ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2024 17:11
*ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος. Φυσικά και δεν έχασε την ευκαιρία να ξεναγήσει την πρόξενο της Ρουμανίας κ. Κάρμεν-Ιλεάνα Μιχαλτσέσκου στα αξιοθέατα της πόλης, αφού εξάλλου το «στοίχημα» του τουρισμού και των επενδύσεων έχει βάλει πλώρη να το κερδίσει. Δεν έμεινε λοιπόν στα εθιμοτυπικά και στις συζητήσεις εντός του γραφείου. Είναι ξεκάθαρος πάντως στις προθέσεις και δουλεύει πάνω στις δεσμεύσεις του. Ν.Π. *ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος. Φυσικά και δεν έχασε την ευκαιρία να ξεναγήσει την πρόξενο της Ρουμανίας κ. Κάρμεν-Ιλεάνα Μιχαλτσέσκου στα αξιοθέατα της πόλης, αφού εξάλλου το «στοίχημα» του τουρισμού και των επενδύσεων έχει βάλει πλώρη να το κερδίσει. Δεν έμεινε λοιπόν στα εθιμοτυπικά και στις συζητήσεις εντός του γραφείου. Είναι ξεκάθαρος πάντως στις προθέσεις και δουλεύει πάνω στις δεσμεύσεις του. Ν.Π.

Ο κακός μας ο…
* ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ο καιρός έχει τα χάλια του. Τα έχει έτσι κι αλλιώς τώρα που γράφω, και αν ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστος την ώρα που θα διαβάζετε, θα γίνει σύντομα. Το ‘’καιρικό’’ απασχολεί και τον Άγγλο συγγραφέα Τζερόμ Τζερόμ, όταν στα 1886 έγραφε το ιδιοφυές βιβλίο του ‘’Οι τεμπέλικες σκέψεις ενός τεμπέλη’’:

Κατά την άποψή μας, ο καιρός έχει πάντα τα χάλια του, σκέφτεται τεμπέλικα ο τεμπέλης. Ο καιρός είναι σαν την κυβέρνηση, κάνει πάντα λάθος. Το καλοκαίρι λέμε ότι πνιγόμαστε, τον χειμώνα πως ξεπαγιάζουμε, η άνοιξη και το φθινόπωρο δεν μας αρέσουν γιατί δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο και απαιτούμε από τον καιρό να αποφασίσει επιτέλους. Αν είναι καλός λέμε πως η ύπαιθρος ρημάζεται από την έλλειψη βροχής κι αν βρέχει προσευχόμαστε να σταματήσει. Αν περάσει ο Δεκέμβρης και δεν χιονίσει, ζητάμε με αγανάκτηση να μάθουμε τι απόγιναν οι παλιοί και ωραίοι μας χειμώνες, μιλώντας λες και μας εξαπάτησαν για κάτι που το έχουμε αγοράσει και πληρώσει. Κι όταν χιονίσει, οι λέξεις που βγαίνουν απ’ το στόμα μας δεν τιμούν ιδιαίτερα το ευσεβές μας έθνος.
Ζ.
Χωρίς λεφτά
* ΣΤΑ τρέχοντα ζόρια τους επικέντρωναν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Έχετε προσέξει ότι έχουν κόψει τα αλκοτέστ; Ξέρουν ότι δεν έχουμε λεφτά για δεύτερο ποτό.
***
* - ΚΑΛΗΜΕΡΑ, έχω ένα πρόβλημα με τον λογαριασμό μου στην τράπεζά σας.
- Πείτε μου, τι πρόβλημα;
- Δεν έχει λεφτά.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ μπήκε ένας στο λεωφορείο, ψιλοκούτσαινε, κρατούσε ένα πλαστικό ποτηράκι...Του ρίχνω ψιλά. Ο καφές μου είναι ρε, μου λέει.
Ζ.
Αφραγκίες
* ΑΛΛΑ και ο Τζερόμ Τζερόμ συνεχίζει, περί οικονομικών κι αυτός: Κάθισα αποφασισμένος να γράψω κάτι έξυπνο και πρωτότυπο αλλά, πού να πάρει η ευχή, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα έξυπνο και πρωτότυπο, τουλάχιστον για την ώρα. Το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή είναι ότι έχω μείνει άφραγκος. Μάλλον το σκέφτομαι επειδή έχω τα χέρια στις τσέπες μου. Πάντα κάθομαι με τα χέρια στις τσέπες, εκτός κι αν είμαι με τις αδελφές μου, τα ξαδέλφια μου ή τις θείες μου. Το κάνουν τόσο πολύ θέμα, διαμαρτύρονται γι’ αυτό με τόση πειστικότητα, που στο τέλος υποχωρώ και τα βγάζω έξω, εννοώ τα χέρια μου. Η επωδός των αντιρρήσεών τους είναι πως κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε έναν κύριο. Ανάθεμά με αν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Θα το καταλάβαινα ότι δεν είναι αποδεκτό για έναν κύριο να βάζει τα χέρια του στις τσέπες των άλλων, τουλάχιστον όχι αποδεκτό από τους άλλους, αλλά πως, που να με πάρει και να με σηκώσει, το να βάζεις τα χέρια σου στις δικές σου τις τσέπες σε κάνει λιγότερο κύριο;
Ζ.
Ειδήσεις
* ΕΒΛΕΠΕ ειδήσεις ο Λαρισαίος στην κρατική και κυβερνητική ΕΡΤ. Η οποία πάντως, σε σύγκριση με κάποια ιδιωτικά κανάλια είναι και πιο αντικειμενική.
Έμαθε για το νέο φράγμα και ταμιευτήρα στο Πλατύ Ρεθύμνου, μαζί κατασκευάζονται και τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης. Στην Κρήτη.
- Κατακαημένα Φάρσαλα, αναφώνησε. (Άλλο Σκοπιά κι άλλο Σφακιά.)
***
* ΜΕΤΑ είδε τον υφυπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, να μιλάνε και να καμαρώνουν για το μεγάλο έργο ανακαίνισης 9 εμβληματικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης.
-Δήμαρχο δεν έχει αυτή η πόλη; αναρωτήθηκε…
Ζ.
Βλέποντας και…
* ΕΠΑΙΖΑΝ με τις λέξεις οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Άραγε οι Τούρκοι, όταν θυμώνουν, τι εθνικότητα γίνονται;
***
* -ΤI ομάδα είσαι;
-Ατρόμητος εσύ;
-Εγώ φοβάμαι λίγο.
***
* - ΕΧΕΙΣ κανονίσει κάτι για σήμερα;
- Θα πάω ν΄ αγοράσω γυαλιά.
- Και μετά;
- Μετά θα δω.
Ζ.
Ανά μήνα
*- ΑΛΗΘΕΙΑ, πώς τον λένε τον προπονητή που έχει τώρα ο Ολυμπιακός;
Περιέπαιζαν οι Λαρισαίο τον γάβρο της παρέας. Ποιος να θυμάται κάθε φορά τον καινούργιο…
- Αληθεύει ότι αποφασίστηκε να προσλαμβάνονται οι προπονητές της ομάδας με μηνιαία σύμβαση; Ε, και βλέπουμε μετά κάθε φορά…
- Επίσης, ο καθένας τους που έρχεται πρώτη κουβέντα που λέει είναι ‘’πρέπει να παίζουμε λίγο πιο επιθετικά’’. Πού θα φτάσουν δηλαδή; Θα κυνηγούν το τόπι στη Σαλαμίνα;
Ζ.
Από παλιά
* «ΚΥΡΙΕΣ, δεσποινίδες και κύριοι…». Με ύφος και ρυθμό η προσφώνηση από τον Αθηναίο αθλητικογράφο στο κανάλι.
- Κάτσε ρε φίλε, ευγένεια ναι αλλά πόσο πολύ πίσω; Αυτό με τις δεσποινίδες δεν είναι όρος του περασμένου αιώνα;
Ζ.
Το ΄10, το 1910
* ΕΚΑΤΟ και βάλε χρόνια πριν στη Λάρισα, μέσα από δημοσιεύματα της αθηναϊκής εφημερίδας ‘’Σκριπ’’, εκεί γύρω στα 1910, τα οποία έχει εντοπίσει ο φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
Άπειρα συγχαρητήρια οφείλονται εις τους λαβόντας την δέουσαν μέριμναν, όπως κατασκευάσωσι την μαρμαρίνην βάσιν του εις την είσοδον του Αλκαζάρ ανεγηγερμένου μνημείου προς τιμήν των κατά τον πόλεμον του ΄97 ενδόξως πεσόντων Ελλήνων. Ήδη δεν υπολείπεται άλλο, ει μη ο περιφραγμός αυτής διαλύσεως και ο καθαρισμός των ονομάτων, άτινα ιερόσυλοι δια των βεβήλων χειρών των, ίνα παραδώσωσιν εις την αθανασίαν τα ονόματά των εχάραξαν. (Το μνημείο υπάρχει και σήμερα, στο βάθος δεξιά από τα κεντρικά σκαλάκια του Αλκαζάρ, παραδομένο στην αθανασία της λήθης;)
***
* ΕΙΣ την συνοικίαν του Αγίου Κωνσταντίνου έλαβε χώραν σήμερον συμπλοκή δυο μικρών παιδιών, καθ΄ ήν ο Ε. Ρούσσης ετραυμάτισε δια μαχαίρας τον συνομίληκόν του Κ. Παντελήν ελαφρώς. Κατά του δράστου υπεβλήθη η δέουσαν μήνυσις. (Τώρα το λένε νεανική εγκληματικότητα, που δεν είναι καινούργιο φρούτο, μπούλινγκ κλπ.)
***
* ΕΙΣ τον περιβόητον της Πέρλας οίκον μερικοί κύριοι χθες την νύκτα τα έκαμαν κυριολεκτικώς θάλασσα χάριν μιας των εκεί κοινών γυναικών. Εκεί μέσα λαμβάνωσι χώραν έκτροποι σκηναί χάριν των γυναίων των εκεί συγκεντρωθέντων, προ των οποίων ωχριά η μη διαφθαρείσα εισέτι κοινωνία. Η αστυνομία οφείλει να λάβη πρόνοιαν και να θέση φραγμόν, διότι είναι εντροπή εις το κέντρον μιας συνοικίας να δολοφονήται τόσον φανερώς η ηθική.
***
* Η αστυνομία όμως είχε φαίνεται αλλού το νου της: Επρόκειτο να επισκεφθή την Λάρισσαν και να προχωρήση μέχρι των Τεμπών ο πρεσβευτής της Γερμανίας Κόμη δ΄ Άρκο Βάλεϋ. Αλλ΄ ο εξοχώτατος εταξείδευεν ινκόγνιτο και όταν η αμαξοστοιχία έφθασεν εις τον σταθμόν, ο κ. υπομοίραρχος έκαμεν επιθεώρησιν των βαγονιών αναζητών τον Γερμανόν διπλωμάτην για να τεθή εις την διάθεσιν αυτού. Αλλά δυστυχώς δεν ανεγνωρίσθη και εν ω η Αστυνομία απεμακρύνε το του σταθμού επληροφορήθη ότι ο Κόμης εθεάθη ντυμένος με χακί.
Ζ.
Ο κοιλιακός
* ΕΙΧΑΝ όρεξη, το στάνταρ δηλαδή, οι εύσωμοι Λαρισαίοι.
- Θέλω να γυρίσω στα παλιααά, θέλω τα παλιά μου τα κιλααά…
***
* - ΤΟ κοιλιακό πάχος το λένε σωσίβιο γιατί σε σώζει από το βρώμικο χώρο του μόντελινγκ.
***
* -ΝΑ σου πω έναν εύκολο τρόπο να διώξεις το λίπος από την κοιλιά;
-Φεύγει αν του κάνω ξουτ;
-Όχι
-Τότε δεν είναι εύκολος.
Ζ.
Ενστάσεις
* ΣΤΟΝ απόηχο του γεγονότος της εβδομάδας οι παρατηρήσεις του άτεγκτου Λαρισαίου Κ. Μ. : «Έπαιξε» πολύ η μελοδραματική ομιλία Μπιμπίλα στο τελευταίο νομοσχέδιο με την προσωπική του αναφορά. Σ΄ αυτήν όμως διαβάζει κανείς την έκφραση «...Ανδρώθηκα στη δεκαετία του ΄60. Από πολύ μικρός κατάλαβα ότι σε κάτι διέφερα από τους άλλους ανθρώπους». Βέβαια, δεν διέφερε από άλλους «ανθρώπους» αλλά από τα άλλα αγοράκια. Ενώ αργότερα δεν «ανδρώθηκε» , αλλά έγινε κάτι άλλο, οπωσδήποτε όχι άνδρας. Τα στερεότυπα είναι ακλόνητα, όσες προσπάθειες και να γίνουν από κάποιους για την εμπέδωση δήθεν της ισονομίας.
***
* ΚΑΙ, για το ίδιο θέμα δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με τίτλο: «Ιστορική η σημερινή μέρα». Στο περιεχόμενο «Πιο παραδοσιακή από μένα, πεθαίνεις. Παιδιά, εγγόνια, ονειρεύομαι να δω τις εγγονές μου νύφες». Πολύ καλά, να της ευχηθούν όλοι λοιπόν, ώστε να επαληθευτεί ο ενθουσιασμός της για την ψήφιση του νομοσχεδίου, να δει τις εγγονές της νύφες με γυναίκες; Τότε ίσως της ξινίσει ο νόμος που την έκανε τόσο περήφανη.
Ζ.
Άγνωστες λέξεις
* Ο πρόεδρος της ομάδας αλλά και δήμαρχος του Βόλου Μπέος Αχ, αχ, αχ έδωσε τη δική του εκδοχή για το «μαϊμού» που φώναξε στον Ανδρέα Τετέι, κατά τη διάρκεια του αγώνα Κηφισιά-Βόλος. Προσπάθησε να μαζευτεί μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, για ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος του νεαρού Ελληνοαφρικανού ποδοσφαιριστή.
***
* ΚΑΙ είπε μεταξύ άλλων: «Καθώς απευθύνομαι σε τρίτο πρόσωπο, τον διαιτητή, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καν ρατσιστική χροιά. Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί οι νεόκοποι παράγοντες και οι υποκινητές τους, οφείλουν να μάθουν ότι η λέξη ‘’μαϊμού’’ δεν συμπεριλαμβάνεται στα ρατσιστικά σχόλια… Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Τετέι, που τον σέβομαι ως άνθρωπο, θα πρέπει να του πω ότι με τέτοιες συμπεριφορές απλά υπονομεύει ο ίδιος την αξιοπιστία του. Το περιστατικό σαφώς και δεν μπορεί να συσχετιστεί με κάποιο φυλετικό θέμα...Ας συνειδητοποιήσουν ότι με τέτοια παραποίηση και διαστρέβλωση της αλήθειας μόνο τον αγώνα για μια ισότιμη κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς δεν εξυπηρετούν.»
***
* ΚΙ ο Λαρισαίος αναρωτήθηκε πόσες άγνωστες λέξεις και φράσεις μπορεί να είχε ο εν λόγω δημόσιος παράγοντας, στο κείμενο αυτής της ανακοίνωσης που υπέγραψε. Θυμόταν την περίφημη ομιλία του, που τη διάβαζε ο δήμαρχος Βόλου μπροστά στην υπουργό Πολιτισμού, στην οποία επαναλάμβανε περί άβλης κληρονομιάς, άυλης του έγραφαν, αύλης διάβαζε εκείνος. Και θα τους σιχτίριζε από μέσα του που τον μπερδεύουν, άλλο τι τους έκανε μετά απ΄ έξω του, επειδή εκτέθηκε άσχημα ως αστοιχείωτος.
Ζ.
Ενοχλητικός
* ΕΞΑΛΛΗ η νεαρή Λαρισαία.
-Μου στέλνει ο πρώην μου «Άκουσα το τραγούδι μας και σε θυμήθηκα…». Εντάξει ρε τύπε, κι εγώ άκουσα το «Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά» αλλά δεν σε ενόχλησα…
Ζ.
Κάστρο
*ΑΠΟ το ένα Κάστρο στο άλλο οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου. Όπως όλα δείχνουν τη Δευτέρα το βράδυ θα διανυκτερεύσουν στο Κάστρο Βοιωτίας για να «σπάσουν» το μεγάλο ταξίδι προς την Αθήνα. Την επόμενη βραδιά όμως αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να κατακτήσουν το… κάστρο της Αθήνας που το φυλάει η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια θέλουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στην πρωτεύουσα και παράλληλα να πιέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους δώσει αυτά που ζητούν. Επί της ουσίας να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να είναι αγρότες και να καλλιεργούν στον τόπο τους. Όσο ακόμα μπορούν.
Κ.Γ.
Μοσχοχώρι
*ΚΙ ενώ τις προηγούμενες ημέρες έκλειναν τους δρόμους, σήμερα αναμένεται να τους… ανοίξουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Στα διόδια του Μοσχοχωρίου αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου αναμένεται να μεταβούν γύρω στις 12 το μεσημέρι και να σηκώνουν τις μπάρες για να περνάει ο κόσμος ελεύθερα. Αν λοιπόν κάποιος είχε προγραμματισμένο να κάνει το δρομολόγιο σήμερα, θα μπορούσε να του στοιχίσει κάτι λιγότερο, αν περάσει εκείνη περίπου την ώρα. Κάτι είναι κι αυτό…
Κ.Γ.
Λιακάδα
*ΦΛΕΒΑΡΗΣ αλλά ηλιόλουστος. Συνήθως είναι ο μήνας που μας ξεπαγιάζει, αλλά φέτος άλλαξε το σκηνικό. Τις περισσότερες ημέρες σαν περνάει η ώρα από τις 11 το πρωί ο ήλιος κάνει επιβλητικά την εμφάνισή του και η θερμοκρασία ανεβαίνει ωραία. Το κέντρο της Λάρισας γεμίζει, τα καφέ ζωντανεύουν, τα καταστήματα ξεθαρρεύουν και ο θερμοστάτης στα σπίτια δεν χρειάζεται να πάρει μπροστά. Δεν είναι καιρός να καις αέριο πλέον.
Κ.Γ.

 

---------ANTIDHMARX1.jpg*ΣΕ παράταξη οι νέοι αντιδήμαρχοι Λαρίσης και με ιεραρχία. Θα τους μάθουν όλοι σιγά-σιγά…ANTIDHAMRX2.jpg

 

 

 

NEROMYLOS.jpg* ΑΛΕΥΡΙ αλεσμένο σε νερόμυλο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα πρόσφερε ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος στον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Ευύδριο, για να πάρει την πληροφορία  ότι αλέθεται πιλοτικά με μηδέν ενέργεια στην Καρδίτσα.
Γ.Γ.

 

 

 

GEROGAK.jpg* - ΕΤΣΙ είν’ η ζωή, φιλαράκι… Θέλει αγώνα. Κι η Δημαρχία επίσης.

Ζ.

 

MAMAK_KASELAK.jpg*ΣΕ ειλικρινές τετ α τετ δήμαρχος και πρόεδρος. Πάντως, μάλλον δεν θα συζητούν πώς θα γίνει ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Λάρισα. Υπάρχουν κι άλλα θέματα…
Ζ.

 

 

 

ANAKYKLOSH.jpg*ΕΙΝΑΙ γεγονός απέχουμε ακόμη αρκετά από τη νοοτροπία της ανακύκλωσης. Αναγνώστης της στήλης έστειλε τη φωτογραφία με τη σημείωση «Μέσα σε κάδο σκουπιδιών της Αμφιθέας πεταμένες λάμπες  από το συνεργείο που τις αλλάζει...
Δεν έχουμε ανακύκλωση; Επικίνδυνα απορρίμματα για όλους μας. Ντροπή !». Άδικο έχει;
Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass