ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2024 17:11
* ΠΡΙΝ το συνέδριο της ΝΔ συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Λίγο αργότερα με τον Χρ. Κέλλα, ενημερώνοντάς τον για τα αποτελέσματα των επαφών τους. Ο λόγος για τον συντονιστή Αγροτικού της ΔΕΕΠ Λάρισας Χρήστο Σταυροθεόδωρο και τα μέλη Ιορδάνη Ιωαννίδη και Δημήτρη Γαλάνη. * ΠΡΙΝ το συνέδριο της ΝΔ συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Λίγο αργότερα με τον Χρ. Κέλλα, ενημερώνοντάς τον για τα αποτελέσματα των επαφών τους. Ο λόγος για τον συντονιστή Αγροτικού της ΔΕΕΠ Λάρισας Χρήστο Σταυροθεόδωρο και τα μέλη Ιορδάνη Ιωαννίδη και Δημήτρη Γαλάνη.

Σαν Μάης
* ΜΟΝΙΜΩΣ αίθριος ο καιρός, με κύριο χαρακτηριστικό την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Οι οποίες κιόλας θα τσιμπήσουν κι άλλο λέει, τουλάχιστον οι χαμηλές, οι πρωινές. Ατμόσφαιρα Μαϊου, με το ημερολόγιο στις αρχές Απριλίου.

Ζέστα, ήδη
* - Μ’ ΑΥΤΟ τον καιρό, αν ζούσε τώρα ο Βιβάλντι θα έγραφε τις 2 Εποχές. (Μόνο…)
***
* ΕΙΧΑΝ αποφανθεί οι Λαρισαίοι, λιγάκι ιδρωμένοι ήδη.
- Αν ήταν καλή η ζέστη δεν θα είχαν καζάνια στην Κόλαση, ψυγεία θα είχαν.
Επί πληρωμή
* ΤΡΕΙΣ βδομάδες με το νέο αδώνειο εφεύρημα στα νοσοκομεία κι ήρθαν κιόλας τα μαντάτα απ’ την Κρήτη. Έσπασε κάποιος το χέρι του, πήγε φυσικά στο νοσοκομείο και τον χειρούργησαν αμέσως. Σε απογευματινό όμως, επί πληρωμή. Ειναι δυνατόν; Πλήρωσε σε δημόσιο νοσοκομείο; Πάλι καλά που δεν πήγε κι ο υπουργός καμαρωτός, να βγάλει μαζί του φωτογραφία… (Πάντα πρέπει να έχει κάποιος μαζί του την πιστωτική. Διότι μπορεί να εμπλακεί σε τροχαίο, πόσα μετρητά να κουβαλάει...)
Παράξενα πουλιά
* «ΤΑ παιδία παίζει; Οι πολίτες το έχουν ρίξει στην πλάκα; Θα ψηφίσουν όποιον τους διασκεδάζει περισσότερο;» Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης εξανίσταται με τα ονόματα στα συγκροτούμενα ευρωψηφοδέλτια: Προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Αρκεί η χώρα να είχε λύσει τα βασικά της προβλήματα, να είχε μπει το νερό για τα καλά στο αυλάκι, και να είχαμε άρα την πολυτέλεια να στέλνουμε στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο παράξενα πουλιά με ταλέντο κονφερασιέ. Στην Ελβετία, ο διάλογος είχε προ λίγων ετών ανάψει για το εάν πρέπει ή όχι οι κτηνοτρόφοι να κόβουν τα κέρατα των αγελάδων. Είχε διεξαχθεί και δημοψήφισμα με αυτό ακριβώς το ερώτημα. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς, ασύγκριτα σοβαρότερα προβλήματα.
***
* «ΤΙ έχουμε όμως να φοβηθούμε;», αναρωτιέται: Το χάος. Την αντισυστημική ψήφο που αποτάσσεται τη στοιχειώδη λογική, χλευάζει την πραγματικότητα και μετατρέπει τον δημόσιο χώρο σε ένα «freak show». Για να κερδίσει ο πιο φανταχτερός. Που είναι συνήθως και ο πιο ανισόρροπος.
Το είδαμε το 2016 στην Αμερική, κινδυνεύουμε να το ξαναδούμε στις προεδρικές εκλογές του 2024. Το είδαμε σχετικά πρόσφατα στην Αργεντινή. Εκεί ο Χαβιέρ Μιλέι, ο υποψήφιος με το αλυσσοπρίονο, θριάμβευσε υποσχόμενος ότι θα κλείσει την κεντρική τράπεζα και θα καταργήσει το εθνικό νόμισμα. Από την πρώτη μέρα της θητείας του, ξεκίνησε τις «θεραπείες-σοκ» με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να διπλασιαστεί, τα ποσοστά φτώχειας να εκτιναχθούν, ο λαός να βγει στους δρόμους. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, θα μού πείτε. Είστε απολύτως σίγουροι ότι δεν κινδυνεύει να γίνει εάν σε κάποια φάση ζοριστούν υπερβολικά οι πολίτες και αποφασίσουν να βουτήξουν όχι στο κενό αλλά στο τραμπολίνο του τσίρκου;

Κι αν μολύνει…
* «ΚΑΙ να που κατέστη ρουτίνα, κανονικότης, το να μη μπορεί να βρει κανείς το δίκιο του στην Ελλάδα και να σηκώνουμε όλοι αδιάφορα τους ώμους επαναλαμβάνοντας με βεβαιότητα κάθε φορά τις γνωστές φράσεις, «δεν θα γίνει τίποτα στο τέλος», «θα ξεχαστεί» κ.α.»
Είναι ο Μ. Κ. που σχολιάζει τις εξελίξεις: Σύντομα η κυβέρνηση θα ανακαλύψει το εξής: η αδικία στις υποθέσεις των Τεμπών και των υποκλοπών θα μολύνει τον υδροφόρο πολιτικό ορίζοντα της οικονομίας και της ακρίβειας. Οι πολίτες σκέπτονται ότι για να γίνονται αυτά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ασκείται πολιτική και για την τσέπη τους. Αυτό δείχνουν οι απόρρητες ποιοτικές μετρήσεις. Η ηθική χτυπά την κυβέρνηση στο μαλακό υπογάστριο της Οικονομίας. (Και τότε αλίμονό της…)
Λαρσινά
* ΝΑ και δύο ακόμη λήμματα του Ελληνολαρισαϊκού.
- Έκλειψη το φαινόμενο αναφορικά με τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης, αλλά στη Λάρισα εννοούν ότι κάποιος πήρε χρήματα παρανόμως.
***
*- Η εταιρεία που φτιάχνει μπισκότα, Αλατίνη, ο Λαρισαίος όμως αυτό αναρωτιέται όταν η δικιά του λέει «Δεν είναι αυτό που νομίζεις».
Κάργα
*ΟΙ πρώην αντιδήμαρχοι και θριαμβευτικά επανεκλεγέντες, στην αντιπολίτευση τώρα, ο Μάκης-Κοσμάς Γιαννακόπουλος κι ο Μάκης-Μιχάλης Αναστασίου, ο οποίος παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο υπέρ της ανανέωσης, οι δύο Λαρισαίοι «διόσκουροι» εμφανίζονται πλέον κάργα Κασσελάκης, ναι φανατικοί υποστηρικτές. Η εκδήλωση βέβαια αναβλήθηκε αλλά περίμεναν με αγωνία την Έλενα Κουντουρά, που θα ερχόταν να μιλήσει στη Λάρισα, είχαν κανονίσει κιόλας να την πάνε «Στο Στέκι των Ψηλών», καθότι δίμετρη η ευρωβουλευτής πρώην φωτομοντέλο. Θα έρθει όμως αργότερα.
Δικαιωμένος
* ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ εμφανίζεται με τις εξελίξεις γύρω από το αγγλόφωνο τμήμα της Ιατρικής Σχολής, που πιστοποιήθηκε προ ημερών και είναι έτοιμο να λειτουργήσει, ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αθανάσιος Γιαννούκας. Το νέο αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα δρομολογήθηκε στη διάρκεια της δικής του θητείας στην προεδρία της Σχολής με την πολιτική του, που συνεχίστηκε από τον νυν πρόεδρο καθηγητή Θεόφιλο Καραχάλιο, να κρίνεται αποτελεσματική. ‘Έτσι ερμηνεύονται και τα συγχαρητήρια που δέχθηκε χθες στα κοινωνικά μέσα μετά το δημοσίευμα της «Ε».
Δ.Κ.
Προσλήψεις
* ΓΙΑ τη λειτουργία του αγγλόφωνου τμήματος της Ιατρικής ενημερώθηκε προ ημερών στη Λάρισα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος ευχαρίστησε ως κυβερνητικό παράγοντα για τον αριθμό των μελών ΔΕΠ που θα προσληφθούν στη Λάρισα και είναι μεγαλύτερος αναλογικά συγκριτικά με τις άλλες Ιατρικές Σχολές. Εξέλιξη που θα εξυπηρετήσει και τη λειτουργία του αγγλόφωνου τμήματος, έστω και αν μάλλον οι κυβερνητικοί δεν το συνυπολόγισαν όταν ενέκριναν τις θέσεις για τις Ιατρικές Σχολές.
Δ.Κ.
Νέα Σμύρνη
* ΦΤΩΧΟΙ άνθρωποι οι περισσότεροι. Μεροκαματιάρηδες που ζούνε ήδη σε μια υποβαθμισμένη περιοχή. Οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης πριν από εφτά μήνες έβλεπαν το νερό να έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος των σπιτιών τους. Προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα. Να ορθοποδήσουν παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες. Κάποιοι μάλιστα ακόμα περιμένουν τα χρήματα από το κράτος και έμειναν με τις υποσχέσεις. Και ξαφνικά βλέπουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Στο μυαλό τους ακόμα ηχούσαν τα λόγια της κυβέρνησης για τρία χρόνια εξαίρεση.
Ε, δεν ήθελαν και πολύ. Τα πήραν στο ...κρανίο οι άνθρωποι. Σου λέει δε γίνεται να μας κοροϊδεύουν έτσι. Βγήκαν στους δρόμους και περιμένουν να διορθωθεί αυτή η αδικία.
Κ.Γ.
Φωτιά
* ΜΑ τους λέει η ΑΑΔΕ, μήπως κάποιο λάθος έγινε και δεν υπολογιστήκατε ως πλημμυροπαθείς. Το άκουσαν κι αυτό και πήραν τα χαρτιά που αποδεικνύουν το αντίθετο και βγήκαν στην περιοχή τους χθες το απόγευμα για να φωνάξουν. Έβγαλαν και τα χαρτιά του ΕΝΦΙΑ και τα έβαλαν φωτιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μα θα αλλάξει κάτι; Αναρωτιούνται κι εκείνοι και καλούν τους βουλευτές να πιέσουν όσο μπορούν.
Κ.Γ.
ΑΕΛ
* ΠΑΕΙ και η φετινή χρονιά για την ΑΕΛ. Δεν τα κατάφερε να πάρει το εισιτήριο ανόδου τελικά. Και το κακό είναι πως όπως όλα δείχνουν αν γίνει ένας όμιλος του χρόνου θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Συνηθισμένοι στις δυσκολίες οι φίλοι της ομάδας. Ξέρουν από υπομονή.
Κ.Γ.
Διεκδικητικός
* ΤΙ και αν ο υπουργός Λ. Αυγενάκης εξήρε τον Συνεταιρισμό που διοικεί, χαρακτηρίζοντάς τον (για 2η φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα) «πρότυπο συνεταιρισμού», ευχόμενος «έτσι να λειτουργούν οι περισσότεροι συνεταιρισμοί της χώρας», ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων Θανάσης Καραΐσκος δεν μάσησε τα λόγια του και εμφανίστηκε διεκδικητικός, στη συνάντηση της ΕΘΕΑΣ (στη διοίκηση της οποία είναι μέλος) με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Ζήτησε διεύρυνση της συμμετοχής συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, όπως και την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους Θεσσαλούς παραγωγούς, ανεξαρτήτως κιλών. Αίτημα που έγινε δεκτό από το Υπουργείο.
Γ.Ρ.

Κάντες καλά
* ΠΟΛΥ δύσκολα αντιμετωπίσιμες οι νεαρές Λαρισαίες.
- Βρε σεις ειδωθήκαμε τελικά. Και μου είπε ότι ακουγόμουν πιο ψηλός από το τηλέφωνο.
***
* - ΕΜΕΝΑ μου αρέσουν οι άντρες που έχουν περάσει δύσκολα στη ζωή τους.
- Για να ξέρεις, όταν ήμουνα μικρός μου έδιναν να τρώω μπάμιες με το ζόρι.
***
* - ΕΓΩ τον άντρα τον θέλω κηπουρό.
- Κυνηγό λέμε συνήθως.
- Είμαι βετζετέριαν.
Μαθητικά
* Η εξωσχολικὴ ζωὴ τῶν μαθητῶν εἶναι ἕνα ζήτημα ποὺ πρέπει νὰ ἀπασχολήσῃ τοὺς γονεῖς καὶ κηδεμόνας καὶ γενικώτερον τὴν κοινωνίαν μας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Κήρυξ από το 1937, που ανασύρει ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ. : Διὰ τὴν διάπλασιν καλῶν χαρακτήρων δὲν ἀρκεῖ ἡ πνευματική φώτισις τῶν νέων. Παράλληλα ή μαθητιώσα νεολαία πρέπει να αποκτήσῃ καὶ κοινωνικήν αγωγήν. Οι νέοι τοῦ παλαιοῦ καιροῦ ἀπετέλουν τὰ πρότυπα τῆς εὐγενείας. Τὰ «δασκαλόπαιδα», ἢσαν ή προσωποποίησις τῆς φρονιμάδας ποὺ ἔδιδαν τὸν τόνον τῆς εὐκοσμίας εἰς την κοινωνικήν ζωήν. Καὶ χωρὶς κανένα ιδιαίτερον περίβλημα ανεγνωρίζοντο ἀπὸ τὴν καλὴν των συμπεριφοράν. (Πάντα στο προσκήνιο οι παλιές καλές εποχές…).
***
* ΟΙ σημερινοί μαθηταὶ δὲν ἐκληρονόμισαν ἀπὸ τοὺς παλαιοὺς παρά τον τίτλον των. Δεν πταίουν αὐτοί. Τα αίτια είναι πολλά καὶ γνωστὰ καὶ δὲν πρόκειται νὰ τὰ ἀναλύσωμεν σήμερον. Ἐκεῖνο ποὺ θέλομεν να τονίσωμεν τὴν στιγμὴν αὐτὴν καὶ τὸ ὁποῖον πρέπει νὰ γίνῃ είναι: Νὰ ἐπανεύρουν, οἱ μαθηταὶ, τὸν παλαιὸν καλὸν δρόμον, να πάρουν τὴν θέσιν ποὺ εἶχαν καὶ πρῶτα στην κοινωνικὴ ζωὴ καὶ νὰ ἀνακτήσουν τὴν ἐμπιστοσύνη που πρέπει νὰ ἔχῃ ἡ κοινωνία στους αυριανούς της πολίτας. (Και μετά οι μαθητές αυτοί έγιναν γονείς και παππούδες και έκαναν εκείνοι παρατηρήσεις στην επόμενη γενιά των μαθητών οι οποίοι το έπρατταν για τους επόμενους κ.ο.κ. μέχρι και σήμερα).
***
* «ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ξυλοκοπῶν ἕνα μαθητήν». ‘Ενα ακόμη ανάλογο δημοσίευμα από την ίδια εφημερίδα εκείνης της περιόδου: Εξωδίκως ἐπληροφορήθημεν ότι προχθές κατόπιν ἐπεισοδίου τινὸς κατὰ τὴν ὥραν τοῦ μαθήματος τῆς τετάρτης γυμνασιακῆς τάξεως, ὁ διδάσκων καθηγητής, τῶν Ιερῶν, ἂν δὲν ἀπατώμεθα, ἐξυλοκόπησεν ἕνα τῶν μαθητῶν τῆς ἐν λόγῳ τάξεως. Αγνοοῦμεν ἐπακριβῶς τὰ τοῦ ἐπεισοδίου γνωρίζομεν ὅμως ὅτι ὁ πατὴρ τοῦ ἀνωτέρω μαθητοῦ θὰ ὑποβάλη μήνυσιν κατὰ τοῦ καθηγητοῦ. Είμεθα περίεργοι τώρα να μάθωμεν τί θὰ κάνῃ ὁ κ. Γυμνασιάρχης, προκειμένου περὶ ζητήματος, καθ᾽ ὁ ἡ ὑπόληψις καθηγητοῦ καὶ μαθητῶν ἐκπίπτει πολύ εἰς τὴν συνείδηση όλων.
Κατόπιν
ενεργειών
* ΣΕ δύσκολη θέση βρίσκεται τελευταία η κυβέρνηση, λόγω των συνεχόμενων σκανδάλων, αλλά και την έλλειψη ασφάλειας και οικονομικής σιγουριάς από την οποία υποφέρουν οι πολίτες. Και το Κουλούρι αποκαλύπτει πως για τον λόγο αυτό, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα επικοινωνιακή καμπάνια, βάσει της οποίας η Νέα Δημοκρατία θα εξηγεί στον λαό πως το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίας ήρθαν στη χώρα με δικές της ενέργειες.«Summer in Greece, all year long», αναμένεται να είναι το σύνθημα της καμπάνιας, με πρεσβευτή τον Ευτύχη Μπλέτσα, με στόχο οι πολίτες να ξεχάσουν τα προβλήματά τους σε κάποια παραλία, χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έρθει το καλοκαίρι νωρίτερα.
Μπραντς
* ΧΑΛΑΡΟΙ, αλλά πάντα ορεξάτοι οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Στο χωριό μου, μπραντς λέμε το τσίπουρο με μεζέ.
***
* - Η ευτυχία λέει στο ζευγάρι βάζει κιλά στον άντρα. Τελικά δεν είμαι χοντρός, ευτυχισμένος είμαι.
***
* - ΣΑΡΔΑΜ γίνονται εύκολα, ιδίως όταν μοιάζουν οι λέξεις. Να κι εγώ μια φορά αντί για σαλάτα είχα πει τρία απ’ όλα και μια πατάτες.
Συνέβαλλε
* ΣΕ μια παράδοξη ανάρτηση προχώρησε Λαρισαίος πολιτευόμενος, ή περίπου, της ΝΔ: Ευχαριστώ θερμά τον φίλο, συναγωνιστή και Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για την πολύτιμη συμβολή του στα πλαίσια χειρουργικής επέμβασης μέλους της οικογενείας μου. Και περαστικά, καλά είναι να είσαι γαλάζιος συναγωνιστής, ωφελείσαι, πώς ακριβώς όμως μπορεί να συνέβαλλε ένας διοικητής σε χειρουργείο; Πέρα από το ότι διοικεί το νοσοκομείο ώστε αυτό να λειτουργεί… (Ακόμη και ο υπουργός Άδωνις, μόνο μέχρι έξω από το χειρουργείο κατάφερε να φωτογραφηθεί).
Τι σκέφτηκε…
* ΕΙΧΕ βρει τη λύση ο νεαρός Λαρισαίος.
- Αγάπη μου, ο γυναικολόγος μου είπε να μην κάνουμε τίποτε για δεκαπέντε μέρες…
- Ωραία μωρό μου… Ο οδοντίατρος τι είπε;

 

--------------------

KONTRA.jpg* Ο εξ Αμπελώνος Ζ. εντόπισε και κατέγραψε μια ιδιότυπη κόντρα στην άσφαλτο. Το σκάφος με τα ΙΧ;

 

AGGELIA.jpg* ΜΑΛΛΟΝ θα είχε πάει για ψώνια μετά απ’ τα τσίπρα.

 

DELIVERI.jpg

* Ο μπαρμπα Βαγγέλης ο ντελιβεράς, ετών 75. Θέληση για δουλειά να υπάρχει, τι άλλο να πει η υπουργός στους τεμπέληδες.

 

 

* ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ επαφές με κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ, στο περιθώριο του Συνεδρίου, είχε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ελασσόνας Θανάσης Μπίζιος. Μαζί τους συζήτησε όλα τα αναπτυξιακά θέματα και τις εκκρεμότητες που απασχολούν τον Δήμο Ελασσόνας, αλλά και τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της επαρχίας, ενώ με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος που πρόκειται να επισκεφθούν την περιοχή του, συζήτησε λεπτομέρειες των περιοδειών.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass