Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 04 Απρ 2024 15:00
* «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΑΜΑΡΙΝΗΣ», Η ανάδυση της μνήμης (1746-1940)» είναι λεύκωμα του Σαμαριναίου φωτογράφου Νίκου Σιούμκα και το πόνημα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Στέλιου και της Λίτσας Καντώνια του οποίου χορηγοί είναι τα παιδιά τους Γιάννης και Εύη, αντάξιοι συνεχιστές του έργου των γονιών τους. Η συγκίνηση των παιδιών ήταν μεγάλη όταν στην πρόσφατη παρουσίαση του λευκώματος, είδαν φωτογραφίες των γονιών τους κατά την παραμονή τους στη Σαμαρίνα. Σ.Κ. * «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΑΜΑΡΙΝΗΣ», Η ανάδυση της μνήμης (1746-1940)» είναι λεύκωμα του Σαμαριναίου φωτογράφου Νίκου Σιούμκα και το πόνημα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Στέλιου και της Λίτσας Καντώνια του οποίου χορηγοί είναι τα παιδιά τους Γιάννης και Εύη, αντάξιοι συνεχιστές του έργου των γονιών τους. Η συγκίνηση των παιδιών ήταν μεγάλη όταν στην πρόσφατη παρουσίαση του λευκώματος, είδαν φωτογραφίες των γονιών τους κατά την παραμονή τους στη Σαμαρίνα. Σ.Κ.

Άλλοι καιροί
* ΑΠΡΙΛ’ι, Απρίλ’ι αφόριτι, μήνα καταραμένι, θυμίζει ο Κ. Π. Απ ρίχς του χιόν’ι δυό πθαμές κι του χαλάζ’ι δέκα. Παγώντς τα πλούλια στς φουλιές τ’ αρνούλια στα κουτάρια...

Όλα αυτά πριν την κλιματική αλλαγή, άλλωστε τώρα δεν υπάρχουν και τζιομπαναραίοι για να τα λένε.
* * *
* ΤΟΥ Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί, η παλιά παροιμία. Πούντες όμως τώρα;
* * *
* ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ωστόσο επίκαιρος ο Σολωμός.
Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη,
Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα (Σαν κάτι να γίνεται και φέτος...)

Απόλυτη αποτυχία
* ΗΤΑΝ Δευτέρα όταν η κακομοίρα η Κυριακή έφτασε πανικόβλητη στην αστυνομία με καταγγελία για τη ζωή της που κινδύνευε. Και της είπαν να πάρει το 100. Στην Αστυνομία, ναι. Απίστευτο; Σαν να είσαι τραυματίας στο νοσοκομείο και να σου λένε πάρε το ΕΚΑΒ.
- Ο φρουρός που αδιαφόρησε έπρεπε να είναι ήδη μέσα, γνωμάτευε οργισμένος, όπως όλοι, ο Λαρισαίος. Και δεν εννοούσε στο κουβούκλιο του φυλακίου του, μπροστά στο οποίο έπεσε μαχαιρωμένη κατόπιν η δύστυχη κοπέλα.
- Γίνεται όμως ΕΔΕ, σάρκασε ο φίλος του. Και για τους αξιωματικούς, που δεν χειρίστηκαν την υπόθεση...
- Και για τον διοικητή, για τον Αρχηγό, για τον υπουργό;

Γενιά των 700
* ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ δεόντως στην κυβέρνηση. Που έφτασαν τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ. Ναι 830, μικτά όμως, καθαρά 706 μόλις. Ζήσε με τόσα, κάνε και οικογένεια. Με τέτοια ακρίβεια μάλιστα, τέτοια ενοίκια και τέτοιους λογαριασμούς. Οι υπουργοί πιστεύουν ότι αρκούν. Κι οι εργαζόμενοι απεργούν, την παραπάνω Τετάρτη. (Η ‘’γενιά των 700 ευρώ’’ ήταν οι δυστυχείς που διαμαρτύρονταν γι’ αυτό το 2007. Τόσο μπροστά έχει πάει η ελληνική οικονομία;)

Προσφορά ζωής
* ΒΕΛΤΙΩΣΕ τις επιδόσεις της στην εθελοντική αιμοδοσία η χώρα κατά την προηγούμενη χρονιά. Σημάδι ελπίδας και μπράβο στους απλούς ανθρώπους. Αλλά και σ’ εκείνους τους υγειονομικούς που μοχθούν για τον ιερό αυτό σκοπό.
Όλες οι νοσοκομειακές μονάδες αιμοδοσίας της χώρας συμβάλλουν και προσπαθούν για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος. Μερικές όμως τα καταφέρνουν καλύτερα. Και το ΓΝΛ, με 12.558 μονάδες αίματος που συγκέντρωσε κατά το 2023 κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ των νοσοκομείων της χώρας, πρώτο σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία καθώς τα προηγούμενα 8 είναι νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. (Φέτος, οι Λαρισαίοι μπορούν ακόμη καλύτερα.)

Πρόλαβαν
* ΕΩΣ τις 30 Ιουνίου μπορεί να καταβληθεί η Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των αγροτών για το έτος 2023, όπως γνωστοποίησε χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απολύτως αναμενόμενο. Όχι τόσο που την ίδια μέρα δημοσιευόταν ότι ο Χρ. Κέλλας το ζητούσε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο, σε συνάντηση που είχε μαζί του. Αλλά βασικά διότι δημοσιευόταν επίσης ότι ο Χρ. Καπετάνος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με το συγκεκριμένο αίτημα προς τον στενό του φίλο αρμόδιο υπουργό Λευτ. Αυγενάκη. Και δεν ήταν και Πρωταπριλιά όταν το έκανε. Ή μήπως ήταν κιόλας... Κάποιος είπε ότι μπορεί και να του παρέδωσε την ερώτηση ιδιοχείρως. Μπράβο στην κυβέρνηση που έπραξε το αυτονόητο; Μια απλή τρίμηνη παράταση στην εξόφληση των οφειλών όταν χρωστούν στους αγρότες τις περσινές επιδοτήσεις ακόμα. (Μόλις παρενέβησαν οι βουλευτές αμέσως. Ίσως και λίγο πριν δηλαδή, να ικανοποιήθηκε το αίτημα.)

Dip για dip
* ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ στη συνεννόηση μεταξύ των Λαρισαίων.
- Και η ηλιθιότητα πανδημία είναι, η DenCoviDip 19. (Dip για dip όμως...)
* * *
* - ΠΟΤΕ γεννήθηκες;
- Το 90
- Το 1990;
- Όχι το 90 σκέτο, πρόλαβα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
* * *
* - ΜΟΥ έγραψε ο γιατρός χάπι LSD για τη δυσκοιλιότητα.
- Και;
- Το πήρα, είδα ένα δράκο και τάκανα πάνω μου.
* * *
* - ΤΙ πουλιά είναι αυτά;
-Κίσσες.
- Φιλιά και σε σένα, τι πουλιά είναι αυτά ρωτάω...

Ο μάντης
* Η έκπληξη πάντως μπορεί να έρθει από τα δεξιά. Και δεν εννοώ τον Βελόπουλο, που φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό, αυτό είναι καταγεγραμμένο εδώ και εβδομάδες. Είναι ο ‘’Κάλχας’’ που μαντεύει: Αναφέρομαι στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στην Ευρωβουλή. Ελλείψει άλλων βλέπετε, όπως ο Τζήμερος, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Μπογδάνος, ψαρεύει στα θολά νερά μιας συντηρητικής δεξιάς, κάπου στις οριογραμμές των ψεκ, των «μακεδονομάχων», του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της μασίφ ακροδεξιάς. Έχει κόσμο εκεί, που με τη σοβούσα διάλυση των ‘’Σπαρτιατών’’, ψάχνει μία πιο «πολιτισμένη» έκφραση. Με άλλα λόγια, θα δούμε την ακροδεξιά με τις διάφορες εκφάνσεις και εκφράσεις της κοντά στο 20% και θα τρίβουμε τα μάτια μας...

Μαύρη μοίρα
* ΝΑΙ, θέλει ικανότητα το ποδόσφαιρο, το δίχως άλλο, χρειάζεται και τύχη όμως. Ναι, καλύτερη η ΑΕΛ χθες από τον Κομποτιακό, ο οποίος όμως δεν στάθηκε κι άσχημα για τέτοιο κρίσιμο αγώνα, έστω με τη βοήθεια της διαιτησίας, ωστόσο αν ισοφαρίζεσαι στο 97’ τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Πόσο μάλλον αν αυτή η δυσμενής εξέλιξη σου προκύπτει και στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι, τότε μαύρη μοίρα μου μάνα κακομοίρα μου. Στο σταθμό του Μονάχου, με ξέχασε άχου... Το εξπρές της ανόδου, του χρόνου... (Με καλά μυαλά όμως, μην προκύψει κάνα ‘’Κάθε πέρσι και καλύτερα’’...)

Ούτε γη ούτε νερό
* Η ΠΑΕ Κηφισιά πάντως, με ανακοίνωσή της, μετά το ματς που έχασε στον Βόλο, άφησε αιχμές, για το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Λάρισα ώστε να βρει ξενοδοχείο να μείνει η ομάδα: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ομάδα και τη διοίκηση του Βόλου για την άριστη φιλοξενία στην πόλη της Λάρισας.» (Εσωτερικός αθλητικός τουρισμός για την πόλη, χάρη στον Μπέο Αχ, αχ, αχ...)

Αντί δύο, μία
* ΣΤΟ σύνηθες πρόβλημα με τις δίαιτες εντρυφούσαν οι Λαρισαίοι.
- Δεν μου αρέσει τίποτα από αυτά που έχετε γράψει στον κατάλογο.
- Η δίαιτά σας είναι κύριέ μου...
* * *
* - ΟΤΑΝ θες να φας δύο μπουγάτσες αλλά συγκρατείσαι και τρως μόνο μια τελικά, αυτό δεν θεωρείται δίαιτα;
* * *
* - ΣΟΥ πήρα μαύρες φρυγανιές ολικής αλέσεως, μου λέει. Σε ποιον, σε μένα που ρίχνω γύρο χοιρινό και στις φακές.

Κοροϊδεύουν;
* ΤΖΑΜΠΑ καίει η λάμπα... Διάβαζε ο άλλος στην εφημερίδα για τον δημοτικό φωτισμό που λειτουργεί στη Λάρισα, σε κάποιες περιοχές μεσημεριάτικα κι είναι σβηστός το βράδυ. Κι ο λόγος είναι που η ΔΕΗ δεν έχει αλλάξει τα απαρχαιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα συντονισμού με καινούργια.
-Δεν προλαβαίνει βρε παιδιά λέει ο εργολάβος λόγω Daniel, είναι απασχολημένα τα συνεργεία στις ζημιές της καταστροφής...
-Α, ο εργολάβος... Αλλά κι η ΔΕΗ ιδιωτική δεν είναι πια; Όμως...
-Πάλι γκρινιάζεις...
-Όμως λέω διαβάζουμε ότι ούτε στα πλημμυρισμένα προλαβαίνει, ο εργολάβος και η ΔΕΗ. Κι εκεί φωνάζει ο κόσμος...
* * *
* - ΝΑΙ, στα παρακάρλια περιμένουν και περιμένουν, για τις επισκευές του δικτύου ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν...
-Τι να καλλιεργήσουν εκεί; Υποβρυχίως;
- Αυτά τα λίγα που δεν είναι σκεπασμένα απ’ το νερό. Αυτές τις περιπτώσεις οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν με προσοχή, με σεβασμό και με ταχύτητα. (Υπάρχουν υπουργοί, βουλευτές, άλλοι τοπικοί παράγοντες να το κυνηγήσουν; Δεν πρόκειται για νορμάλ κατάσταση...)

Ατονία
* ΣΑΝ να έμειναν από καύσιμο μοιάζουν ορισμένοι αντιδήμαρχοι του Θανάση Μαμάκου. Κάποιοι πάνε με 1000 και κάποιοι άλλοι σαν να κουράστηκαν ήδη. Σαν να ατόνησαν μετά το πρώτο κατοστάρι. Όμως έχουν μια πενταετία μπροστά. Όμως ήδη ακούγονται μουρμούρες και από τον κόσμο και στις υπηρεσίες στο Δημαρχείο. Κάτι καταλαβαίνει και ο δήμαρχος, που ίσως και να σκέφτεται να σηκώσει άλλους από τον πάγκο για ζέσταμα. Αλλαγές από τώρα; Και πώς να γίνει... Άμα δεν ‘’πάει φέρτε’’ η δημοτική αρχή τώρα στην αρχή, πότε; Είναι κι η πόλη, που δεν μπορεί να περιμένει.

Γαλάζιο συνέδριο
* ΑΠΟ αύριο Παρασκευή αρχίζουν να κατηφορίζουν Αθήνα οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες που θα μετάσχουν στο συνέδριο του κόμματος, αυτό το πανηγυρικό για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, το οποίο θα εξελιχθεί επί τριήμερο. Οι εκλεγμένοι σύνεδροι Λαρίσης είναι 29, από το προηγούμενο συνέδριο. Περισσότεροι ωστόσο είναι οι εξ οφίτσιο σύνεδροι, αξιωματούχοι, παράγοντες, αιρετοί κλπ. Θα υπάρχουν και οι παρατηρητές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ως τέτοιοι και να μετάσχουν χειροκροτώντας με την ψυχή τους, να κάνουν και τις επαφές τους στους διαδρόμους.
* * *
* ΤΟ κόμμα δεν θα παράσχει φιλοξενία ούτε μετακίνηση στην πρωτεύουσα. Υπερχρεωμένο δεν είναι άλλωστε; Ακόμα και την επετειακή κάρτα μέλους, για τα 50χρονα, που θα έχει συλλεκτική αξία λένε, την δίνει η ΝΔ με αντίτιμο 5 ευρώ. Οργανωμένη μετακίνηση από Λάρισα προς Αθήνα, με πούλμαν κλπ, δεν προβλέπεται. Άλλωστε ο καθένας από τα τοπικά στελέχη θα έχει τη δικιά του προσωπική ατζέντα στην πρωτεύουσα, αλλιώς τι νεοδημοκράτης θα ήταν... Φυσικά σχεδιάζονται και οι συνήθεις νυχτερινές έξοδοι, εκεί άλλωστε γίνονται και οι επαφές με τους κεντρικούς κομματικούς παράγοντες, αναζωογονούνται οι σχέσεις τους με τους επαρχιώτες.
Ομηροι
* ΠΕΡΙ τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, η αναφορά του δημάρχου Λαρισαίων, στα έργα που εκτελούν εργολάβοι του Δήμου, σε Ηρώων Πολυτεχνείου και Αιόλου, διάβαζε μειδιών ο συμπολίτης. Γιατί εκεί στη Βυζαντίου, από το ύψος της οδού Κουτσούμπα έως την Υψηλάντου, ενώ το έργο έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος έχει αφεθεί χωμάτινος εδώ και καιρό. Με τη σκόνη να «τρώει» τους παρόδιους. Ανεξήγητες δυνάμεις, λέει, κρατούν σε ομηρία μια ολόκληρη γειτονιά. Και ο Δήμος; Παρατηρητής;

Νερό
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να μην δημιουργηθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Έτσι, μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, το επόμενο βήμα είναι η συλλογή υπογραφών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.change.org/ καλούνται οι Θεσσαλοί να υπογράψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση του νερού και όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση».
Γ.Ρ.
Επιστημονικά
* ΕΙΧΕ πάρει ύφος επαΐοντος, χθες ο Λαρισαίος στην παρέα.
- Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι ωραιότερες γυναίκες είναι πάνω από 30 και κάτω από 45 χρονών.
- Και με τους άντρες, τι ισχύει;
- Η έρευνα έδειξε πως οι ωραιότεροι άντρες είναι από 3.500 ευρώ τον μήνα και πάνω.

 

 

 

DIXTYA.jpg

* ΜΠΛΕΧΤΗΚΕ η ΑΕΛ, δύσκολα. Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς Κανείς δεν θα μπορέσει να σε βγάλει Μονάχος βρες την άκρη της κλωστής… Για την ΑΕΛ όμως ο λόγος. Αυτό το δίχτυ έχει ονόματα βαριά Που είναι γραμμένα σ’ επτασφράγιστο κιτάπι...

 

 

 

TRAKA.jpg

* ΕΓΙΝΕ κι αυτό το ακροβατικό. Στα Γιάννενα, με εμπλοκή φορτηγού λαρισαϊκής εταιρείας. Τώρα, πώς τα κατάφερε ο Ηπειρώτης ζογκλέρ οδηγός, είναι πολύ περίεργο…

 

 

 

PODHLATA.jpg

*ΠΡΟΒΛΗΜΑ στη Λάρισα με το κυκλοφοριακό και το πάρκινγκ τα τετράτροχα, πρόβλημα όμως και με τα δίκυκλα, ποδήλατα και μηχανάκια, εύγλωττη η εικόνα στη Ρούσβελτ, μετά το Χατζηγιάννειο. Και γι’ αυτό δεν ακούγεται καν κάποια πρωτοβουλία αποσυμφόρησης, τακτοποίησης.

 

 

 

N_SMYRNH.jpg

* ΕΙΚΟΝΑ εγκατάλειψης στα πεζοδρόμια έναντι του 11ου Δημοτικού Σχολείου στη Νέα Σμύρνη. Το βλέπει κι ο Κ.Ζ. ο οποίος επισημαίνει ότι από αυτά περνούν μαθητές και γονείς για το σχολείο. Κι αναρωτιέται: «Γιατί τόση απαξίωση για τη Νέα Σμύρνη; Εμείς δεν ανήκουμε στον Δήμο;»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass