Eθεσε τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33%

*Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΪ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ *«ΔΕΙΞΑΜΕ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ» ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2024 8:31

ΑΘΗΝΑ
Το ποσοστό των ευρωεκλογών που πέτυχε η ΝΔ στην κάλπη του 2019 - 33,12% - έθεσε τον εκλογικό πήχη για την μάχη της 9ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές» είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως στόχος του είναι να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, βάζοντας στο ίδιο κάδρο Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.
Αναφερόμενος στο σοβαρό επεισόδιο της Βουλής, το χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό, αποκαλυπτικό και αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας, βέβαια ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία», μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως το κάθε ένα από αυτά τα κόμματα «σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο ενώ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του υπομνήματος εναντίον των Σπαρτιατών, υπενθυμίζοντας μάλιστα την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και «την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου», όπως είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο μίλησε για «εμπορευματοποίηση της χριστιανικής κρίσης, χριστιανόμετρο και συγκεκαλυμμένες απειλές» και πρόσθεσε: «Κυκλοφορούν πολλοί «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού. Αλλά τελικά ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια».
Σε ότι αφορά στις ψήφους των Σπαρτιατών και στην κόντρα που ξέσπασε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το εάν και ποιοι τις θέλουν, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι τους από την πρώτη στιγμή με πράξεις και όχι με λόγια. «Η δική μας απάντηση δόθηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε, μέσα από τα υπομνήματα τα οποία εμείς καταθέσαμε. Και ναι, αισθανόμαστε σε ένα βαθμό δικαιωμένοι για το γεγονός ότι τελικά το μόρφωμα αυτό αποκλείεται από τις ευρωεκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναγνώρισε ωστόσο πως υπάρχουν ταυτοτικά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει: «οι πολίτες να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, και ανέξοδης διαμαρτυρίας, γιατί τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών είναι άλλα».
«Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ S-300»
Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από την Ουκρανία η αποστολή S-300 και Patriot προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.
«Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό, έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα» είπε ο Πρωθυπουργός.
Για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στόχος της είναι να γίνει ένα βήμα παραπάνω στην προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δυο χωρών, επιμένοντας πως μέχρι τώρα αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα.
«Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θα συνομιλούμε, ότι δε θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δε θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιαζόμαστε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές, δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία φαντάζομαι περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου, χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» τον Νίκο Ανδρουλάκη και κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό.
«Αυτή τη στιγμή αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται -και την είδαμε αυτή την εργαλειοποίηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσαμε σημείο-σημείο σε όλες τις κατηγορίες- να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μία χώρα περίπου ημι-αυταρχική, είναι πραγματικά προσβλητική. Κι έφτασε στο σημείο να οδηγήσει και κάποιους στο να ισχυριστούν ότι «πρέπει να κοπούν και ευρωπαϊκά κονδύλια», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ερωτηθείς για την τραγωδία στη Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά: «όχι στους χειρισμούς στο πεδίο, αλλά στην επικοινωνία και στην ανοχή που δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες ρίζωσαν και έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι όλες τις απαντήσεις θα τις δώσει η δικαιοσύνη και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μη θέλει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση των Τεμπών και να αποδοθούν ευθύνες.
Στην ερώτηση «γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμηθεί;» η ακρίβεια, ο πρωθυπουργός απάντησε «Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, φαντάζομαι ότι κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Δεν λέω ότι η ακρίβεια είναι μόνο εισαγόμενη και ότι δεν έχει χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν και τη δομή της οικονομίας μας, είναι όμως ένα μεγάλο πρόβλημα... Είδαμε κάποια -προσέξτε, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου- βελτίωση. Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν νοικοκυριά σήμερα τα οποία δοκιμάζονται και για τα οποία οι μακροοικονομικές επιδόσεις, όσο καλές και αν είναι, δεν τους αφορούν. Μιλάω πολύ ανοιχτά, αλλά…Λοιπόν, έρχομαι στα εισοδήματα γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό. Όσο, λοιπόν, καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Και τελικά αυτή είναι η μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας».
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως δεν έχει επιλέξει αντίπαλο, ούτε έχει άποψη για τη δεύτερη θέση που θα βγάλει η κάλπη, έδειξε ωστόσο να θέλει να βγάλει από την πολιτική αντιπαράθεση, ενόψει ευρωεκλογών, κάθε τι που θα αφορά προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε που δεν υφίσταται θέμα να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, επανέλαβε πως είναι τιμή για τον ίδιο να είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά απέφυγε ρητά και καθαρά να πει πως θα διεκδικήσει και μία τρίτη θητεία: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 2024 και έχουμε τρία χρόνια ακόμα σκληρής δουλειάς μπροστά μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass