Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2020 15:02

Παρακράτηση του 60% των πόρων προς τους ΟΤΑ που έχουν χρέη

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Παρακράτηση της επιχορήγησης μέσω ΚΑΠ των ΟΤΑ που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη,

προβλέπει το άρθρο 69 νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που κατετέθη στη Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 17 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει ο «airetos.gr» μείζον χαρακτηριστικό του νέου Προγράμματος είναι ότι το Κράτος θα κρατήσει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων και των Περιφερειών, το 60 % από τα λεφτά που θα τους δώσει για να πληρώσουν ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2020.
Συγκεκριμένα, με το αρ.69 μετά την παρ. 2 του αρ. 6 του ν. 4281/ 2014, προστίθεται η παρ. 2α ως εξής: «Ποσοστό 60% επί των ποσών που θα καταβάλλει κατά το οικονομικό έτος 2020 ο Κρατικός Προϋπολογισμός στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης που ανήκουν στον Υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, παρακρατείται από τους πόρους που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα αρ. 259 και 260 του ν. 3852/2010. Η παρακράτηση διενεργείται από το έτος 2022 και για χρονική περίοδο που καθορίζεται με την Απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ.2».
-Γιατί εισάγεται ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τέτοια διάταξη που να ορίζει ότι θα της πάρουν πίσω το 60% των χρημάτων που θα της δώσουν;
-Θα θεσπίσουν το ίδιο και για άλλους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να επιστρέφουν και εκείνοι μέρος των επιχορηγήσεων για ληξιπρόθεσμα;
-Γιατί το Κράτος να παρακρατά τα χρήματα και, τουλάχιστον, δεν οδηγούνται σε ειδικό “κουμπαρά” της Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει επιτέλους κίνητρο επιβράβευσης των Δήμων που δεν χρωστάνε, είναι δημοσιονομικά υγιείς και επιδεικνύουν συνέπεια στην πληρωμή των οφειλών τους;
Οι Υπουργοί υπογράφουν ως αιτιολογία ότι «κατά τον τρόπο αυτό αφενός εξυπηρετείται με άμεσο τρόπο ο στόχος απομείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εν λόγω Φορέων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα της οικονομίας και αφετέρου διασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες για την τήρηση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είχε εκδώσει στα τέλη Ιουνίου ανακοίνωση, που υποστήριζε ότι «με Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου, και του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, επιχορηγούνται σε πρώτη φάση 84 Δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από το ποσό της επιχορήγησης ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τους Δήμους από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), αρχής γενομένης από 1/1/ 2022».            

Πηγή: airetos.gr

Τρία νέα κρούσματα στη Θεσσαλία
ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΚΑΙ 17ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟΤρία νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλία ανίχνευσαν χθες οι εργαστηριακοί έλεγχοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι αλλοδαπών εργατών 74 και 68 χρόνων, που νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς και για ένα 17χρονο αγόρι απ’ τον Βόλο, που εντοπίστηκε από τα 13 συνολικά δείγματα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των ιχνηλατήσεων της 80χρονης, που βρέθηκε θετική μετά την επαφή της με την 41χρονη κομμώτρια –και οι δύο παραμένουν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Στο μεταξύ αρνητικό ήταν και το τρίτο δείγμα του ασθενούς από το Συκούριο, όπως άλλωστε και των 5 δειγμάτων που ελήφθησαν από οικείους του.

Αυξημένη προσοχή για τον ιό Δυτ. Νείλου
ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ   

Αυξημένη προσοχή στους γιατρούς, ιδιαίτερα σε περιστατικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή/και μηνιγγίτιδας ή/και οξείας χαλαρής παράλυσης, αλλά ακόμα και ήπιων εκδηλώσεων ενός εμπύρετου νοσήματος εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας μετά την ανακοίνωση των δύο πρώτων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ιδιαίτερα όμως εφιστούμε την προσοχή στην προσωπική προστασία από τα κουνούπια, ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης, μετά τους αεροψεκασμούς, που γίνονται με ευθύνη των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. 1. Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιών. 2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). 3. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, φιδάκια). Προσοχή στις οδηγίες χρήσης. 4. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθόσον ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. 5. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων. 6. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών. 7. Το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες. 8. Απομάκρυνση στάσιμου νερού (λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές). 9. Ρούχα με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα. 10. Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα».

 

Μετά τις 20 Αυγούστου η ανακοίνωση των Βάσεων
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ

Ολοκληρώθηκε χθες για τους περίπου 100.000 υποψήφιους η φετινή δοκιμασία για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την οριστικοποίηση των επιλογών τους στο Μηχανογραφικό Δελτίο. Βάσει αυτών θα καθοριστούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό θα καταχωριθεί στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Με βάση τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και που αφορούν στις βαθμολογίες και την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων, αναμένεται φέτος πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων.
Ειδικότερα, μεγάλη πτώση θα έχουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. «Ιστορική» χαρακτήρισε την πτώση των βάσεων που αναμένεται στις ιατρικές σχολές ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γενικότερα, για τις σχολές Υγείας, του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, ανέφερε ότι θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.
Για τις νομικές σχολές, επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων, «μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή», όπως τόνισε ο κ. Χατζητέγας. Όπως πρόσθεσε για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές Ψυχολογίας, «είναι σαφές ότι θα υποχωρήσουν οι βάσεις».
Επίσης, στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου -Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής- η πτώση των βάσεων θα είναι σαφής.
Γενικότερα, ο αριθμός των μαθητών που συγκέντρωσε περισσότερα από 19.000 μόρια είναι 134, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των υποψηφίων συνολικά, που συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια. Αυτό και σε συνδυασμό με την έλλειψη συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες, σημαίνει πρακτικά ότι οι βάσεις φέτος θα κάνουν μία «επανεκκίνηση».ΜΕΤΑ ΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
Αν και φέτος ίσχυσαν ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας που επέφερε την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την καθυστέρηση της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η ανακοίνωση των βάσεων δεν φαίνεται ότι θα καθυστερήσει σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις των βάσεων, δίνοντας έτσι τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

 

Το δάνειο των 4 εκατ. ευρώ σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Οι όροι του δανείου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που θα ληφθεί για την προμήθεια εξοπλισμού της διεύθυνσης καθαριότητας, από τον Δήμο Λαρισαίων, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, σήμερα Τρίτη 21 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ. Η σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η Δημοτική Αρχή για τον δανεισμό περιείχε τις ακόλουθες επιλογές για τη μορφή χρηματοδότησης, για ποσό κεφαλαίου 3.968.620,00 ευρώ: Leasing (5 έτη) συνολικό ποσό πληρωμής 4.960.775,00€. Δάνειο διάρκειας αποπληρωμής 5 ετών 4.419.800,61 €.  Δάνειο διάρκειας αποπληρωμής 10 ετών 4.820.149,95€. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι έναντι του Leasing, το μακροπρόθεσμο δάνειο διάρκειας αποπληρωμής 10 ετών είναι καλύτερη επιλογή από πλευράς του τελικού ποσού των τόκων που θα πληρώσει τελικά ο Δήμος μας παρά το διπλάσιο χρόνο αποπληρωμής». Στην ίδια συνεδρίαση θα κατατεθεί προς έγκριση ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων.ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ Το μείζον θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συνοικία της Νέας Σμύρνης θα συζητήσει σε ειδική συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, αύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ.

 

Συνέλευση των κατοίκων της Τερψιθέας

Αύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου και ώρα 08:30 μ.μ. στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Τερψιθέας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση κατοίκων με θέματα:
- Ενημέρωση για τον Α.Ο. Μαχητή Τερψιθέας.
- Ενημέρωση των ιδιοκτητών χωραφιών εκατέρωθεν της Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων από τον κόμβο Τερψιθέας έως τον κόμβο Ραχούλας.
- Ενημέρωση για τον συνεταιρισμό.
Θα παρευρεθεί και ο κ. Ντίνος Μπλιάτσος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass