ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2024 17:11
* ΜΕ την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Θ. Κολοκοτρώνη στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος από τον τοπικό σύνδεσμο Πελοποννησίων χθες το απόγευμα ξεκίνησαν στη Λάρισα οι επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. * ΜΕ την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Θ. Κολοκοτρώνη στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος από τον τοπικό σύνδεσμο Πελοποννησίων χθες το απόγευμα ξεκίνησαν στη Λάρισα οι επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Κορύνες
* ΑΝΑΓΚΑΙΟ κακό χαρακτηρίζονται οι κορύνες που μπήκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς το κακό με τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα είχε παραγίνει.

Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι πόσο θα αντέξουν αυτές στις θέσεις τους; Η απάντηση είναι «αν υπάρξει αστυνόμευση θα μείνουν».
Ο αντίλογος λέει «μα, αν υπήρχε αστυνόμευση δεν θα χρειάζονταν οι κορύνες». Το βασικό θέμα, όμως, για την ομαλή κυκλοφορία στην πόλη παραμένει η έλλειψη εκατοντάδων ελεύθερων θέσεων στάθμευσης, γιατί από ιδιωτικά πάρκινγκ το κέντρο έχει περικυκλωθεί. Στο πρόβλημα αυτό θα βρει κάποια λύση η Δημοτική Αρχή;
Γ.Ρ.

Συντάξεις
* ΕΣΠΑΣΑΝ τα τηλέφωνα της «Ε» χθες από ενδιαφερόμενους συνταξιούχους για το πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις μηνός Απριλίου. Χαρακτηριστικό των καιρών βλέπετε, αφού η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την καταβολή ενοικίων, πονοκεφαλιάζουν πολλούς από εμάς. Ιδιαίτερα τους απόμαχους της εργασίας, οι οποίοι καλούνται να δώσουν χέρι βοηθείας σε παιδιά και εγγόνια.
Γ.Π.

Επιχείρημα
* ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ δήλωνε χθες γνωστός κυνηγός της Λάρισας διαβάζοντας την απόφαση για το κατ’ εξαίρεση κυνήγι αγριόχοιρων λόγω υπερπληθυσμού, παρότι ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος.
Από τη μια η Πολιτεία ζητά λύση από τους κυνηγούς και ουσιαστικά από τα σκυλιά τους, γιατί όσοι γνωρίζουν, χωρίς σκυλιά δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα νόμιμα, έλεγε χαρακτηριστικά και από την άλλη, νομιμοποιεί τη στείρωση των κυνηγετικών σκύλων, δηλαδή αυτών των ζώων που έχει την ανάγκη για την επίλυση του προβλήματος. Μετά από λίγα χρόνια χωρίς κυνηγετικούς απογόνους πώς θα λύσει το θέμα;
Καλύτερο επιχείρημα για την προώθηση του αιτήματος περί της εξαίρεσης των κυνηγετικών σκύλων από τα ζώα συντροφιάς δεν θα μπορούσε να βρει. Ας το έχουν στα υπόψη Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες…

Τις πταίει;
* ΣΤΗ χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί άνετο προβάδισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εκεί που το ΠΑΣΟΚ πανηγύριζε) φαίνεται πως εδραιώνεται στη δεύτερη θέση και στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ. που δήλωναν ότι ξανάρχονται) η πτωτική πορεία συνεχίζεται.
Βασικό πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει καθόλου ικανοποιημένη για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη. Η αποχή είχε διογκωθεί στις εθνικές εκλογές και μάλλον δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο θα φτάσει στις χαλαρές ευρωεκλογές.
Παρόλα όσα συμβαίνουν, η ΝΔ παραμένει πρώτη και το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη, είναι το… τις πταίει. Αν (υπάρχει) ουσιαστική αντιπολίτευση, γιατί αυτοί διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα έρθει δεύτερος. Έτσι, η Κυβέρνηση… παίζει μόνη της.
Β.Κ.

Αισιοδοξία
* ΤΑ δύο πρώτα σοβαρά πολύωρα χειρουργεία στην απογευματινή ζώνη έγιναν προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετά την πρεμιέρα με τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Το πρώτο περιστατικό της Γενικής Χειρουργικής και το δεύτερο της Καρδιοχειρουργικής, με το ιατρικό προσωπικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.
Αλλά και τη διοίκηση να μην κρύβει την ικανοποίησή της, γιατί το νέο εγχείρημα προσθέτει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του νοσοκομείου για περισσότερες -καλές- υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας. Έστω κι αν υπάρχουν αυτοί που έχουν αντιρρήσεις με τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών αυτών.
Δ.Κ.

Κουδούνια
* ΦΙΛΕ είμαι χάλια, δεν έχω κοιμηθεί όλο το βράδυ, έλεγε ο Λαρισαίος, εμφανώς καταπονημένος στον φίλο του, που εύλογα αναρωτήθηκε:
- Γιατί δεν μέτραγες προβατάκια για να κοιμηθείς;
Με τον Λαρισαίο να απαντά αφοπλιστικά: Μέτραγα, αλλά φόραγαν κουδούνια και δεν μ’ άφηναν να κοιμηθώ!

Χάθηκε
* ΜΙΑ τελευταία ελπίδα είχε προχθές το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά την έχασε. Κυρίως η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολό τους τα κυβερνώντα κόμματα, ειδικά με τους διατελέσαντες υπουργούς που διαχειρίστηκαν την αμαρτωλή σύμβαση 717/2014.
Ένα το έγκλημα των Τεμπών, αλλά τα κόμματα στη Βουλή παρέδωσαν 7 διαφορετικά πορίσματα, με την Κυβέρνηση να αρνείται να παραδεχθεί τη στοιχειώδη πολιτική ανάγκη να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη οι αρμόδιοι υπουργοί και αν προκύψουν ποινικές ευθύνες, τότε να παραπεμφθούν.
Έτσι, χάνεται η αξιοπιστία στις (εκάστοτε) κυβερνήσεις, οι οποίες επιχειρούν να σκεπάσουν επικοινωνιακά τις αντιδράσεις. Παρότι χάθηκαν 57 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές που πήγαιναν για τις σπουδές τους…
Β.Κ.

Τέλη
* ΤΗ δυνατότητα να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τους τμηματικά δίνει σε περίπου 150.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων η νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι από τον Απρίλιο μπορούν να πληρώσουν ένα μέρος από τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους, αναλογικά με τους μήνες που θα το κινήσουν.
Γ.Π.

Ευχές
* ΕΥΧΕΣ για την ονομαστική της εορτή θα δεχθεί σήμερα η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.
Ευπρόσδεκτοι όλοι οι συμπολίτες και φίλοι στο πολιτικό της γραφείο στη Λάρισα, μετά τις 6 το απόγευμα, αναφέρει η ανοιχτή πρόσκλησή της.

Νερό
* ΜΕΤΑ το ρεύμα ήρθε η ώρα και για το νερό να πάρει την ανηφόρα! Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ύδρευσης καταθέτουν πλέον αιτήματα στη ΡΑΑΕΥ για αυξήσεις στα τιμολόγια, την ώρα που αυτή -παρά τις εξαγγελίες- παραμένει υποστελεχωμένη, αδυνατώντας πρακτικά να τα αξιολογήσει και να δώσει τις σχετικές εγκρίσεις.
Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση προχώρησε πριν περίπου έναν χρόνο στην ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, με σκοπό την ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που κατατέθηκε από την ΕΥΑ Θεσσαλονίκης για αυξήσεις έως και 8% για τα οικιακά τιμολόγια και 10% για τα επαγγελματικά – με το πάγιο από τα 8 να φτάνει τα 10 ευρώ. Σε αυξήσεις προχώρησε και το Αγρίνιο. Και σύμφωνα με όσα γράφονται ακολουθούν κι άλλες πόλεις.
Ευτυχώς εμείς στη Λάρισα έχουμε μια κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα τιμολόγια. Έτσι δεν είναι;
Γ.Ρ.

Πού να τα βρούνε
* ΑΝΘΡΩΠΟΙ της αγοράς είναι αυτοί που εκτιμούν ότι, πλησιάζοντας το Πάσχα, η τιμή της βενζίνης μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.
Άντε να το καταλάβουμε πριν από καιρό, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο… λόγος για να αυξηθούν τα πάντα. Η αφορμή για την αισχροκέρδεια στην πραγματικότητα, με την κατάσταση να ξεφεύγει στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και οι αγορές στα σούπερ μάρκετ να τρομοκρατούν τον καταναλωτή.
Τώρα, λοιπόν, τι καινούριο προέκυψε και αυξάνονται ξανά οι τιμές στα καύσιμα; Η ανασφάλεια, λέει, στο διεθνές πεδίο, οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο γεγονός πυροδοτεί την ανασφάλεια της αγοράς και εκτοξεύει τις τιμές…
Β.Κ.

Sport Pass
* ΕΡΧΕΤΑΙ σύντομα και το Sport Pass. Αφορά συγκεκριμένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της άθλησης, το οποίο πιθανότατα θα ισχύσει για το γ’ τρίμηνο του 2024 από το Υπουργείο Παιδείας.
Όσο για το ύψος του, αυτό θα κυμαίνεται στα 300 ευρώ και θα αφορά στην εγγραφή μαθητών και μαθητριών σε αθλητικά σωματεία, ενώ τα κριτήρια θα είναι τόσο εισοδηματικά όσο και κοινωνικά.
Γ.Π.

Τι καλά…
* ΣΕ δυο μήνες θα έχουμε τις ευρωεκλογές και όπως θα έχετε διαπιστώσει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση για το τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές.
Αντιθέτως, η επικαιρότητα (σ.σ. τυχαίο;) περιστρέφεται γύρω από ανούσια πράγματα ή από θέματα που δεν αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Για παράδειγμα, σε μια τελευταία έρευνα το 62,5% των ερωτηθέντων λέει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις εξηγήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Τέτοιον καημό; Ενώ από τα μισά του μήνα εξαφανίζεται ο μισθός;
Β.Κ.

Επίδομα θέρμανσης
* ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση και για την καταβολή της επόμενης δόσης του επιδόματος θέρμανσης. Συγκεκριμένα, θα γίνουν δύο ακόμα πληρωμές για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επόμενη δόση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως την 30ή Απριλίου.
Γ.Π.

Καρούλι στη Βενετία
* ΜΙΑ εγκατάσταση με ένα καρούλι ποτίσματος που θα συντονίζει σε πραγματικό χρόνο τον ήχο, την κινούμενη εικόνα και το φωτιστικό περιβάλλον θα είναι η ελληνική εκπροσώπηση φέτος στη φημισμένη Μπιενάλε της Βενετίας. Ένας εκ των εμπνευστών της εγκατάστασης είναι ο Λαρισαίος Θανάσης Δεληγιάννης, που διαπρέπει στην Ολλανδία, γιος του Γιώργου Δεληγιάννη της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Το πρότζεκτ έχει τον τίτλο «Ξηρόμερο» και εξετάζει την εμπειρία ενός πανηγυριού, παρακολουθώντας μια διαδρομή από την πλατεία του χωριού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που το περιβάλλει. Συγκεκριμένα, αντλεί έμπνευση από τα πανηγύρια της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της περιοχής του Ξηρομέρου στη Δυτική Ελλάδα, που δανείζει τον τίτλο στο έργο. Η εγκατάσταση παρουσιάζει ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα μπει το μεγάλο αυτό αρδευτικό μηχάνημα στο ελληνικό περίπτερο! (Προσεκτικά μόνο να μην μπερδευτούν οι σπείρες, μήτε να μπουν τα νερά στις βαλβολίνες και χαλάσει το σασμάν).
ΘΑ.

Σύμπραξη
* ΜΕ μια σύμπραξη του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και του Μουσείου Σίτων και Αλεύρων θα γιορταστεί φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Τα τέσσερα μεγαλύτερα μουσεία της πόλης -υπό την ομπρέλα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων- ξέχωρα από τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν το καθένα ξεχωριστά, θα συμμετάσχουν σε μια μεγάλη εκδήλωση, στην οποία θα συνδιαλέγονται οι εποχές που εκπροσωπούνται σε καθένα απ’ αυτά.
Η ημερομηνία ακόμη δεν έχει «κλείσει», αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ή ανήμερα της Ημέρας Μουσείων ή σε ημέρα πολύ κοντά σ’ αυτή. (Εξαιρετική ιδέα και πολύ ενδιαφέρον θα είναι το θέαμα τα αγάλματα του Διαχρονικού -όπως η νεοανακαλυφθείσα Αφροδίτη- δίπλα στα νυφικά και τα φορέματα του Λαογραφικού).
ΘΑ.

Υπό μάλης…
* ΜΕΧΡΙ το τέλος του μήνα είναι η προθεσμία της διασύνδεσης των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές, όποιος δεν το κάνει δε, τον περιμένει πρόστιμο 10 έως 20 χιλιάδων ευρώ! Και επειδή κανένας δεν θέλει να πληρώσει το πρόστιμο, σπεύδουν οι έμποροι να τα συνδέσουν και να πάρουν τη βαθιά ανάσα της ανακούφισης. Έλα, όμως, που επειδή αφενός δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, αφετέρου οι εταιρείες λογισμικού, οι οποίες αναλαμβάνουν τη διασύνδεση, είναι λιγοστές, η διασύνδεση γίνεται έργο δύσκολο. Έτσι, Λαρισαίοι παίρνουν τις ταμειακές τους υπό μάλης και πάνε σε άλλες πολιτείες, άλλος για Τρίκαλα τράβηξε και άλλος για Μαγνησία! Κι επειδή βλέπουν ότι πολλοί δεν θα προλάβουν και θα το φάνε το πρόστιμο, λένε μήπως υπάρξει καμιά παράταση στην παράταση…
ΘΑ.

 

KAPETANOS.jpg

* Ο Χρήστος Καπετάνος υποδέχτηκε στη Λάρισα την υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην εκδήλωση των Συλλόγων Αγροτικών Φ/Β. Αντικείμενο της συζήτησης η ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή στη Βουλή για αύξηση της ισχύος από 10 σε 50 kW για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, που έγινε τελικά νόμος του κράτους, γεγονός που θα σημάνει μειωμένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

 

STEFANI.jpg

*ΜΕ τέτοιον καιρό την Κ. Δευτέρα, δικαίως η Λαρισαία το έκανε Πρωτομαγιά.

 

 

GIANNOYLH.jpg

GIANNOYLH1.jpg

* ΟΛΟΕΝΑ και πληθαίνουν οι φωνές σε Γιάννουλη και Εργατικές Κατοικίες για την «εγκατάλειψη» του περιβάλλοντος χώρου στα νεκροταφεία. Οι ίδιοι καλούν τη νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε εργασίες εξωραϊσμού του χώρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass