Διαβούλευση για τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία

Ξεκίνησε χθες η διημερίδα για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη *Κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις επιστημόνων και επιχειρηματιών *Ακολουθεί ανοιχτή διαβούλευση στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 7:00

Του Κώστα Γκιάστα
Μια σημαντική εκδήλωση για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της Θεσσαλίας ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο κτίριο της Περιφέρειας. Πρόκειται για τη διημερίδα με θέμα «Γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Προβλήματα και προοπτικές» που διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλίας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γίνεται στον απόηχο της πρότασης της ολλανδικής εταιρείας «HVA International» που αφορά στην προστασία της περιοχής και της αγροτικής παραγωγής από τις πλημμύρες και την ξηρασία. Αποτελεί, επί της ουσίας, όπως ανέφερε και ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας, την έναρξη της ουσιαστικής διαβούλευσης από πλευράς Περιφέρειας.
Θα ακολουθήσουν τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις ανοιχτής διαβούλευσης στις ισάριθμες μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, όπου και θα καταγραφούν απόψεις και θα γίνει η σύνθεση της ολοκληρωμένης πρότασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες αφορούσαν κυρίως τη γεωργία με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στο βαμβάκι, ενώ σήμερα η συζήτηση θα γίνει κυρίως για την κτηνοτροφία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας κ. Δημήτρης Λεωνίδας, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε σε χαιρετισμό του πως «επιβάλλεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αυτός που έχει την υποχρέωση να το κάνει είναι η κυβέρνηση». Σημείωσε επίσης πως το σχέδιο των Ολλανδών έχει προκαλέσει αγανάκτηση, ενώ είναι άδικο είπε να στοχοποιούν το βαμβάκι.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε πως «αυτήν την εκδήλωση έπρεπε να την έχει κάνει η κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο με εθνική διάσταση, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 7 μήνες από τις πλημμύρες». Υποστήριξε δε, πως «αυτά που γίνονται με τους Ολλανδούς θυμίζουν ένα πείραμα». Στάθηκε στη σημαντικότητα του βαμβακιού, για το οποίο είπε πως απαιτείται ειδική συζήτηση, ενώ τόνισε πως η σχέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο είναι πολύ σημαντική.
Αντίστοιχα τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, επισήμανε ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Κ. Καλαμπαλίκης, ενώ ο κ. Δημ. Σοφολόγης εκπροσωπώντας τόσο τους γεωπόνους όσο και την παράταξη του κ. Αγοραστού, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο ενόψει της νέας ΚΑΠ».
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ε. Προβίδας, πρότεινε την αξιοποίηση της τεχνολογίας και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μ. Εσκίογλου υποστήριξε ότι «όλα αλλάζουν» εκφράζοντας την ελπίδα στο μέλλον να προσαρμοστούν ανάλογα γεωργία και κτηνοτροφία.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε μεταξύ άλλων, αυτός που πρώτος κατάλαβε τη σημασία της Θεσσαλίας είναι ο Ξέρξης πριν από 2.000 περίπου χρόνια χαρακτηρίζοντας τους Θεσσαλούς σοφούς ανθρώπους και κατανοώντας τους κινδύνους και τα ειδικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής». Σημείωσε πως «όσο και να ψάξουμε δεν θα βρούμε κάτι καινούριο, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους ανθρώπους που πρέπει να μιλήσουν». Αναφερόμενος στο σχέδιο των Ολλανδών επανέλαβε μια σειρά από τους λόγους που διαφωνεί, στάθηκε και στη δυσκολία που είναι γραμμένο μόνο σε ξένη γλώσσα.
Χαιρετισμούς απέστειλαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί κ.κ. Τριαντόπουλος, Μακρή και οι βουλευτές της Θεσσαλίας.
Επίσης χαιρετισμό απέστειλε και ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά τη χθεσινή ημέρα, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη βαμβακοκαλλιέργεια, όπου μεταξύ άλλων, για το παρόν και το μέλλον της, μίλησε ο κ. Νταράουσε Μωχάμεντ, για το βαμβάκι στη Θεσσαλία (μύθοι και αλήθειες), μίλησε ο κ. Ν. Δαναλάτος, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας. Για την προστιθέμενη αξία δευτερογενούς παραγωγής βαμβακιού για τη Θεσσαλία, μίλησε ο κ. Απ. Δοντάς, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.Β.Ε. Με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές της καλλιέργειας βαμβακιού στη Θεσσαλία» μίλησε ο κ. Ε. Φωτεινός πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος. Στα προβλήματα και τις προοπτικές δενδρωδών καλλιεργειών στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο κ. Γ. Νάνος, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας. «Θερμοκήπια και θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη Θεσσαλία» ήταν το θέμα του κ. Ν. Κατσούλα, καθηγητή Παν. Θεσσαλίας.
Ακολούθησε το θέμα «Εμπορία και πολιτική αγροτικών προϊόντων – ΚΑΠ» από τον κ. Γ. Βλόντζο, καθηγητή Παν. Θεσσαλίας, ενώ στην γεωργία συντηρήσεως και προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο κ. Θ. Γέμτος, ομότιμος καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας.
Για το πρόβλημα της νιτρορύπανσης και τους τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και το σχέδιο Δδράσης, μίλησε ο κ. Θ. Καρυώτης, ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ.
Οι υπόλοιπες ομιλίες είχαν ως εξής: Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην Θεσσαλία: Ο ρόλος του μικροβιώματος των γεωργικών εδαφών, Δ. Καρπούζας, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας.
Εκτατικές Καλλιέργειες- Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία, Ε. Παναγιώτου, αντιπρόεδρος ΘΕΣΓΗ. Προοπτικές του μεταποιητικού τομέα. Το παράδειγμα της μεταποίησης φρούτων, B. Τσεκούρας, υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήματος Φρούτου, Intercomm Foods A.E. Αγορά και εμπορία προϊόντων εναλλακτικών καλλιεργειών, Απ. Μπίλης, Θερμοκήπια Σποροφύτων. Συνεταιρισμός, δικτύωση και καινοτομικές πρωτοβουλίες, Δ. Γούσιος – Δ. Γάκη, καθηγητές Παν. Θεσσαλίας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκαναν οι: Χρήστος Αθανασιάδης και Γιάννης Κολλάτος.
Η διημερίδα ξεκινά σήμερα στις 9 π.μ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass