ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥΣ

Στο πλευρό του αγροτικού κόσμου η Πειραιώς

* Νέες πρωτοβουλίες με επέκταση της Συμβολαιακής Τραπεζικής σε γεωργικά εφόδια και ξενοδοχεία

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 0:29

 

 

Μία κάρτα «πορτοφόλι» με την οποία ο παραγωγός μπορεί άμεσα να έχει ρευστότητα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες διαθέτει από τον περασμένο μήνα από όλο της το δίκτυο στους αγρότες η Τράπεζα Πειραιώς. Η «Κάρτα Αγρότη» που απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς που δικαιούνται επιδοτήσεις, αποτελεί την νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας στον αγροτικό τομέα με στόχο να παράσχει άμεσα ρευστότητα σε μια περίοδο που οι ανάγκες και οι δαπάνες που συνδέονται με την παραγωγή είναι αυξημένες.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα θεωρώντας ότι η στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, προχωρά και σε διεύρυνση των πρωτοβουλιών Συμβολαιακής Τραπεζικής με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του κόστους των αγροεφοδίων. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στη Λάρισα μια σειρά συναντήσεων με εμπόρους αγροεφοδίων, έτσι ώστε μέσω συμφωνιών Συμβολαιακής να υπάρξει καλύτερη τιμολόγηση.

Για τη συγκεκριμένη κάρτα, για το πώς λειτουργεί, για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματ της αλλά και για τις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η τράπεζα στη Συμβολαιακή Τραπεζική, μίλησε στην "Ε" ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλίας Νέτας. Όπως εξήγησε ο κ. Νέτας, «με την Κάρτα Αγρότη, η Τράπεζα Πειραιώς κάνει πλέον το επόμενο βήμα αναπτύσσοντας περαιτέρω την γκάμα των υπηρεσιών και την υποστήριξη που προσφέρει στον αγροτικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει και το πεδίο της Συμβολαιακής, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής όσο και προς την κατεύθυνση των συνεργειών, ώστε να διασυνδεθεί η παραγωγή με την κατανάλωση».

* Ακόμη μια πρωτοβουλία της τράπεζας για τον αγροτικό κόσμο κ. Νέτα…

- Ναι, η Τράπεζα κάνει ένα ακόμα βήμα που εμπλουτίζει και διευρύνει την πολιτική της για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου και εν γένει του αγροτοδιατροφικού τομέα, γιατί πιστεύει πως ο τομέας αυτός διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό, σημαίνει περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύσεις, εισόδημα για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, θέσεις απασχόλησης, εξαγωγές.

* Μιλήστε μας για την κάρτα αγρότη, πού μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όποιος την αποκτήσει, ποιο είναι το πλεονέκτημά της;

- Πρόκειται για ένα τραπεζικό εργαλείο που διευκολύνει την αγροτική δραστηριότητα. Ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας. Προσφέρει άμεσα ρευστότητα καθώς έχει άμεσα διαθέσιμο ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο μέρος της επιδότησης που δικαιούται χωρίς να περιμένει τους χρόνους εκταμίευσής της. Πρόκειται πρακτικά για ένα «πορτοφόλι» στο οποίο μπαίνει προκαταβολικά μέρος του ποσού των επιδοτήσεών του παραγωγού, την περίοδο που χρειάζεται τα χρήματα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ. Έτσι, επειδή ο έμπορος πληρώνεται άμεσα, μπορεί ο παραγωγός να επιτύχει τιμές μετρητοίς για τα εφόδιά του και να μειώσει το κόστος του. Επιπλέον, με την κάρτα αγρότη μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσει εργόσημο για εργάτες κλπ. Η εξόφληση της κάρτας γίνεται αυτόματα με τις επιδοτήσεις».

* Ποιο είναι το όριό της ;

- Η συγκεκριμένη κάρτα συνιστά ένα προσωποποιημένο τραπεζικό προϊόν, καθώς το όριο κάθε κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε αγρότη, με βάση την ετήσια επιδότηση που δικαιούται. Το όριο ανοίγει το Φεβρουάριο κάθε έτους και κλείνει με την καταβολή των επιδοτήσεων τους τελευταίους μήνες του έτους, οπότε και εξοφλείται η κάρτα.

* Πώς την αποκτά και ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

- Για την απόκτηση της Κάρτας αρκεί η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας από τον αγρότη, ο οποίος την παραλαμβάνει εντός 2 - 3 ημερών. Αμέσως μπορεί να κάνει χρήση σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα αγροεφοδίων και καυσίμων που έχουν POS. Δικαιούχοι είναι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, δηλαδή άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ».

* Ποιο είναι το κόστος της, έχει έξοδα έκδοσης και ποια είναι η επιβάρυνση από το επιτόκιο;

* Η κάρτα αγρότη δεν έχει έξοδα έκδοσης. Το μόνο έξοδο είναι το επιτοκιακό κόστος από τη χρήση της κάρτας και ανάλογα με το ποσό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το κυμαινόμενο επιτόκιό της είναι χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι επειδή η χρήση της κάρτας γίνεται σταδιακά και ο χρόνος χρήσης της είναι μικρότερος του έτους (π.χ. Φεβρουάριο με Νοέμβριο) η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιήσει σταδιακά το όριο της κάρτας για 6 μήνες, τότε η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 3%. Προφανώς, για τους αγρότες που μέσα στο χρόνο δεν έκαναν χρήση της κάρτας το επιτοκιακό κόστος είναι μηδενικό».

* Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει ο παραγωγός από την κάρτα;

- Με την κάρτα πρωτίστως έχει άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα για αγορά εφοδίων και πληρωμές οφειλών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, τη στιγμή που τη χρειάζεται. Επιπροσθέτως μειώνει το κόστος παραγωγής του, επειδή, παρόλο που πληρώνει με κάρτα αγοράζει σε τιμές τοις μετρητοίς, ενώ παράλληλα παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά το κόστος παραγωγής του. Επίσης επειδή πληρώνει με κάρτα λαμβάνει παραστατικά, τα οποία τον βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής του και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά του που φορολογείται, αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες του. Σημειωτέον ότι η κάρτα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με ειδικές προσφορές εκπτώσεων προς τους αγρότες για προϊόντα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του πρωτογενούς και άλλων τομέων της οικονομίας.

* Πώς προχωρά το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας;

- Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόζει το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, που αποτελεί ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης για την στήριξη και ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τρία χρόνια υλοποίησης του Προγράμματος, περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί σε όλη την χώρα, από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και περισσότερες από 170 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί επωφελήθηκαν από το Πρόγραμμα, με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,35 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 73 χώρες.

* Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να λάβει η τράπεζα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα;

- Θεωρούμε πως η στήριξη του αγροτικού τομέα , για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Το πρώτο σκέλος αφορά ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί με κεφάλαια κίνησης και τις εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στους προμηθευτές τους και κυρίως μιας προνομιακής τιμολόγησης αφού θα πληρώνουν κι αυτοί τοις μετρητοίς.. Παράλληλα, στα οφέλη περιλαμβάνονται και η αύξηση της ρευστότητας -ιδιαίτερα σε περιόδους που είναι περιορισμένη- όπως στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις εταιρείες-προμηθευτές και η δυνατότητα προσφοράς ανταγωνιστικών τιμών στους παραγωγούς. Η μεγάλη πρόκληση, μέσα από την ορθολογική χρήση των κεφαλαίων αυτών, είναι να επωφεληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα εμπορίας και να παραχθούν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Η αρχή έγινε με τη γερμανική εταιρεία Bayer, η οποία ήλθε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς προς όφελος των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων για την έγκαιρη προμήθεια των αγροεφοδίων σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το έτερο σκέλος αφορά στη διάθεση και ουσιαστικά την προβολή των ποιοτικών προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών. Κι εδώ έρχεται η σύνδεση με τον ξενοδοχειακό τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τις ξενοδοχειακές μονάδες για την προμήθεια επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων από Συνεταιρισμούς και Επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass