«Η Παιδεία γεννήτρια του μέλλοντος»

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2024 15:00

«Συζητάμε σήμερα μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Ένα νομοσχέδιο, που ως στόχο έχει την αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην πατρίδα μας και το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα την άμεση προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ένα νομοσχέδιο, που, ταυτόχρονα, κοιτά κατάματα την κοινωνική πραγματικότητα της φυγής χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό, προσφέροντάς τους, επιτέλους, την ελευθερία επιλογής να μείνουν εδώ για ανώτατες σπουδές. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τομή. Γεγονός, που, όπως φαίνεται, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην αντιπολίτευση».
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, στην Ολομέλεια της Βουλής, και προσέθεσε πως: «Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αναβάθμιση του ΔΠΘ. Η αναβάθμιση αυτή συνιστά «ιστορική στιγμή». Την ίδια στιγμή, εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται και αυτονομείται το ΕΑΠ. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ: Εσείς, που ήταν προεκλογική δέσμευση του αρχηγού σας η ανεξαρτησία του ΕΑΠ, δεν θα το ψηφίσετε;».
Ο κ. Κέλλας σημείωσε, επίσης, τα εξής: «Στο εν λόγω νομοθέτημα ενισχύονται ουσιαστικά τα δημόσια ΑΕΙ της χώρας, που αποτελούν τη ναυαρχίδα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με τη διεθνοποίησή τους και βέβαια, με την αύξηση της χρηματοδότησής τους. Η χρηματοδότηση αυτή, που το 2023 αυξήθηκε 50%, σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, και για το 2024, αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία: Ταμείο Ανάκαμψης - ΕΣΠΑ - ΣΔΙΤ. Είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί εδώ και πολλά χρόνια. Και μιλάτε, κύριοι της Αντιπολίτευσης, για μειωμένη χρηματοδότηση των ΑΕΙ; Εσείς που, επί των ημερών σας, καταγράφατε κάθε χρόνο μειωμένη χρηματοδότηση, με το 2018 να καταγράφεται χαμηλό ιστορικό 92 εκατομμυρίων ευρώ;».
Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Η ενίσχυση και η διεθνοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, η ίδρυση των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και συνολικότερα η άρση των εμποδίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα καταστήσει την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ. Θα ανακόψει το κύμα φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Θα οδηγήσει στην προσέλκυση ξένων φοιτητών και επιστημονικού προσωπικού, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass