Η Ρωσία χτυπά την Ουκρανία με ανίκητους πυραύλους

Ο «HYPERSONIC» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2024 8:51

ΜΟΣΧΑ
Από τις αρχές του έτους η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πέντε πυραύλους Zircon σε επιθέσεις κατά του Κιέβου, ανακοίνωσε χθες η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας, αναφερόμενη σε ένα όπλο «hypersonic» που σύμφωνα με τη Μόσχα μπορεί να διαπερνά κάθε αντιπυραυλική ασπίδα.

Ο όρος hypersonic αναφέρεται σε αεροσκάφη και πυραύλους που κινούνται με ταχύτητα τουλάχιστον πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου (6.200 χλμ/ώρα) και θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν, δεδομένου ότι -σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους- δεν έχουν προκαθορισμένη πορεία και μπορούν να πραγματοποιούν απότομους ελιγμούς.
Ο Zircon («ζιρκόνιο»), με βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα (Mach 9), όχι μόνο μειώνει το χρονικό περιθώριο αντίδρασης του εχθρούς αλλά επιπλέον μπορεί χάρη στην ταχύτητά του να χτυπά υπόγειες και ενισχυμένες εγκαταστάσεις.
Η πρώτη δοκιμή του Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός για όλη τη χώρα».
Ο πύραυλος μεταφέρει συμβατική γόμωση και είχε αρχικά σχεδιαστεί να εκτοξεύεται από πλοία, αργότερα όμως αναπτύχθηκε νέα βερσιόν για εκτόξευση από την ξηρά.
Όπως ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής Telegram η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, πέντε πύραυλοι Zircon εκτοξεύτηκαν στις περισσότερες από 180 ρωσικές επιθέσεις κατά της πόλης τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε κατά την ετήσια ομιλία του στις 29 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους Zircon στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους στόχοι επλήγησαν.
Η διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε επίσης ότι, από την αρχή του 2024, η πόλη επλήγη και από έξι άλλους τύπους πυραύλων, ανάμεσά τους ο Kh-101, ένας πύραυλος κρουζ αέρος-εδάφους. Η Ρωσία φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε 11 πυραύλους Kinzhal, ένα άλλο jypersonic όπλο, το οποίο εκτοξεύεται από αεροπλάνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass