Σε Εθνικό Μητρώο τα μονοπάτια του ν. Λάρισας

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2020 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ *Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΝ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2020 21:22

Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο αναμένεται να ενταχθεί το σύνολο των ορειβατικών, περιπατητικών και αναψυχής διαδρομών, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.


Σύμφωνα με όσα προβλέπονται οι χαρτογραφημένες διαδρομές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο μέχρι τέλος του 2020, έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ειδική πενταμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και απαρτίζεται από δασικούς υπαλλήλους, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και Σωματείων (ορειβατικών Συλλόγων). «Ένα μεγάλο ποσοστό των μονοπατιών που υπάρχουν στον Κίσσαβο, έχει καταγραφεί από τις Δασικές Υπηρεσίες, τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας και τους Δήμους… Θα συλλεχθούν όλα αυτά τα στοιχεία και θα αποσταλούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος» δηλώνει στην «Ε» η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, κ. Παναγιώτα Καζάκου. Σημειώνει πως «είναι η πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των στοιχείων των μονοπατιών που υπάρχουν στην Π.Ε. Λάρισας και όχι μόνο, στην οποία συνεργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς» και τονίζει ότι «αυτά θα αποτυπωθούν σε έναν χάρτη, που θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών». Αναλυτικότερα για τη διαδικασία της καταγραφής, η κ. Καζάκου αναφέρει: «Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, η καταγραφή των ορειβατικών μονοπατιών στο σύνολό τους γίνεται: α) ψηφιακά σε χάρτη με κατάλληλο ψηφιακό υπόβαθρο ή άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα σε σχεδιαστικά ή/και ΓΣΠ προγράμματα και β) σε κατάλογο όπου θα διακρίνεται κατά περίπτωση η κατηγορία του μονοπατιού, το ίχνος του, ο αριθμός του, το είδος καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Η καταγραφή των εθνικών και ευρωπαϊκών μονοπατιών γίνεται από την Ε.Ο.Ο.Α σε συνεργασία με τη Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Α.Π. του ΥΠΕΝ. Για την καταγραφή των υπολοίπων διαδρομών αρμόδιες είναι οι οικείες Διευθύνσεις Δασών των Νομών.
Σε περίπτωση που η Ε.Ο.Ο.Α. ή οι οικίες Δ/νσεις Δασών των Νομών δηλώσουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν έγκαιρα στην καταγραφή των μονοπατιών τότε η εργασία αυτή μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών. Οι οδεύσεις όλων των σηματοδοτημένων ορειβατικών - πεζοπορικών μονοπατιών μικρών διαδρομών καταγράφονται σε χάρτη και καταχωρούνται σε συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται έπειτα διά των Γενικών Δ/νσεων Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στην αρμόδια Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να καταχωρηθούν αρμοδίως σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων - γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών). Το Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών θα αποτελέσει την κεντρική εθνική ηλεκτρονική βάση δεδομένων πιστοποιημένων μονοπατιών, καταχωρημένη στην κεντρική ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, η οποία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη».
Επίσης στόχος της καταγραφής των μονοπατιών, είναι να προχωρήσει μία οργανωμένη διαδικασία προώθησης και επίλυσης των αναγκών συντήρησής τους και σήμανσής τους.
Την εξέταση τέτοιου είδους αιτημάτων αναλαμβάνει η πενταμελής «Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών - Ορειβατικών Δραστηριοτήτων», που έχει συγκροτηθεί στη Διεύθυνση Δασών.
Εκτός από τη δασική υπηρεσία, δικαιούχοι για την κατασκευή και συντήρηση ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών δύναται να είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, οι φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών καθώς και τα σωματεία ορειβατών, πεζοπόρων και αναρριχητών, περιβαλλοντικοί, κυνηγετικοί και ποδηλατικοί σύλλογοι ή και σωματεία, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού μετά από έγκριση δασικής μελέτης.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass