Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2024 15:00

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Η ψύχρα «σοκάρει» τις αμυγδαλιές
Ανησυχούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών

Προβληματισμένοι οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών από τις καιρικές συνθήκες, καθώς για μία ακόμα χρονιά τυγχάνουν «θύματα» της κλιματικής κρίσης.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στα περιβόλια με τις αμυγδαλιές της περιοχής. Περίπου 17.000 στρέμματα σε Όσσα, Νέσσωνα, Χειμάδι και Καλοχώρι χτυπήθηκαν από τον παγετό, ο οποίος σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας προκάλεσαν σοκ στα δέντρα, το οποίο θα αποτυπωθεί στην παραγωγή μέσα στις επόμενες ημέρες. Ήδη για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ενημερωθεί το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα. Επίσης, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που λαμβάνουν χώρα στον κάμπο υπάρχει ζήτημα με τη γονιμοποίηση, λόγω της απουσίας των μελισσών. Από την άλλη, ο σχετικά θερμός χειμώνας δυσκόλεψε την ομαλή ανθοφορία και κατά συνέπεια και την καρποφορία, αφού τα δέντρα δεν ξεκουράστηκαν. Υπάρχει φόβος για προσβολή από την ασθένεια φόμωψης. Και σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, οι τιμές συνεχίζουν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (1,35-1,50 ευρώ/κιλό).

 

***

Εκδήλωση για νέες, ήπιες πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια

Εκδήλωση παρουσίασης προγράμματος για νέες, ήπιες πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς συνδιοργανώνουν ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με την εταιρεία «PVG Food Hellas S.A.» που εδρεύει στον Πλατύκαμπο της Λάρισας και την Γαλλική εταιρεία «Pereolive», του ομίλου «Layberie Fine Foods», αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου, ώρες 9 π.μ.-12 μ., στη Στυλίδα, στην αίθουσα του δημοτικού κτιρίου ΟΣΚ.
Στην εκδήλωση, στην οποία θα μετάσχουν εκπρόσωποι σημαντικών φορέων και ειδικοί επιστήμονες του κλάδου της ελιάς, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και συμπεράσματα του 3ετούς ερευνητικού προγράμματος καλλιέργειας ελιάς, «ΚΑΛΥΤΕΡΑ», που χρηματοδοτείται από τη Γαλλική εταιρία και στο οποίο δοκιμάζονται ήπιες καλλιεργητικές πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια, μελετώντας τις επιδράσεις τους στο τελικό προϊόν.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην πολλαπλή ωφέλεια του αγροτικού κόσμου της περιοχής αλλά πανελλαδικά, καθώς στόχος του είναι να βελτιώσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος και να αναβαθμίσει την εμπορική αξία της Ελληνικής ελιάς, ακόμα περισσότερο, στον διεθνή ανταγωνισμό.

 

***

Αποζημιώνονται κάστανα και καρύδια
Απαντά ο ΕΛΓΑ σε ερώτηση Βελόπουλου* Τα ποσά που προβλέπονται

Οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες κάστανων και καρυδιών από καλυπτόμενα, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., ασφαλιστικά αίτια αποζημιώνονται κανονικά, εφόσον οι εκμεταλλεύσεις έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛ.Γ.Α., δηλαδή οι παραγωγοί έχουν προβεί στη ΔΚΕ και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν για τις εν λόγω καλλιέργειες στον ΕΛ.Γ.Α.
Αυτό απαντά η διοίκηση του ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ στην ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυρ. Βελόπουλος και προσθέτει τα ακόλουθα: Μάλιστα, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο ασφάλισης των καλλιεργειών, η ασφαλιζόμενη αξία για τις καρυδιές ανέρχεται στα 271 ευρώ/στρέμμα και η ασφαλιζόμενη τιμή στα 2,71 ευρώ/στρ. Αντίστοιχα, για τα κάστανα η ασφαλιζόμενη αξία ανέρχεται σε 537,50 ευρώ/στρ. και η ασφαλιστική τιμή στα 2,15 ευρώ/στρ. Συμπερασματικά, οι συγκεκριμένες καλλιέργειες (κάστανα και καρύδια) εκ μέρους του ΕΛ.Γ.Α. αντιμετωπίζονται ως καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και όχι σαν δασικές. Άλλωστε, ο ΕΛ.Γ.Α. δεν ασφαλίζει δασικό κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι οι τιμές και αξίες ασφάλισης των προϊόντων διαμορφώνονται αναλόγως των στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από την αγορά. Όσον αφορά τις πλημμύρες από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias», η Πολιτεία, μέσω του ΕΛ.Γ.Α., εφάρμοσε ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων ύψους 260 εκατ. ευρώ που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ως τώρα το ποσό των 155 εκατ. ευρώ έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς. Στο εν λόγω ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, στις οποίες ανήκουν και οι καστανιές και οι καρυδιές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν όπως και το σύνολο των υπολοίπων δενδρωδών καλλιεργειών. Συγκεκριμένα, οι προκαταβολές που δόθηκαν στις καστανιές ανέρχονται σε 1.080.000 ευρώ, με τιμή προκαταβολής 200 ευρώ, ενώ για τις καρυδιές 400.000 ευρώ, με τιμή προκαταβολής 100-150 ευρώ αναλόγως της ποικιλίας. Ενδεικτικά προς σύγκριση αναφέρεται η καλλιέργεια αμυγδαλιάς, για την οποία η τιμή προκαταβολής ανέρχεται σε 200 ευρώ. Είναι, επομένως, προφανές ότι οι ισχυρισμοί περί διαφορετικής αντιμετώπισης των καλλιεργειών καστανιάς και καρυδιάς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 

***

Σύμμαχος ο καιρός για τα ελαιόδεντρα
Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για τη σοδειά

Ως ενθαρρυντικά για την ερχόμενη παραγωγή σχολιάζονται από τους ελαιοπαραγωγούς τα πρώτα δείγματα της φετινής σοδειάς, ωστόσο, κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις, αφού είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς για να προβλεφθεί η όποια εξέλιξη στη νέα παραγωγή. Κι αυτό όχι απλά γιατί ακολουθεί η εξέλιξη της άνθισης και η διαδικασία της καρπόδεσης κατά το επόμενο, περίπου, δίμηνο, το οποίο χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την καλλιέργεια, καθώς ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, αλλά και λόγω του φόβου που έχει αφήσει η προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν έφερε καρπόδεση ανάλογη της καλής ανθοφορίας.
«Αυτήν τη στιγμή οι καιρικές συνθήκες εξελίσσονται ικανοποιητικά. Μπορεί να μην είχαμε βαρύ χειμώνα και τα δέντρα να μην κοιμήθηκαν αρκετά, ωστόσο η ανθοφορία βαίνει καλώς. Ευχή και ελπίδα όλων είναι να μην έχουμε παγωνιά το διάστημα από 25 Μαρτίου μέχρι 10 Απριλίου. Ακόμη είναι νωπές οι μνήμες σε όλους από τον περσινό παγετό, ο οποίος σόκαρε τα δέντρα και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή».
Τάδε έφη ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών βιολογικής ελιάς στο Πουρνάρι του Δήμου Τεμπών Γιώργος Πολύμερος, ο οποίος εκτιμά ότι «εκτός απρόοπτου, η φετινή χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται τα κλαδέματα και έχουν πέσει τα λιπάσματα. Βέβαια, στην περιοχή του Πουρναρίου, όπου υπάρχει βιολογική καλλιέργεια, τα λιπάσματα έπεσαν από τον Γενάρη. Στην περίοδο της γονιμοποίησης θα ψεκάσουμε με βάκιλο για τον πυρηνοτρήτη, τον Μάιο θα κάνουμε το πρώτο πότισμα και τον Ιούνιο τους βιολογικούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του δάκου».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης αναφέρει ότι «είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Η ανθοφορία στον άξονα παράλια Αγιάς, ορεινό Κίσσαβο στα σύνορα με Πήλιο, θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου, εφόσον έχουμε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Μόνο στην περιοχή των Τεμπών υπάρχει κάποια κινητικότητα, λόγω πρωιμότητας» σημειώνει.

 

***

Σκέφτονται αναδιάρθρωση οι μηλοπαραγωγοί Αγιάς
Μετά τα μεγάλα χτυπήματα από «Daniel», το πάγωμα των εξαγωγών λόγω πολέμων και το υψηλό κόστος παραγωγής

Το 2023 για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς ήταν καταστροφικό. Τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Daniel» συντέλεσαν στο να μη συγκομιστεί έγκαιρα η παραγωγή, με πολύπλευρες συνέπειες. Την εποχή της συγκομιδής (5 έως 20 Σεπτεμβρίου) λόγω κατεστραμμένης οδοποιίας δεν υπήρχε πρόσβαση στα χωράφια, ενώ στη συνέχεια κανένα φορτηγό δεν μπορούσε να προσεγγίσει την περιοχή. Τα ζάχαρα μειώθηκαν, τα μήλα ωρίμασαν και έπεσαν και η καταστροφή χτύπησε όλη την επαρχία. Ακολούθησε ο πόλεμος στο Ισραήλ, ο οποίος περιόρισε σημαντικά τις εξαγωγές στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Έτσι, το προϊόν για να φτάσει στον έμπορο έπρεπε να ταξιδέψει μέχρι και 17 μέρες, αυξάνοντας σημαντικά τα μεταφορικά κόστη.
Οι παραγωγοί της επαρχίας Αγιάς μάταια περίμεναν να αποζημιωθούν για τη ζημιά του Σεπτεμβρίου, όπως οι συνάδελφοί τους στη Μαγνησία. Έμειναν εκτός νυμφώνος, γιατί έπνεαν 7, αλλά όχι 8 μποφόρ, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ! «Είναι προκλητικό να πληρώνεις από 8-15.000 ευρώ ετησίως στον ΕΛΓΑ και να μην αποζημιώνεσαι. Με την περίοδο της συγκομιδής και τρία μποφόρ να φυσήξει, τα μήλα θα πέσουν» δηλώνει εξοργισμένος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Γιώργος Ζέικος. Από την περσινή -έτσι κι αλλιώς μειωμένη παραγωγή- στα ψυγεία της επαρχίας παραμένει αποθηκευμένο το 40 με 50% της παραγωγής. Αν δεν εξαχθούν μέχρι και το Πάσχα, κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα, αφού σε λίγο καιρό θα μπούνε στην αγορά τα καλοκαιρινά φρούτα.
Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, μετά τα συνεχή χτυπήματα είτε από την κλιματική κρίση είτε λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθότι εξαγώγιμο προϊόν το μήλο, άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας. Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από το ρωσικό εμπάργκο το 2014, στη συνέχεια ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα τελευταία χρόνια οι αθρόες εισαγωγές από χώρες στις οποίες το κόστος παραγωγής είναι φθηνότερο. Γενικά ο ανταγωνισμός με χώρες όπως η Σερβία, η Πολωνία κι άλλες είναι άνισος, αφού χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα, που στη χώρα μας έχουν απαγορευτεί. «Φτάσαμε σε σημείο να πουλάμε με τιμές της δεκαετίας του ‘80, όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής» δηλώνει ο Γ. Ζέικος και προσθέτει τα εξής: «Επειδή πλέον η καλλιέργεια έγινε ασύμφορη, έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας, ώστε να ανοίξει ένας διάλογος με το Υπουργείο και να υπάρξει μία εμπεριστατωμένη και στοχευμένη μελέτη για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, για να σταματήσει το φαινόμενο πολλές εκτάσεις να θυμίζουν κουφάρια». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας έχει ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη, ειδικά για τη στήριξη της μηλοπαραγωγής στην Αγιά. Πριν είναι πολύ αργά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass