Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2024 17:40
* ΠΑΝΩ από 80 βουλευτές και βουλεύτριες της Περιφέρειας, τέσσερις υπουργοί και τουλάχιστον δέκα πρώην υπουργοί, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και παρευρέθηκαν σε μια συνάντηση γνωριμίας, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τα σοβαρά προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές του ημερήσιου περιφερειακού Τύπου της χώρας. Φυσικά, όλοι οι Λαρισαίοι βουλευτές ήταν παρόντες, οι κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα περήφανοι που στην περιφέρειά τους, για πάνω από έναν αιώνα, η εφημερίδα «Ελευθερία» κρατά τα σκήπτρα της ενημέρωσης, διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας. * ΠΑΝΩ από 80 βουλευτές και βουλεύτριες της Περιφέρειας, τέσσερις υπουργοί και τουλάχιστον δέκα πρώην υπουργοί, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και παρευρέθηκαν σε μια συνάντηση γνωριμίας, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τα σοβαρά προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές του ημερήσιου περιφερειακού Τύπου της χώρας. Φυσικά, όλοι οι Λαρισαίοι βουλευτές ήταν παρόντες, οι κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα περήφανοι που στην περιφέρειά τους, για πάνω από έναν αιώνα, η εφημερίδα «Ελευθερία» κρατά τα σκήπτρα της ενημέρωσης, διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας.

BOYLEYTES2.jpg

BOYLEYTES3.jpg

Υπουργικά
εύσημα
* ΕΝΑ μεγάλο βάρος της συζήτησης που έγινε στη Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «σήκωσε» ο Χρήστος Κέλλας, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έδωσε μάχη, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο στην τριήμερη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο. Δ

εν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, στη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στον Λαρισαίο πολιτικό και στη συμβολή του στην ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Η συνεργασία Κέλλα-Πιερρακάκη για το επίμαχο νομοσχέδιο ήταν ιδιαιτέρως στενή. Οι δυο τους συναντήθηκαν με διακομματική επιτροπή βουλευτών της Κύπρου, όπου η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα του νησιού, ενώ βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, τόσο πριν τη συζήτηση όσο και κατά τη διάρκειά της.
Γ.Ρ.

Σύντροφοι
* ΑΥΤΟΙ από το παλιό ΠΑΣΟΚ δεν παίζονται. Με αφορμή, λοιπόν, την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επέκρινε το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. και δίκιο είχε δηλαδή) για τη στάση του.
Με αποτέλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κυκλοφορήσει βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Πιερρακάκης στη νιότη του ως ΠΑΣΟΚτζής να σημειώνει από βήματος τις πολιτικές διαφορές μεταξύ σοσιαλιστών και… δεξιών για δημόσια αγαθά, όπως η Παιδεία. Πού ήσουν νιότη που ‘λεγες, θα μπορούσε κάποιος να πει. Τα έβαλαν με το παλιό ΠΑΣΟΚ; Γατάκια…
Β.Κ.

Σουηδικά ΑΕΙ
* ΕΛΛΗΝΑΣ καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας μιλούσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή και εξηγούσε το μοντέλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης εκεί. Για αρχή τα παιδιά δεν μπαίνουν με πανελλαδικές, αλλά με τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι σπουδές για τα βασικά πτυχία είναι στα 3 έτη και οι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν με φοιτητικά δάνεια. Το κράτος τούς δίνει 1.100 ευρώ μηνιαίως για στέγη, τροφή και έξοδα, το 35% είναι κρατική επιδότηση και δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν ποτέ, ενώ για τα υπόλοιπα η αποπληρωμή γίνεται εφόσον βρουν δουλειά και το ποσό είναι 3% του δανείου μηνιαίως. Είπατε κάτι; Στην Ελλάδα του 2024 που όλοι φωνάζουν για τη δημόσια εκπαίδευση και φοβούνται τα ιδιωτικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων, οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για τα βλαστάρια τους από το Γυμνάσιο με εντατικά φροντιστήρια και μετά τις Πανελλαδικές για 5 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια και έξοδα διαβίωσης των παιδιών. Το κακό συνεχίζεται και μετά τις σπουδές, καθώς η εύρεση εργασίας είναι τόσο δύσκολη, που ακόμη και αν βρεθεί γρήγορα, ο μισθός δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αυτονομία των νέων. Να ‘χαμε να λέγαμε. Όλα αλλάζουν και όλα ίδια και χειρότερα μένουν.
Ν.Π.

Νομοσχέδιο
* ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ στην ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων». Υπέρ ψήφισαν 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και μία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά), όχι 129 και «παρών» 11. Με πάνω από 180 ψήφους υπερψηφίστηκαν αρκετά άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια, με την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος να συγκεντρώνουν 244 ψήφους. Άλλη μια τομή από έναν ακόμα υπουργό Παιδείας. Καλό, κακό, θα φανεί στην εφαρμογή.
Ν.Π.

Πώς χάθηκε; (1)
* Η συμπληρωματική Τεχνική Έκθεση του πραγματογνώμονα Βασ. Κοκοτσάκη παραδόθηκε από προχθές στον εφέτη-ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, που ερευνά τις συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Η έκθεση του κ. Κοκοτσάκη παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς είναι ο μόνος που θέτει θέμα χαμένου βαγονιού από την εμπορική αμαξοστοιχία.
Αναφέρεται ότι, όπως σημειώνεται και στο έγγραφο της Hellenic Train, που περιλαμβάνεται στη συμπληρωματική αυτοψία της Πυροσβεστικής, τα βαγόνια (φορτάμαξες) είναι 13 (συν οι δύο μηχανές), ενώ ο κ. Κοκοτσάκης λέει πως οι φορτάμαξες είναι 14 (συν οι δύο μηχανές) και άρα χάθηκε ένα ολόκληρο βαγόνι…
Β.Κ.

Πώς χάθηκε; (2)
* ΝΑ σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας («Ε», 5/3/24) διέψευσε δημοσιεύματα που βασίζονται στην έκθεση Κοκοτσάκη, περί χαμένων βαγονιών. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, θέμα χαμένων βαγονιών της Εμπορικής δεν έχει τεθεί: Ούτε από την Τροχαία Λάρισας που φωτογράφισε βαγόνια και εμπορεύματα, ούτε από την Πυροσβεστική, αλλά και από κανέναν πραγματογνώμονα. Δηλαδή: Από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες, την εγκυρότητα του πορίσματος των οποίων ουδείς αμφισβήτησε. Ή από την έκθεση Δέδε της Ολομέλειας των Δικηγορικών.
Το κυριότερο; Θέμα χαμένου βαγονιού δεν έθεσε ούτε η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (Λακαφώσης κ.ά.). Ας υποθέσουμε ότι… όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να συγκαλύψουν το έγκλημα, η ΕΔΑΠΟ, δηλαδή οι πραγματογνώμονες που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, τι λόγο θα είχαν να αποκρύψουν ένα χαμένο βαγόνι; Που υποτίθεται μετέφερε κάποιο ύποπτο φορτίο και έγινε η έκρηξη μετά τη σύγκρουση με τα τραγικά αποτελέσματα για τους επιβαίνοντες.
Προκαλεί, λοιπόν, έναν προβληματισμό το όλο θέμα. Θα αναμένουμε και το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ που θα ορίσει ο κ. Μπακαΐμης.
Β.Κ.

Φύκια
* ΠΑΕΙ καιρός τώρα που έγιναν οι πρώτες αναφορές περί «εξόδου» του Πρωθυπουργού στην Ε.Ε. και δη σε υψηλόβαθμο πόστο. Λέγεται, μάλιστα, πως η δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν εκεί αποσκοπεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες τα «Παραπολιτικά» φιλοξενούσαν αποκλειστική δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την οποία «Ο Μητσοτάκης είναι ηγετική φυσιογνωμία», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει «εξαιρετική» τη δουλειά της Ελληνικής Κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κυριάκου και πως «το ελληνικό success story εμπνέει το σύνολο της οικογένειας του ΕΛΚ».
Κατά το γνωστό από το παρελθόν… «έξω πάμε καλά». Αυτό το σενάριο, πάντως, της… αξιοποίησης Έλληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό και δη στην Ε.Ε. το είχαμε ξαναζήσει επί Σημίτη. Την εξέλιξη τη θυμόσαστε…
Β.Κ.

Eurovision
* ΚΑΚΟΣ χαμός πάλι. Όλη η χώρα σε αναβρασμό για το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision. Δίχασε τους Έλληνες -λένε τα έγκυρα ειδησεογραφικά sites- το τραγούδι «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι.
Και τι δεν άκουσε αυτή η κοπέλα για τη φωνή της και το «βλαχομπαρόκ» τραγούδι που θα μας κάνει ρεζίλι. Βρε! Τι λαός είμαστε εμείς; Πριονίζουμε μόνοι μας τα πόδια μας; Με τέτοια θερμή υποδοχή στη χώρα, φανταστείτε τι έχει να γίνει εκτός συνόρων. Ας ηρεμήσουμε λιγάκι. Για τραγούδια μιλάμε. Σε άλλους αρέσουν, σε άλλους δεν αρέσουν. Τόσο απλά!
Ν.Π.

Αέρας
* ΕΤΑΙΡΕΙΑ πλήρωσε το 2023 για τη χρήση POS σε προμήθειες 21.000 ευρώ, όσο σχεδόν δύο μισθοί δύο υπαλλήλων που θα εργάζονταν γι’ αυτή και μάλιστα, χρήματα που δεν φαίνονται πουθενά, πέραν των στατιστικών που κρατούν οι λογιστές της εταιρείας.
Εδώ, μπορεί να αναλογιστεί κανείς πόσα χρήματα χάνονται από την αγορά και από την τσέπη καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Γ.Γ.

Ρευστότητα μηδέν
* ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ είναι η ρευστότητα των αγροτών ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Πολλοί αγρότες δεν έχουν ξεχρεώσει τους γεωπόνους και καλούνται να ψωνίσουν πάλι για τη νέα χρονιά. Με την πλάτη στον τοίχο και οι γεωπόνοι, με τις εταιρείες να ζητούν χρήμα για αγορά νέων εφοδίων.
Γ.Γ.

Νέο χαράτσι
* MΕ διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας από την 1η Απριλίου 2024 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα επιβαρύνονται με 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για βιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και 3 ευρώ για απεικονιστικές. Όπως αναφέρεται στη διάταξη, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου 2024 στα «συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».
Γ.Γ.

Τρώνε πόρτα
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι τηλεφωνικές απάτες στην επαρχία Φαρσάλων. Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων είναι πλέον υποψιασμένοι για τα δήθεν τροχαία και ατυχήματα που συνέβησαν σε δικούς τους ανθρώπους με στόχο να υφαρπάξουν εύκολο χρήμα οι απατεώνες. Σε πολλές των περιπτώσεων, οι ηλικιωμένοι τούς πιάνουν κουβέντα και αναγκάζονται να καταφύγουν σε άτακτη φυγή και να το κλείσουν.
Γ.Γ.

Κρίσιμες
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ θα είναι οι επόμενες ημέρες για τη Θεσσαλία με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί παρουσιάζεται τη Δευτέρα το πρωί το σχέδιο των Ολλανδών στους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κουρέτα, αλλά και σε εκπροσώπους Επιμελητηρίων.
Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με 15 αγρότες, οι οποίοι αναμένεται να εκθέσουν τα προβλήματά τους στον Πρωθυπουργό.
Μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα την Τρίτη, στη Θεσσαλία έχει προγραμματιστεί να βρεθούν οι εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας HVA να παρουσιάσουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την επιστημονική ομάδα που έχει συσταθεί για τον ίδιο λόγο τη μελέτη που συνέταξε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Παράλληλα, πρόκειται να αναλυθούν σε βάθος οι προτάσεις της HVA και να διερευνηθεί διεξοδικά το οικονομικό κοινωνικό και παραγωγικό αποτέλεσμα στο οποίο οι προτάσεις αυτές οδηγούν.
Κ.Γ.

Ξεκούραση
* ΚΙ ενώ την Πέμπτη όλη ημέρα η πόλη ήταν έξω στους δρόμους με ψησίματα, γλέντια, κρασί και χορό, μια ημέρα μετά όλα ήταν διαφορετικά. Πραγματικά η Παρασκευή ήταν μια ημέρα ξεκούρασης, για τα καταστήματα εστίασης τουλάχιστον. Ε λογικό ήταν, καθώς τα σουβλάκια ήταν αμέτρητα και δεν σήκωνε και για άλλα την επόμενη ημέρα. Από το Σάββατο, όμως, ξανάρχισαν να γεμίζουν οι ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα. Έγινε η χώνεψη.
Κ.Γ.

Κατάρες
* ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ και τρία χρόνια πριν λίγες ημέρες από εκείνο τον φοβερό σεισμό που ζήσαμε το 2021 και μετά από όλα αυτά που έγιναν ενδιάμεσα κοντέψαμε να το ξεχάσουμε. Βέβαια, οι άνθρωποι στα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ, καθώς ακόμη μένουν σε κοντέινερ κάποιοι, ενώ άλλοι περιμένουν να πάρουν χρήματα από τα δάνεια για να χτίσουν.
***
* ΚΑΙ να ‘ταν μόνο ο σεισμός; Σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς. Αυτά ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Με τον σεισμό του 2021, την απειλή της πανδημίας για μια διετία από το 2020 μέχρι το 2022 και μετά ήρθε και η πλημμύρα του 2023 για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Βέβαια, θα πούνε κάποιοι και σωστά πως η έκφραση αναφέρεται σε… λιμούς. Ας το προσπεράσουμε, όμως, γιατί αυτό που δεν χρειαζόμαστε στην παρούσα φάση είναι μια εξαπλωμένη έλλειψη τροφίμων. Ας ευχηθούμε πως τα περάσαμε και όχι πως αυτά ήταν μόνο η αρχή…
Κ.Γ.

 

 

-----

MESAGGALA.jpg

* ΕΙΝΑΙ η οδός Πλάτωνος, στα Μεσάγγαλα. Με την πρώτη ματιά, κάποιος μπορεί να πει, πως το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, για λίγο νεράκι. Το ζήτημα ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, είναι το ότι αυτή η κατάσταση έχει έτσι εδώ και πολλούς μήνες, εξαιτίας ενός προβλήματος που υπάρχει σε αγωγό.
Ζητούν από τη Δημοτική Αρχή μια λύση, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.
Κ.Γ.

 

IX.jpg

* ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ αυτοκίνητο, πλέον σε παραλλαγή, σε αγρό πλησίον του χωριού των Νέων Καρυών Λάρισας.
Γ.Γ.

 

BIA.jpg

* ΕΣΠΑΣΑΝ τη σιωπή σπάζοντας μπαλόνια… Μια συμβολική κίνηση από εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες σε σχολεία του Νομού Λάρισας στο πλαίσιο της Ημέρας για τη Σχολική Βία που ήταν στις 6 Μαρτίου. Τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο φώναξαν «ΟΧΙ» στη βία κάθε μορφής. Συγκλονιστική και η δράση του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου, όπου οι μαθητές κι οι μαθήτριες εμφανίστηκαν μακιγιαρισμένοι με μώλωπες σε πρόσωπο και χέρια, κρατώντας στα χέρια συνθήματα ενάντια στη βία. «Όχι στη βία των λέξεων» ήταν ένα από αυτά που ξεχώρισαν και η εικόνα απλά δυνατή… Τα παιδιά έχουν τον τρόπο τους.
Ν.Π.

 

ONNED.jpg

* ΝΑΙ, 50 χρόνια ΝΔ φέτος, αλλά και αναμνήσεις από την παιδική ηλικία της ΟΝΝΕΔ. Ο Ηλ. Σουφλιάς ανασύρει από το συρτάρι των αναμνήσεων σαραντάχρονη κάρτα, 200 δρχ., από εκδήλωση στη Λάρισα. Τότε, μόλις ο Κ. Μητσοτάκης είχε διαδεχθεί τον Ευ. Αβέρωφ στην ηγεσία του κόμματος, πάντα στην αντιπολίτευση, στα πέτρινά τους χρόνια, που άρχισαν να αυτοαποκαλούνται αγωνιστές και άλλα τέτοια κομμουνιστικά. Και γλεντούσαν με το συγκρότημα «Γαλάζια Γενιά», ε, δεν θυμούνται να διασκέδαζαν και τόσο πολύ.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass