ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Εκπαίδευση ενηλίκων και τοπική κοινωνία

* Με επίκεντρο τη διά βίου μάθηση, στόχος του Δήμου Λάρισας είναι η δημιουργία δικτύων εκπαίδευσης για τον συντονισμό όλων των δράσεων με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2015 8:22

 

 

Με διεθνή συνδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι ριζοσπάστες στοχαστές της εκπαίδευσης ενηλίκων Peter Mayo, Ted Fleming και Peter Jarvis, ο Δήμος Λαρισαίων κάνει αύριο το πρώτο βήμα για τη δημιουργία δικτύου εκπαίδευσης ενηλίκων.

Η συνδιάσκεψη, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν στις 9.30 το πρωί αύριο Σάββατο στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο, έχει ως θέμα «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Τοπική Κοινωνία» και, Ελληνες και ξένοι εισηγητές με τις τοποθετήσεις τους θα αναφερθούν, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα «Πόλη που μαθαίνει», που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με φορείς της πόλης.

Στη συνδιάσκεψη αναφέρθηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο δημαρχείο Λάρισας, οι αντιδήμαρχοι Αλέξ. Μπατζανούλης και Δημ. Δεληγιάννης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Ιωάν. Στεφανίδης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου και η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Σταυρούλα Μπαξεβάνου.

Με τον κ. Μπατζανούλη να σημειώνει την «ευθύνη της δημοτικής αρχής» να δημιουργήσει δίκτυα εκπαίδευσης, τόσο στη γενική παιδεία όσο και στην ειδική εκπαίδευση.

«Η πόλη που μαθαίνει» πρόσθεσε ο κ. Δεληγιάννης «αποτελεί ένα καινοτόμο σχέδιο που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά στο επίπεδο της διά βίου μάθησης. Ο Δήμος της Λάρισας, ένας περιφερειακός δήμος επιδιώκει συνεργασίες με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρώντας να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση, αλλά παράλληλα ωθώντας τα μέλη της τοπικής κοινωνίας σε μια διαδικασία διά βίου μάθησης και προσωπικής εξέλιξης».

«Σήμερα», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, «έχουμε ένα κράτος σε κρίση, τα νούμερα της οικονομίας σε κάθετη πτώση και οι πολίτες σε κίνδυνο, με την κοινωνική συνοχή να απειλείται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται να καλύψει κενά και να αντιμετωπίσει τις νέες ανάγκες, έχοντας αρμοδιότητες που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, στην κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, τις πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ.

Χρειάζεται λοιπόν μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων, με επίκεντρο τη διά βίου μάθηση. Αποσκοπώντας στη συστράτευση των τοπικών δυνάμεων, στον καλύτερο συντονισμό, αλλά και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα .

«Η πόλη που μαθαίνει» είναι ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας οργανωμένης παρέμβασης στην κοινωνία μας στο πλαίσιο ενός δικτύου των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της διά βίου μάθησης. Με τη διαμόρφωση κοινών στόχων και, όσο γίνεται, μιας «κοινής γλώσσας».

Με επικέντρωση στην ανίχνευση τοπικών αναγκών και με τη βοήθεια της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του σημαντικότερου επιστημονικού φορέα της χώρας, στη Διά Βίου Μάθηση.

Ο πρώτος σταθμός αυτής της προσπάθειας είναι η οργάνωση της διεθνούς συνδιάσκεψης. Επόμενο βήμα η οργάνωση προγραμμάτων δικτύωσης που θα βοηθήσουν να βρεθούν άνθρωποι από όλους τους φορείς. Η στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες στόχου της πόλης και η διαμόρφωση προγράμματος για αυτές με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Η αδερφοποίηση με πόλεις που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες λογικές κλπ, η ανάδειξη καλών πρακτικών στην πόλη και τέλος, η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας και μια επιτροπή καθοδήγησης με εκπροσώπους όλων των φορέων» κατέληξε ο κ. Δεληγιάννης που αναφέρθηκε στους εισηγητές της συνδιάσκεψης, Peter Mayo, Ted Fleming και Peter Jarvis οι οποίοι θα παρουσιάσουν ιδέες τους και θα συζητήσουν με τους συνέδρους το θέμα του προγράμματος «Πόλη που μαθαίνει».

Η κ. Αναστασοπούλου χαρακτήρισε φιλόδοξη την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τονίζοντας την ανάγκη «η διά βίου μάθηση να γίνει απαίτηση όλων» για να επισημάνει τη συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NNN – NETnotNEET.

Ο κ. Στεφανίδης, δηλώνοντας τη στήριξη της Ιατρικής στην πρωτοβουλία του δήμου σημείωσε πως η συνεχής επιμόρφωση αποτελεί καθημερινή πρακτική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ τέλος, η κ. Μπαξεβάνου σημείωσε πως η επιμόρφωση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες στηρίζουν την πρωτοβουλία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης έχει ως εξής:

Αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου στις 9 το πρωί θα γίνουν οι εγγραφές και στις 9:30 θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί. Παρουσίαση της δράσης «Η Πόλη που μαθαίνει» από τους αντιδημάρχους Παιδείας και Νεολαίας Αλέκ. Μπατζανούλη και Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη. Χαιρετισμός από τον Αλέξη Κόκκο, πρόεδρο της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Στις 10:00: Ομιλία του Peter Jarvis. Στις 12:00: Συζήτηση του Peter Jarvis με τους συνέδρους. Συντονιστής: Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής. Σχολιαστής: Γιώργος Κουλαουζίδης, καθηγητής-σύμβουλος εκπαίδευσης ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μέλος της Επιστημονικής Ένωσης

Στις 14:45: Ομιλία του Peter Mayo. Στις 16:30: Συζήτηση του Peter Mayo με τους συνέδρους. Συντονιστής: Απόστολος Μπάρλος, Παιδαγωγικός Σύμβουλος ΣΔΕ Θεσσαλίας. Σχολιαστής: Θανάσης Καραλής, Αν. Καθ. Διά Βίου Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Την Κυριακή 21 Ιουνίου: Στις 9:30 χαιρετισμός από τον δήμαρχο Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη. Στις 9:30 ομιλία του Ted Fleming. Στις 13:30 συζήτηση του Ted Fleming με τους συνέδρους. Συντονιστής: Δημήτρης Κολοκοτρώνης, σχολικός σύμβουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Σχολιαστής: Αλέξης Κόκκος, πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ο Peter Jarvis θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Σπούδασε θεολογία και κοινωνιολογία και αργότερα ασχολήθηκε εντατικά με το ζήτημα της μάθησης, κυρίως σε σχέση με την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες.

Του έχει απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Συγγραφικού Έργου στην Εκπαίδευση Ενηλίκων Cyril O. Houle από την Αμερικανική Ένωση ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού International Journal of Lifelong Education.

Ο Ted Fleming, απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columpia της Νέας Υόρκης, υπήρξε επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για την πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των ατόμων με αναπηρία. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Jack Mezirow για τη «συμβολή στην κατανόηση της εκπαίδευσης ενηλίκων στη θεωρία, την έρευνα και την πράξη». Ο Peter Mayo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, αρμόδιος για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό εργασίες σε περιοδικά και βιβλία.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ



Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass