«Μοναδική μας προσδοκία να μείνουμε όρθιοι»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ LOCKDOWN - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2020 21:10

Αναγκαίο κακό το κλείσιμο της εστίασης, οι συνέπειες όμως καταστροφικές για όλους τους επαγγελματίες που συνδέονται με αυτόν τον κλάδο. Το lockdown που επιβλήθηκε στη Λάρισα λόγω κορονοϊού, έχει δημιουργήσει μία πολύ δύσκολη κατάσταση σε όλη την αγορά με σημαντική μείωση του τζίρου, αφού πρόκειται για μια πόλη, που δουλεύει σε συνάρτηση με την εστίαση.


Η Χριστίνα, ιδιοκτήτρια επιχείρησης με είδη καπνιστού στο Φρούριο, τονίζει με έμφαση ότι οι συνέπειες από το κλείσιμο της εστίασης είναι καταστροφικές. «Μας παίρνει η μπάλα όλους. Όσοι έχουμε στημένα μαγαζιά δίπλα σε καφέ, ταβέρνες καταστρεφόμαστε. Εμείς δουλεύουμε αποκλειστικά με τους πελάτες και τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων εστίασης. Την ίδια ζημιά έχουν πάθει περίπτερα, κάβες, μανάβικα. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Πώς θα δουλέψουν τα ρούχα και τα παπούτσια όταν ο κόσμος δεν μπορεί να βγει έξω να διασκεδάσει; Δεν είναι λογικό ότι δεν θα σκεφτεί να κάνει τέτοιες αγορές από τη στιγμή που δεν μπορεί να πάει πουθενά; Πόσο μάλλον στη Λάρισα, που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη διασκέδαση. Η ζημιά είναι τεράστια για όλους μας» λέει χαρακτηριστικά.
«Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του lockdown φάνηκε η πτώση της κίνησης» λέει ο κ. Νίκος Μαγαλιός, ιδιοκτήτης επιχείρησης αθλητικών ειδών. «Οι Λαρισαίοι συνηθίζουν να συνδυάζουν τις αγορές τους με τη βόλτα για καφέ ή φαγητό. Την πρώτη πτώση την είδαμε όταν έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας μέσα και έξω και κορυφώθηκε με το lockdown. Υπάρχει μια κίνηση, αραιωμένη μεν, αλλά υπάρχει. Ο κόσμος βγαίνει άλλες ώρες πια για να ψωνίσει και επιλέγει κυρίως μαγαζιά που δεν έχουν πολυκοσμία. Δεν ξέρω κατά πόσο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα αλλάξουν την εικόνα» τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντώνης Κρεμεζής, ιδιοκτήτης επιχείρησης αθλητικών ειδών που λέει πως «ο κόσμος φοβήθηκε. Τώρα πια βγαίνουν μόνο όσοι έχουν ανάγκη να ψωνίσουν. Συνήθως κάνανε τη βόλτα τους και συνδύαζαν αγορές με διασκέδαση. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την υποχρεωτικότητα της μάσκας. Είναι πολλοί εκείνοι που δυσανασχετούν και γι’ αυτόν τον λόγο δεν παραμένουν πολλή ώρα μέσα σε ένα κατάστημα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους».

ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
«Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις είναι οξύμωρο να έχεις πολλές προσδοκίες. Η μοναδική μας προσδοκία πλέον είναι να αντέξουμε, να βγάλουμε τον χειμώνα, να μείνουμε όρθιοι» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
Το νέο lockdown στη Λάρισα έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι έμποροι ήδη από την πρώτη καραντίνα και το κλείσιμο της εστίασης έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα. «Φυσικά και μας επηρεάζει το κλείσιμο της εστίασης. Η αγορά της Λάρισας είναι άμεσα συνυφασμένη με την εστίαση. Η αγορά δεν είναι μόνο ψώνια, είναι βόλτα, συνάντηση με φίλους, καφές.
Είναι θέμα ψυχολογίας. Ο κόσμος έχει επηρεαστεί και δεν έχει και χρήματα. Χωρίς κλίμα και χρήματα πώς να δουλέψει η αγορά; Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν πρόκειται να βοηθήσουν, εξάλλου το λέμε χρόνια τώρα ότι πρέπει να καταργηθούν. Δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες, στόχος είναι να μείνουμε όρθιοι. Ο καιρός είναι ακόμη καλός, αν αρχίσουν τα κρύα και ο κόσμος κλειστεί μέσα στα σπίτια θα χειροτερέψει πολύ η κατάσταση» τονίζει χαρακτηριστικά.
Σε γενικές γραμμές οι επαγγελματίες κάθε κλάδου πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, αγωνιούν για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, καθώς δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και ιδιαίτερα δύσκολος.

Της Νατάσας Πολυγένη
Φωτ: Β. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass