ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2023 17:17
* ΣΕ διάταξη Λοξής Φάλαγγας, τα τμήματα Μαμάκου ετοιμάζονται να εφορμήσουν στη Δημαρχία. Κάποιοι, βέβαια, εξ αυτών θα βρίσκονται στους εφέδρους, αφού δεν έχουν επανεκλεγεί. Ζ. * ΣΕ διάταξη Λοξής Φάλαγγας, τα τμήματα Μαμάκου ετοιμάζονται να εφορμήσουν στη Δημαρχία. Κάποιοι, βέβαια, εξ αυτών θα βρίσκονται στους εφέδρους, αφού δεν έχουν επανεκλεγεί. Ζ.

Ανοιξούλα
* Ε ναι, έρχεται ο χειμώνας. Για δυο τρεις μέρες πετάχτηκε δίπλα ο Δεκέμβρης, ο Απρίλης προσφέρθηκε να κάτσει στο πόδι του, αύριο μεθαύριο επιστρέφει. Δεν χρειάζεται να ξεθαρρεύει κανείς…
Ζ.

Ζωσμένος
* ΚΑΤΑ τα άλλα, στο κλίμα των ημερών οι Λαρισαίοι.
- Στόλισες;
- Τους πάντες.
***
* - ΤΣΑΚΩΘΗΚΑ με τη γυναίκα μου κι έχω ζωστεί τους κουραμπιέδες, απειλώντας ότι θα τους τινάξω όλους στο χαλί. Την έχει κόψει κρύος ιδρώτας.
Ζ.
Για γέλια
* ΤΟ χιούμορ είναι ισχυρό φάρμακο κατά της βίας. Ίσως έτσι να σκέφτηκαν στην Κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Άμα ξεκαρδίζεται ο άλλος, δεν επιτίθεται.
Ανακοινώθηκαν, λοιπόν, τα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα. Προκαλώντας αβίαστα γέλια στην κοινωνία. Γέλια πικρά. (Πού να πειράξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που έχουν τις ομάδες, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης δικά τους…).
***
* ΔΥΟ μηνάκια χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες ποδοσφαίρου της Α’ κατηγορίας. Να ξεκουραστούν λιγάκι οι χούλιγκαν, να ανασυγκροτηθούν; Μα δεν θα πάει ο «στρατός» στους αγώνες μπάσκετ; Βρε μέχρι και στο ράγκμπι θα πάνε…
Ζ.
Παρόμοια
* ΠΑΛΙΑ τραγική ιστορία, από τον Οκτώβριο του 1986, η Λάρισα, όμως, δεν την έχει ξεχάσει. Τη δολοφονία του άτυχου Χ. Μπλιώνα στις κερκίδες του Αλκαζάρ από τη φωτοβολίδα που έριξαν σε «ευθεία βολή» χούλιγκαν του ΠΑΟΚ. Την ξαναθυμήθηκαν πολλοί τώρα με τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού στο γήπεδο του Ρέντη, από τη ναυτική φωτοβολίδα των χούλιγκαν του Ολυμπιακού. Παρόμοια υπόθεση και είθε να μην έχει το ίδιο φριχτό αποτέλεσμα. Σαράντα χρόνια η ιστορία κάνει τους ίδιους κύκλους στα γήπεδα.
Ζ.
Επί Πολιτισμού
* ΔΙΑΒΑΣΕ στην εφημερίδα για την παρουσίαση των θέσεων-προτάσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής για τον Πολιτισμό, κι επειδή δεν τα κατάφερε να παραστεί, ο Δ.Ζ.Γ. στέλνει μήνυμα απ’ τους Γόννους με δύο προτάσεις:
- Στις αναπτυγμένες κοινωνίες το μάθημα της Τοπικής Ιστορίας διδάσκεται, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιβάλλεται, λοιπόν, επιτέλους και στα καθ’ ημάς να καθιερωθεί και να προγραμματιστεί η διδασκαλία της, για κάθε ιδιαίτερη πατρίδα, για κάθε νομό χωριστά. Δεν μπορείς να αγνοείς την Ιστορία του γενέθλιου τόπου σου και άρα και τη δική σου, τις ρίζες του και τις δικές σου, αφού η Ιστορία διδάσκει, διαπαιδαγωγεί, ενώνει, γιγαντώνει, εκδικείται, μα αποτελεί και εφαλτήριο του αύριο. Δεν μπορείς ν’ αγνοείς την Ιστορία σου, αφού είναι έργο δικό σου, την Ιστορία που επιβάλλεται να σηκώνεις στους ώμους σου κάθε φορά που βαδίζεις μπροστά...
***
* Η δεύτερη: Για να είναι ένας τόπος εντάξει με τον εαυτό του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να προφυλάξει και να διατηρήσει τη μνήμη του. Και πού βρίσκεται η μνήμη του τα τελευταία χρόνια; Πού αλλού από α) τα βιβλία, β) τις εφημερίδες, γ) τα καταγεγραμμένα γεγονότα-εκδηλώσεις, δ) τις φωτογραφίες και ε) τις βιντεοσκοπήσεις. Μνήμη που πρέπει να περάσει σε μια συλλογική καταγραφή και απεικόνιση. Προτείνω, λοιπόν, τη δημιουργία και λειτουργία Δημοτικών Ταινιοθηκών – Φωτοθηκών με την παράλληλη ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας, και όχι μόνο, κληρονομιάς. (Αυτά τα δύο μεγάλα κεφάλαια Πολιτισμού, λέει, θα πρέπει να εντάξει η νέα Περιφερειακή Αρχή στις δράσεις της, ενισχύοντας Δήμους και φορείς με σκοπό την υλοποίησή τους).
Ζ.
Απίστευτοι;
* ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ η γαλάζια φοιτητική παράταξη ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Οργάνωσε, λέει, στα Γιάννενα εκδήλωση για τα μπότοξ και τις ρυτίδες, με τα οφέλη, αλλά και τα όποια αρνητικά της υπόθεσης. Απίστευτοι; Και «α και ου…» και πλαστικές παντού… Με τη συμμετοχή στην εκδήλωση, όπως ανακοίνωσαν, «της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Μαρίας Κεφάλα, η οποία στα φοιτητικά χρόνια ήταν μέλος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ». Των φρονίμων τα παιδιά, πριν γεράσουν… Το δε Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μεριμνά…
Ζ.

Είναι 25
* «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μετατοπίστηκε, δεν μεταλλάχθηκε, δεν άλλαξε. Ισχύουν η πολιτική διακήρυξη και οι πολιτικές αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου του Μαΐου του 2022», διαμηνύει η Νομαρχιακή της Λάρισας, υπό τη νέα της σύνθεση. Διπλό το μήνυμα, το δίχως άλλο, με αποδέκτες μέσα κι έξω από το κόμμα, μετά τις εξελίξεις. «Σεβόμενη τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου», διαβεβαιώνει «παραμένει ενεργή στον αγώνα απέναντι στη ΝΔ».
Ακολούθως, θυμίζουν «την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα» και ελπίζουν ότι «θα υπερβούν τις σημερινές δυσκολίες». Κυρίως, όμως, ανακοινώνουν ότι «θα συνεδριάσει η 25μελής Νομαρχιακή Επιτροπή μετά την ανασυγκρότησή της», σήμερα Τρίτη, στα γραφεία του κόμματος. (Αν μη τι άλλο, είναι επιτυχία που παραμένει 25μελής. Με τόσους που σηκώθηκαν κι έφυγαν, οι αναπληρωματικοί έφτασαν για να συμπληρώσει ξανά).
Ζ.

Μπουρδουκλωμένοι
* «ΤΟ δίδυμο της Γραμματείας κοιτούσε το φύλλο αγώνος σαν να ήταν φύλλο για σπανακόπιτα, τα κουμπιά του πίνακα σαν να ήταν η προτελευταία πίστα του Μπούμπλε Μπούμπλε, αυτή με το φαντασματάκι…». Μια απολαυστική ανάλυση για ένα ακόμα ματς του Α.Ο. Σουφλαρίων, γεμάτη τρίποντα, απ’ αυτές που αναρτά μετά τους αγώνες της ομάδας του ο Γ.Λ.
***
* ΚΑΙ συνεχίζει να ζωγραφίζει, με κριτική στον διαιτητή φυσικά, που μακάρι να έκαναν όλοι τέτοιου είδους: «…στα εμπόδια τα οποία θα έπρεπε να υπερκεράσουν ήταν και αυτός με τη σφυρίχτρα κρεμασμένη στον λαιμό. Βγαλμένος από τους χειρότερους εφιάλτες, σφυρηλατημένος για χρόνια και χρόνια στα χειρότερα γήπεδα τοπικού. Κάποιοι λένε ότι το βράδυ αντί για το «Πάτερ Ημών», πριν κοιμηθεί, κοιτάει το εικονοστάσι και απειλεί με επόμενη τεχνική ποινή όλους τους Αγίους αν δεν τον προστατεύουν στον ύπνο του. Άλλοι λένε, ότι όταν γεννήθηκε δεν βγήκε με το κεφάλι, αλλά με το χέρι με σφιγμένη γροθιά και έδωσε επιθετικό φάουλ στη μαία που τον ξεγέννησε. Συγγραφέας κανόνων μπάσκετμπολ, καθώς σφυράει δικό του άθλημα…».
***
* ΑΛΛΑ ούτε και στη δική του ομάδα χαρίζεται: Και το παιχνίδι ξεκίνησε με τους αθλητές μας να δίνουν μαθήματα σύγχρονου μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση, με κλεψίματα ακόμη και σε συμπαίκτες μας, τα γκαρντ να μπουρδουκλώνονται και να πέφτουν κάτω μόνοι τους, η ομάδα συμπλήρωνε τα ομαδικά φάουλ σε λιγότερο από 2 λεπτά, καθώς ο προαναφερθείς κόραξ, ακόμη και το κοίταγμα το σφύριζε επιθετικό φάουλ.
Ζ.
Τρένο
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ η απευθείας γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Αν μη τι άλλο με τόσα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα το λες και ευχάριστη είδηση για τον ταλαίπωρο τον σιδηρόδρομο. Ήταν που ήταν ξεχαρβαλωμένος, ήρθε το δυστύχημα των Τεμπών και φανέρωσε τη γύμνια του, ήρθε και μετά η κακοκαιρία και τον αποτελείωσε. Και κάπου στη μέση οι άλλοι ταλαίπωροι οι επιβάτες. Εκείνοι που καθημερινά ταξιδεύουν, όχι για διακοπές, αλλά για να φτάσουν στη δουλειά τους και να γυρίσουν από αυτές.
***
* ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ, πλέον, να δούνε πότε θα ξεκινήσουν κανονικά τα δρομολόγια πάνω στις ράγες εξ ολοκλήρου. Στον Βόλο πάει κι έρχεται κάποιος μόνο με το λεωφορείο. Για Θεσσαλονίκη μόλις πρόσφατα ξεκίνησε ο προαστιακός, ενώ για Αθήνα τα λεωφορεία σταματούν στο Λιανοκλάδι. Μεγάλο μπέρδεμα.
***
* ΑΠΟ τις 16 του μήνα αλλάζουν πάλι τα δρομολόγια, κατά πάσα πιθανότητα, και ανατρέπεται ο προγραμματισμός των εργαζομένων. Αδυνατούν να το πιστέψουν, καθώς δεν μπορούν να φανούν συνεπείς τόσο προς τις οικογένειές τους όσο και προς τις εργασίες τους. «Εμείς, όμως, ήμασταν εκείνοι που στηρίξαμε τον σιδηρόδρομο από την πρώτη στιγμή μετά τα μεγάλα προβλήματα» λένε και ξαναλένε, χωρίς βέβαια να περιμένουν απάντηση.
***
* «ΕΔΩ δεν παίρνουμε απάντηση για τα απλά. Θα πάρουμε απάντηση για τα μεγάλα;» υποστηρίζουν, καθώς δεν μπορούν να συζητήσουν με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δρομολόγια. Της Hellenic Train δηλαδή. «Επίσης, γιατί δεν βάζουν πιο πυκνά δρομολόγια στις ώρες αιχμής; Γιατί βάζουν παλιά τρένα στα πρώτα πρωινά και με λίγες θέσεις; Γιατί να ταλαιπωρούμαστε έτσι;» επιμένουν σε μια σειρά ερωτημάτων, μα πάλι χωρίς να περιμένουν κάποια ουσιαστική απάντηση.
Κ.Γ.
Βία
* ΔΕΝ λύνεται ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα με μια μόνο απόφαση. Που ούτε γενναία είναι, ούτε καινοτόμα. Χρειάζεται πολυδιάστατη προσέγγιση με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Αρκεί πρώτα απ’ όλα να αντιληφθούμε τι θέλουμε κάνουμε ως κοινωνία και να βάλουμε προτεραιότητες. Το να στερείς τη δυνατότητα από κάποιους υγιείς φιλάθλους, που είναι η πλειοψηφία, να παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά, δεν είναι καθόλου δημοκρατικό. Τη στιγμή, μάλιστα, που εκείνοι που κάνουν όλη αυτή τη φασαρία «χτυπιούνται» και μαχαιρώνονται έξω από τα γήπεδα. Ίσως οι αποφάσεις δεν πρέπει να είναι βιαστικές. Ας αργήσουν, αλλά ας είναι θαρραλέες και για να φανούν αποτελεσματικές.
Κ.Γ.
Αστυνομία
* ΤΗΝ ίδια ώρα οι αστυνομικοί γίνονται σάκος του μποξ μέσα και έξω από τα γήπεδα. Τους τραβάνε από δω, τους τραβάνε από εκεί και στο τέλος τα ακούνε κιόλας. Είναι αν μη τι άλλο προκλητικό, σε αγώνες ομάδων Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών να καλούνται να φέρουν ισορροπίες. Οι ιδιοκτήτες να βάζουν τα έσοδα στην τσέπη τους, αλλά όταν είναι να πληρώσουν για τήρηση των μέτρων ασφαλείας από την αρχή μέχρι το τέλος, τότε να σφυρίζουν αδιάφορα ή στα δύσκολα να μπαίνει η ΕΛ.ΑΣ. και να τα «ακούει» και από πάνω. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αστυνομικοί βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς επαρκή εξοπλισμό και μέτρα προστασίας. Αυτό το ανέκδοτο πρέπει να σταματήσει. Είναι κακόγουστο και πληγώνει. Ενίοτε σκοτώνει…
Κ.Γ.
Αχρωματοψία
* ΟΙ Έλληνες έχουμε τις αδυναμίες μας στα Μαθηματικά. Ίσως γι’ αυτό παθαίνουμε πανικό μπροστά στον τύπο υπολογισμού των χρεώσεων στο ρεύμα. Εκατοντάδες οι αναρτήσεις, από χιουμοριστικές έως καταγγελτικές, για το πόσο εξωφρενικά περίπλοκος είναι ο τύπος και πόσο δύσκολη θα κάνει τη ζωή μας αν δεν είμαστε μαθηματικοί. Η Ν. Σ. έχει μια διαφορετική προσέγγιση: Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απλή εξίσωση, από αυτές που μαθαίνουμε να λύνουμε στο Γυμνάσιο με 4 σταθερές και μία μεταβλητή. Είναι, λοιπόν, τα πράγματα απλά στο να επιλέξουμε ανάμεσα σε Πράσινο, Κίτρινο, Μπλε τιμολόγιο; Καθόλου. Και αυτό γιατί η μεταβλητή είναι η βασική παράμετρος που θα καθορίσει τις τελικές χρεώσεις την Πρωτοχρονιά και αυτή δεν είναι άλλη από τη μέση χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο. Όσο δεν τη γνωρίζουμε, έχουμε αχρωματοψία.
* * *
* ΑΥΤΟ που δεν συζητάμε, όσο μένουμε στα χρώματα και τους μαθηματικούς τύπους, είναι η ουσία. Το τι θα γράφει τελικά ο λογαριασμός που θα πάρουμε στα χέρια μας εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τιμών σε μια χρηματιστηριακή πλατφόρμα. Είναι δυνατόν, όμως, ένα δημόσιο αγαθό, όπως το ρεύμα για τα νοικοκυριά, να μετατρέπεται σε χρηματιστηριακό προϊόν; Είναι δυνατόν σε μια χώρα, που έχει πολύ πρόσφατα βιώσει μια ενεργειακή κρίση και έχει δει πόσο έντονες αναταράξεις μπορούν να προκαλέσουν στις αγορές οι πόλεμοι και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, να αφήνεται ο καταναλωτής να πληρώσει αυτός και μόνο όλο το ρίσκο; Το βασικό δεν είναι το χρωματικό χάος.
Ζ.
Της Δι-ή
* ΚΙ έλεγε η Γιώργαινα στη Μήτσιανα, στο χωριό, εκεί στο πεζούλι.
- Αφού στου ‘πα μαρή… Αλλά είσι ντιπ κφάλουγου, δε μ’ ακούς. Ποτέ δε διαλέγς πουρτουκαλί τιμουλόγιου Δι-ή, σι μήνα μι συντιλεστή μιγαλύτερου του r^2 του risk factor της τιμής spot Ολλανδίας για του LNG. Τι δεν καταλαβαίντς;
Ζ.

 

---------------------

STASH.jpg

* THN πρωτοπορία του Αστικού ΚΤΕΛ επαινεί ο ηλικιωμένος Λαρισαίος Σ.Μ. «Αφού, φαντάσου, κι εγώ ο αγράμματος τεχνολογικά, τα κατάφερα με την πρώτη», χαίρεται για τη χρήσιμη εφαρμογή στη Στάση του λεωφορείου. Που ενημερώνει εύκολα για το πού βρίσκεται το επόμενο και σε πόση ώρα θα φτάσει. Πρόοδος…
Ζ.

 

 

SKOUPID.jpg

* ΕΠΙ της Φαρμακίδου, έξω από το 4ο Δημοτικό. Μερικές εβδομάδες έχουν εκεί, λέει, οι περίοικοι διατείνονται πως έχουν ενημερώνει ποικιλοτρόπως τη Δημοτική Υπηρεσία. Δεν κάνει, καθόλου ωραίο…
Ζ.

 

 

GATES.jpg

* ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΣ στη λιακάδα η σπάνια ομήγυρη, υπό την έννοια του γύρω-γύρω κι όχι την κλασική του ομού αγείρω, ήγουν συναθροίζω. Το πιθανότερο να συζητούν πώς θα βγουν τα ψάρια στη στεριά.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass