ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2024 17:14
* ΣΤΗΝ πρωτεύουσα του καφέ, πού αλλού, θα τον πήγαιναν πρωί Σαββάτου τον υπουργό Ν. Δένδια οι δικοί του... Για καφέ. Ζ. * ΣΤΗΝ πρωτεύουσα του καφέ, πού αλλού, θα τον πήγαιναν πρωί Σαββάτου τον υπουργό Ν. Δένδια οι δικοί του... Για καφέ. Ζ.

Χαρά Θεού
* ΗΛΙΟΣ λαμπρός, ζεστούλα σαν Απρίλης μήνας Χαρά Θεού η Κυριακή προχθές για τους Λαρισαίους, ήταν και αργία, το απόλαυσε ο κόσμος...

Αλλά και χθες Δευτέρα το ίδιο, ανάλογος αναμένεται ο καιρός και τις επόμενες ημέρες, ίσως και καλύτερος.
Ζ.

Συν τω χρόνω
* - ΠΟΛΥ κρύο φέτος βρε παιδί μου...
Ήταν νωρίς το πρωί που έβγαινε ο γνωστός Λαρισαίος από την πολυκατοικία.
- Τι λες μπάρμπα Κώστα, κρύο; Φέτος;
- Μμμ... Μην ξεχνάς ότι οι ηλικιωμένοι κρυώνουμε περισσότερο.
***
* ΕΥΤΥΧΩΣ για αυτούς δηλαδή που προέκυψε κι η κλιματική αλλαγή. Χρόνο με τον χρόνο, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, επωφελούνται. Καθόλου τυχαίο, άλλωστε, που οι Βορειοευρωπαίοι όταν συνταξιοδοτούνται, ψάχνουν, όσοι μπορούν, να αγοράσουν εξοχικά και να μετακινηθούν στις νότιες χώρες, στα θερμά κλίματα. Να ζεσταθεί το κοκαλάκι τους...
Ζ.

Μόνο με πίεση
* ΔΙΠΛΑ στους αγρότες, δηλώνουν από την Κυβέρνηση, κολλητά εντελώς, ιδίως αν ανέβουν στον δρόμο θα φανεί πολύ έντονα αυτό, από τις κρατικές δυνάμεις.
Όχι επιπλέον μέτρα, προσθέτουν οι κυβερνώντες, δεν μπορούμε περισσότερα, δεν υπάρχουν λεφτά. (Όταν πιέζονται, όμως, όλως παραδόξως βρίσκουν).
***
* ΜΑ τι τους έδωσε; Επιστροφή πετρελαίου που ισχύει τόσα χρόνια, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και 10% έκπτωση στη ΔΕΗ, που το ρεύμα είχε ανέβει ήδη στον Θεό, βασικά αυτά...
Έχουν, άραγε, συναίσθηση; Καταλαβαίνουν τι λένε; Οι ντόπιοι πάντως της ΝΔ, που το αντιλαμβάνονται καλύτερα, φυλάγονται. Μόνο ο Χρ. Καπετάνος βγήκε να παινέψει τα μέτρα της Κυβέρνησης, υπερασπιζόμενος βασικά τον φίλο του Λευτ. Αυγενάκη.
***
* ΤΙ ζητάνε οι μπλοκατζήδες; Μείωση του κόστους παραγωγής, με επίκεντρο το ενεργειακό. Να δοθούν, επίσης, κανονικές αποζημιώσεις για την καταστροφή και σύντομα, όχι σε πεντέξι τέρμινα. Και να γίνει κάτι με τις επιδοτήσεις που μειώνονται διαρκώς, επειδή μπλοκάρονται, εντούτοις για αλλαγές στη νέα ΚΑΠ δεν λένε από την Κυβέρνηση, για παρέμβαση στην Ε.Ε. Θα έρθουν εν τέλει κάποια στιγμή από τις Βρυξέλλες, καθώς το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, να εξηγήσουν στην Αθήνα;
Ζ.

Σε αχρησία
* ΓΙΑ το τριγωνάκι της Παπαναστασίου, η σχετική συζήτηση συνεχίζεται ακόμη από την εποχή που πάρκαραν εκεί παρανόμως τα περιπολικά, και πού να πήγαιναν δηλαδή όταν έδρευε εκεί η Αστυνομία, απλώς η εικόνα τους έδινε το κακό παράδειγμα στους Λαρισαίους γιωταχήδες.
Έχει ξαναγραφεί, βέβαια, γι’ αυτό και προσφάτως, πολύ μετά που έφυγε η Αστυνομία, που παρκάρουν οι παρόδιοι κλείνοντας την πλευρά του τριγώνου που κυκλοφοριακά είναι άχρηστη.
Είχε γίνει επίσης αναφορά όταν αναμορφωνόταν η Ηπείρου, ότι είναι πολύ κοντά και θα μπορούσε να ενταχθεί κι αυτό στο έργο ώστε να γίνει παρκάκι με παγκάκια κ.λπ. Δεν υπήρξε ανταπόκριση, δεν θα το είχε συμπεριλάβει το ΣΒΑΚ.
(Τώρα, πάντως, δεν περνάει εύκολα πεζός από εκεί, τα πεζοδρόμια απ’ όλες τις πλευρές του ή στενά ή χαλασμένα).
Ζ.

Τριήμερα
και σταγόνες
* ΧΑΣΜΑ γενεών, διαρκώς διευρυνόμενο, στη Λάρισα.
- Είπα στη γιαγιά μου με παράπονο ότι όλοι πάνε τριήμερα και με ρώτησε με απορία σε ποιανού τα τριήμερα πάνε.
***
* - ΚΑΝΩ μια παρατήρηση στον γιο μου και μου λέει «σε παρακαλώ πολύ, σκέψου το λίγο. Δεν είμαστε εδώ για να συγκρουστούμε». Τίποτα, τίποτα... Διπλωμάτη θα τον κάνω.
***
* - ΒΡΕ συ, κατά λάθος έβαλα στο μάτι τις σταγόνες για τ’ αυτιά.
- Άκου να δεις. (Κυριολεκτούσε στην προτροπή προς τον παππού του).
Ζ.

Ρεαλιστικά
* ΓΙΑ προτάσεις «βιαστικές και άστοχες» κάνουν λόγο οι έμπειροι υδρονομείς της Θεσσαλίας Κώστας Γκούμας και Τάσος Μπαρμπούτης, στη χθεσινή δημόσια παρέμβασή τους μέσω της εφημερίδας, αναφερόμενοι σε όσα μεγαλόπνοα ακούγονται σχετικά με την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Κάρλας.
Ο λόγος για τη χιλιοτραγουδισμένη τελευταία έμπνευση, περί σήραγγας στο Μαυροβούνι προς το Αιγαίο, ή την εγκατάσταση «αντλητικών συγκροτημάτων τεράστιας ισχύος και σύστημα αγωγών μεταφοράς μήκους αρκετών χλμ.».
Χωρίς μελέτες, λένε, με βάση την επιστημονική και τεχνική μεθοδολογία είναι τουλάχιστον παράδοξο να προτείνεται η ακριβής διάμετρος της σήραγγας, να διατυπώνονται εκτιμήσεις κόστους κατασκευής του έργου κ.ο.κ.
***
* ΣΕ ό,τι αφορά τις κατακλυσμένες εκτάσεις και υποδομές, η μόνη υφιστάμενη λύση απομάκρυνσης των υδάτων είναι, σημειώνουν, αυτή μέσω της υφιστάμενης σήραγγας προς τον Παγασητικό κόλπο. Στις παρούσες συνθήκες, κάθε άλλη συζήτηση στερείται ρεαλισμού και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Άλλωστε, επισημαίνουν, ο χρόνος για την υλοποίησή τους δεν θα υπολείπεται κατά πολύ από την εκτίμηση των 12-15 μηνών που θα απαιτηθούν για την πλήρη αποστράγγιση προς Παγασητικό.
***
* ΝΑΙ, αλλά σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων πλημμυρικών φαινομένων; Οι δύο Λαρισαίοι της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων, της Ε.Δ.Υ.ΘΕ., εκτιμούν ότι η αστοχία με τον «Ντάνιελ» συνίσταται στο γεγονός πως τα αναχώματα του Πηνειού δεν άντεξαν στις πιέσεις που δέχθηκαν και κατέρρευσαν σε αρκετά σημεία γιατί ήταν προβληματικά, από πλευράς ύψους ή/και στεγανότητας. Έτσι, μετά από αρκετές δεκαετίες ομαλής λειτουργίας του συστήματος ασφάλειας της υπολεκάνης Κάρλας, τα νερά κατέκλυσαν και πάλι την περιοχή αυτή προκαλώντας μια τεράστια καταστροφή. Αστοχία που δεν πρέπει να επαναληφθεί.
***
* ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ πως για την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον, προτείνουν, εκτός από την κατασκευή κατάλληλων έργων συγκράτησης σημαντικού όγκου νερού στα ημιορεινά περιμετρικά του θεσσαλικού κάμπου, επιβάλλεται η απομάκρυνση όλων των εμποδίων που καταγράφηκαν εντός της ζώνης πλημμυρών Πηνειού (μπαζώματα, κτίρια, υπερυψωμένοι δρόμοι και γέφυρες, μικρά πρόχειρα φράγματα κ.λπ.), η επαναφορά του προβλεπόμενου ύψους των αναχωμάτων προστασίας, η επέκταση του πλάτους των ζωνών πλημμύρας, εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς και η ελεγχόμενη εκτόνωση των πλημμυρικών ροών σε προκαθορισμένες ζώνες - καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στην περίπτωση της Κάρλας, το πρώτο βήμα είναι να εκτιμηθεί εάν η ζώνη πλημμυρών στο ύψος της Γυρτώνης είναι επαρκής ή όχι για διέλευση όγκου υδάτων παρόμοιου με αυτόν του «Ντάνιελ». (Και συνεχίζουν με ρεαλιστικές, εφικτές παρεμβάσεις).
***
* ΦΥΣΙΚΑ, προσθέτουν και τα αμέσως απαιτούμενα: Προφανώς επιβάλλεται η εξασφάλιση πόρων και η άμεση καταβολή επαρκούς αποζημίωσης των καλλιεργητών που έχουν πληγεί, η κάλυψη του εισοδήματος που απώλεσαν και οποιαδήποτε άλλα δίκαια κίνητρα που θα στοχεύουν στην παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους... (Κατόπιν τούτων, τις εκ της Περιφέρειας Θεσσαλίας βούλεται αγορεύειν;).
Ζ.

Προς αναχώρηση;
* ΚΑΤΑ τα φαινόμενα ο Λευτ. Αυγενάκης «θα πάρει τον μουτζούρη». Έχει συμβεί και στο παρελθόν με υπουργούς Γεωργίας που έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι μετά από αγροτικές κινητοποιήσεις. Υπήρχε και μια κατάρα που έλεγε ότι μετά στις επόμενες εκλογές δεν έβγαιναν ούτε βουλευτές. Βέβαια, στα μπλόκα δεν ζητούν να φύγει ο Υπουργός, δικαίωση ζητούν και βοήθεια από το κράτος. Ωστόσο, από το Μαξίμου λέει έχουν αρχίσει οι διαρροές για αποτυχημένο υπουργό. Του χρεώνουν ότι με τη συμπεριφορά του δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές που μετέχουν ενεργά στα μπλόκα. Και «γκάφες», επίσης, στις τηλεοπτικές του παρουσίες, όπου εμφανίζεται αυταρχικός και ειρωνικός, προκαλώντας τα αντανακλαστικά των αγροτών και όχι μόνο αυτών. Είναι φορτωμένος και με το κακό προηγούμενο και το πρόβλημα που προκάλεσε στη ΝΔ με τη στάση του πριν τις περιφερειακές εκλογές στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία...
Ζ.

Για προπόνηση
* ΣΕ εμπλοκές της σύγχρονης εποχής νέοι άνθρωποι στη Λάρισα.
- Γιατί βρε χωρίσατε με τη Μαρία;
- Τι να σου πω... Εγώ έκανα σεξ με άλλες, να βελτιωθώ για χάρη της, αλλά όταν εκείνη η αχάριστη το έμαθε με σούταρε...
***
* - ΕΙΜΑΙ πολύ χαρούμενη φιλενάδα, πήγαμε με τον Γιώργο μου στο Παρίσι.
- Έχω πάει...
- Στο Παρίσι, πότε καλέ;
- Με τον Γιώργο.
***
* - ΜΟΥ αλλάζει διαρκώς ο κορέκτορας στην αυτόματη διόρθωση το «τι» σε «το» κι έχω φτάσει να ρωτάω τον κόσμο «το κάνεις;». Κάποιοι μου απαντάνε «πού και πού», οι περισσότεροι «πού τέτοια τύχη...».
Ζ.

Με «γκεστ»
* ΕΙΧΑΝ γενέθλια το Σαββατόβραδο στο «Bruno» στον Μικρό Προφήτη, έγινε τεσσάρων το μαγαζί, ο «κόουτς» τα είχε οργανώσει όλα περίφημα, πολυκοσμία και γλέντι. Και κατά τα μεσάνυχτα εμφανίστηκε ο «γκεστ σταρ», ο υπουργός Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Χρ. Κέλλα, φυσικά, και τον Μ. Χαρακόπουλο, να πιουν ένα ποτό μετά την εκδήλωση της Νομαρχιακής στις «Βερσαλλίες». Το πάρτι ανέβηκε επίπεδο...
Ζ.

Ριζική αλλαγή
* ΕΔΩ και τόσα χρόνια Τράπεζα Πειραιώς πια, όμως οι περισσότεροι αγρότες συνεχίζουν να πηγαίνουν στην ίδια τράπεζα, στην παλιά Αγροτική τους δίπλα από την Τρίγωνη πλατεία. Χθες κοίταζαν εντυπωσιασμένοι, καθώς, τάκα-τάκα, είχε γίνει ριζική ανακαίνιση στο εσωτερικό κυρίως του υποκαταστήματος.
-Τράβα μέσα να δεις, ούτε ταμεία δεν έχει πια...
Που έχει δηλαδή, αλλά περιορισμένα, έχουν άλλωστε αλλάξει τον τρόπο στις συναλλαγές οι τράπεζες, με στελέχη συμβούλους πια κι όχι εξυπηρέτηση στα γκισέ.
Ζ.

Αποφασισμένος
* ΕΝΑΣ γκέι μπαίνει σε ένα μπαρ με έναν παπαγάλο στον ώμο του. Γεμάτο άντρες το μαγαζί, αλλά εκείνος άνετος.
- Παιδιά, όποιος βρει τι πουλί είναι αυτό που έχω στον ώμο μου, δηλώνω ότι θα πάω μαζί του...
Δεν του έδωσαν σημασία. Και πετάγεται ένας τύπος, μισομεθυσμένος, κοροϊδεύοντας μάλλον.
- Καρακάξα...
Και ο εισβολέας, αποφασισμένος, του απαντά.
- Κι αυτό σωστό...
Ζ.

 

----

LIAKOULH.jpg

* ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στην Αγιά, ενωμένο δυνατό. Και μελετηρό.
Ζ.

 

AERODROMIO.jpg

* ΜΕ το αεροπλάνον της ΕΛΛ.Α.Σ. αφίκετο χθες την 10.15 π.μ. εις την πόλιν μας η Θεσσαλή τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο. Η τραγουδίστρια της νίκης, την οποίαν είδομεν εις το αεροδρόμιον, εις σχετικάς ερωτήσεις μας επί των εντυπώσεών της εκ της ανά την Αμερικήν μεγάλης καλλιτεχνικής περιοδείας της απήντησεν... κ.λπ., κ.λπ.
Με αφορμή το κυριακάτικο ρεπορτάζ στην «Ε», για την προοπτική επαναλειτουργίας του πολιτικού αεροδρομίου της Λάρισας, ο αρχειοφύλαξτης εφημερίδας Ε.Ρ. εντοπίζει δημοσιεύματα εποχής. Εκτός από το προεκτεθέν, Ιούνιος 1949, με την αποβίβαση της σταρ της εποχής, να και διαφήμιση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», του 1959: «Από της προσεχούς Τρίτης 27-1-1959 εκτός των καθημερινών δρομολογίων τίθεται εν ισχύι και δεύτερον δρομολόγιον προς Αθήνας εκάστην Τρίτην και Σάββατον με ώραν αναχωρήσεως εκ του Πρακτορείου (σ.σ. επί της οδού Βασ. Σοφίας, νυν Παναγούλη) 13.35 και εκ του Αεροδρομίου 14.15. Καθώς επίσης και άλλη, με τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Αθηνών και διαφόρων πόλεων της επικράτειας, Νοέμβριος 1958, με τη Λάρισα να συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιο, αλά ΚΤΕΛ, Αθήναι-Λάρισα-Κοζάνη-Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολις και τανάπαλιν. (Κατόπιν, παρά την πρόοδο, η περιοχή υστέρησε αεροπορικώς).
Ζ.

 

ERGA.jpg

* ΚΑΠΟΙΟΣ λόγος θα υπήρχε για την κοπή των δέντρων στα έργα της Ηρώων Πολυτεχνείου. Πιο πειστικός από εκείνο ότι δεν συνάδουν με το ύφος των τεχνικών παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση της νέας εικόνας του δρόμου...

 

RAVINOS.jpg

* Ο παπα - Γιώργης Βρούζος κι ο ραβίνος Ηλίας Σαμπετάι, χριστιανοί και εβραίοι πάντα συνυπήρχαν αρμονικά στη Λάρισα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass