεις του HVA master plan. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που ακολουθήθηκε προδίδει προχειρότητα και συνιστά παράβαση των κανόνων ορθής νομοθέτησης. Η διάρκεια της «δημόσιας διαβούλευσης» περιορίστηκε σε οκτώ (8) ημέρες, κάτι το οποίο κατά κοινή λογική δε συνιστά “επαρκές χρονοδιάγραμμα”».
Αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμης Εταιρείας» (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.), ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως «πέραν των νομικών ζητημάτων που τίθενται σε σχέση με τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας (και στα οποία αναφερόμαστε στη συνέχεια), θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εν λόγω σύσταση και λειτουργία του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. επιχειρείται εν κενώ. Συγκεκριμένα, δε συνδέεται με τα υπάρχοντα ή υπό διαμόρφωση σχέδια διαχείρισης, όπως είναι το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού (ΣΔΛΑΠ) της Θεσσαλίας (οδηγία-πλαίσιο 2000/60), το σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας (ΣΔΚΠ) της Θεσσαλίας (οδηγία 2007/60) ή το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή της Θεσσαλίας (ν. 4936/2022). Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ λόγω της παραπομπής της Ελλάδας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράβαση της οδηγίας-πλαίσιο 2000/60 για τα ύδατα και της οδηγίας 2007/60 για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας».
Καταλήγοντας, πρότεινε την απόσυρση του ν/σ ώστε να γίνει ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Περιφέρειας και με το ενδιαφερόμενο κοινό.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ
Στο μεταξύ, ευθείες βολές για το σχέδιο των Ολλανδών για την παραγωγή στη Θεσσαλία εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε στο ιστολόγιό του τα εξής: «Με ενδιαφέρον διάβασα το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας για την παραγωγή στη Θεσσαλία. Όλα αυτά είναι με την έγκριση της κυβέρνησης; Αυτό είναι το σχέδιο για τη Θεσσαλία; Κύριε Αυγενάκη; Γιατί φτιάξατε επιτροπή για το βαμβάκι; Όλα αυτά αποτελούν σχέδια επί χάρτου. Πολύ κρίμα. Να τα διαβάσουν οι πολίτες και οι αγρότες. Να τοποθετηθούν δημόσια όσοι θέλουν την ψήφο μας στη Θεσσαλία. Πρώτα πρώτα οι βουλευτές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass