Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ:

Το Κιλελέρ ανήκει σε όλους...

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 0:22

 

Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, εκλήθη να απευθύνει χαιρετισμό στην προχθεσινή εκδήλωση στο μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ. Καθώς η ομιλία της δεν κατέστη ικανό να ακουστεί λόγω της διαμαρτυρίας ομάδας αγροτών, η βουλευτής απέστειλε στην «Ε», το κείμενο της ομιλίας της (προσθέτοντας δύο παραγράφους για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν), με την παράκληση να δημοσιευτεί.

Η ομιλία της είναι η ακόλουθη:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα εκ μέρους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν πρόκειται να πω πολλά, δεν είμαι συνηθισμένη σε πολιτικά λόγια και λόγους. Έναν απλό χαιρετισμό θα απευθύνω, δυο λόγια από καρδιάς θα πω.

Εδώ σ’ αυτά τα χώματα έζησαν κάποτε οι αγρότες πρόγονοί μας, κολίγοι, μια ζωή που μόνον ανθρώπινη δεν ήταν. Ήταν μια ζωή μέσα στη λάσπη, στην αρρώστια, στην εκμετάλλευση και την ταπείνωση. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ταπεινοί αγρότες βρήκαν το κουράγιο να σηκώσουν το ανάστημά τους μέσα απ’ τη λάσπη και να διεκδικήσουν τη γη που τόσα χρόνια πότιζαν με τον ιδρώτα τους.

Από εδώ ξεκίνησε ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά κινήματα του κόσμου, το κίνημα του Κιλελέρ, το κίνημα των προγόνων σας. Αυτοί κέρδισαν με το αίμα τους λίγα στρέμματα γης και αυτήν τη γη άφησαν σε σας, τους απογόνους τους.

Γι’ αυτό αυτή η γη είναι ιερή και γι’ αυτό κανείς από εσάς, από εμάς, δεν έχει δικαίωμα να την ξεπουλήσει.

Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι του χρόνου από τότε, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Από τότε πέρασαν εποχές και δύσκολες και εύκολες. Πέρασαν εποχές που πολύ και εύκολο χρήμα κατασπαταλήθηκε στον αγροτικό χώρο. Οι επιτήδειοι έγιναν πλουσιότεροι και έντιμοι άνθρωποι φτωχότεροι.

Το μεγαλύτερο, όμως, έγκλημα -κατά τη γνώμη μου- που συντελέστηκε ήταν αυτό που ξέκοψε τον αγρότη και την αγροτική οικογένεια από την πρωτογενή παραγωγή. Οι κολίγοι αντικαταστάθηκαν από εργάτες γης, αλλοδαπούς τις περισσότερες φορές, που δούλευαν και δουλεύουν, όμως, σε συνθήκες που λίγο διαφέρουν από εκείνες των κολίγων προγόνων μας. Αυτό είναι κάτι που δεν τιμά κανέναν μας.

Εφαρμόστηκε επί χρόνια μια κυβερνητική πολιτική που κυριολεκτικά διέλυσε τον πρωτογενή τομέα. Πολλές φορές το λάθος προερχόταν από την εναρμόνιση με πολιτικές της Ε.Ε. Άλλες φορές, όμως, τα λάθη ήταν δικά μας. Ας είμαστε ειλικρινείς...

Τώρα τι γίνεται; Αγαπητοί μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα, αν δεν πίστευα μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής μου σ’ αυτήν την Κυβέρνηση και στις προσπάθειες που κάνει. Μέσα σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες που άλλοι μας κληροδότησαν. Μέσα σ’ ένα διεθνές περιβάλλον ταραγμένο, ιδιαίτερα για την περιοχή μας, όπου και δίνουμε καθημερινά αγώνα για το καλύτερο. Και σίγουρα δεν κλέβουμε και δεν κατασπαταλούμε όσα χρήματα απέμειναν στα κρατικά ταμεία.

Σεβόμαστε και χρειαζόμαστε τους σημερινούς αγροτικούς αγώνες και τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Δεν χρησιμοποιήσαμε βία, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, για να καταστείλουμε καμιά κινητοποίηση, εκτός απ’ αυτές που ήταν φανερά προβοκατόρικες.

Θέλουμε να καταλάβουν όλοι ότι ο αγώνας είναι κοινός. Αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει το παν για να βοηθήσει τους αδύναμους αγρότες. Αν δεν τα καταφέρει, είναι φανερό ότι υπάρχει και άλλη λύση... η νεοφιλελεύθερη... Άλλωστε, βλέπετε, πόσο συστηματικά και μεθοδευμένα την προετοιμάζουν....

Εμείς, εσείς, όλοι μαζί θα διαλέξουμε ποιοι θέλουμε να μας κυβερνούν. Σε τελική ανάλυση, όλοι είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Εδώ, κλείνοντας, θέλω να πω –με το φτωχό μου μυαλό– ότι κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα και καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας λύσει τα προβλήματα, αν μόνοι μας δεν καταλάβουμε ότι η γη μας χρειάζεται την αγάπη και τη φροντίδα μας. Η γη είναι σαν την καλή γυναίκα και σύντροφο... θέλει να την αγγίζουν τα χέρια μόνον του δικού της ανθρώπου... αυτά που την αγαπούν και τη σέβονται.

* Επίσης, μετά την ένταση που ακολούθησε, θέλω να τονίσω ότι στο πρόγραμμα της εκδήλωσης υπήρχε μια παράλειψη. Αφού ήταν προ-αποφασισμένο αυτό το σκηνικό έντασης, εκεί που οι διοργανωτές σημείωναν ότι θα απευθύνει χαιρετισμό η κυβερνητική εκπρόσωπος, δηλαδή εγώ εν προκειμένω, θα έπρεπε να προσθέσουν αμέσως μετά... «Ακολουθούν προγραμματισμένες αποδοκιμασίες κατά της βουλευτίνας – εκπροσώπου της Κυβέρνησης»(!), αφού άλλωστε ο πρωτοστάτης όλης αυτής της διαμαρτυρίας, ο γνωστός γαλάζιος αγροτο-συνδικαλιστής κ. Χρ. Σιδερόπουλος, ήταν και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή το Κιλελέρ ανήκει σε όλους μας και δεν είναι κτήμα κανενός κόμματος, εγώ θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις σε στενή συνεργασία και με τον Δήμο Κιλελέρ, αλλά και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο για τη δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass