ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2023 17:57
* ΜΕ χαμόγελα αποχαιρετούν το Δημοτικό Συμβούλιο, Χρ. Τσιλιμίγκας και Ν. Καλτσάς. Δεν θα βρίσκονται στο επόμενο. Ζ. * ΜΕ χαμόγελα αποχαιρετούν το Δημοτικό Συμβούλιο, Χρ. Τσιλιμίγκας και Ν. Καλτσάς. Δεν θα βρίσκονται στο επόμενο. Ζ.

Στο απάγκιο
* ΧΑΛΑΕΙ ο καιρός, ανατολικά της Πίνδου, εδώ γύρω δηλαδή, κι αλλού, προς το Αιγαίο δηλαδή. Η Λάρισα, όμως, και ο θεσσαλικός κάμπος γενικότερα, καλύπτονται από τον ορεινό όγκο, η Πίνδος λειτουργεί σαν αστρέχα, δημιουργεί απάγκιο, μάλλον ούτε που θα βρέξει, τουλάχιστον δεν θα προκύψει κάτι έντονο.

Και μετά το Σαββατοκύριακο, από βδομάδα, ο Απρίλης θα εισβάλλει λέει στον Δεκέμβρη. Και σκαλί-σκαλί ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει πάλι τους 20 βαθμούς. Χειμωνοκαλόκαιρο πάλι…
Ζ.

Άλλοι καιροί
* ΜΕΤΑ βροχήν διαρκέσασαν επί πολλάς ημέρας, κατά τας οποίας παρ’ ολίγον να μουχλιάσωμεν, επικρατεί ευτυχώς από τας αρχάς της ληξάσης εβδομάδος ευδία, ήτις συντελεί όχι μόνον εις την ταχείαν ανάπτυξιν των σπαρέντων, αλλά και σπουδαίως θα διευκολύνη την σποράν των υπολειφθέντων αγρών. (Ευδία σημαίνει καλός και ιδίως αίθριος καιρός. Στα «Μετεωρολογικά» του, ο Αριστοτέλης σημειώνει «…ὁ μὲνγὰρ νότος εὐδίανποιεῖ, ὁ δὲ βορέας χειμῶνα»).
***
* ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ από τις αρχές Δεκεμβρίου του 1900 στην εφημερίδα «Σάλπιγξ» ανέδειξε ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.: Προ ολίγων ημερών, αφ’ ής ήρξατο η ευδία, πάχνη παχέος στρώματος καλύπτει την πρωίαν την πόλιν μας και την πέριξ πεδιάδα. Το ψύχος ως εκ τούτου είναι δριμύ και ο χειμών μας επεσκέφθη εν όλη τη μεγαλοπρεπεία. Το δε θέαμα του Ολύμπου και της Όσσης, καταλεύκων εκ των χιόνων είναι εξαίσιον. (Υπάρχουν επομένως οι σταθερές της περιοχής, αλλά και η διαφορετικότητα του σύγχρονου καιρού).
***
* ΚΑΙ κάτι επιπλέον από τη «Μικρά», το 1906: Καθ’ όλην την λήξασαν εβδομάδα επεκράτησαν συνεχείς σχεδόν βροχαί, αίτινες πολύ μεν συνετέλεσαν εις την ανάπτυξιν των χόρτων, επιβράδυναν όμως την σποράν των δημητριακών, ήτις πολλαχού θα διαρκέση ως εκ τούτου μέχρι της 15ης αρξαμένου μηνός. Τα πέριξ όρη καλυφθέντα υπό στιβάδων χιόνος, παρέχουσιν έξοχον και εν ταυτώ τρομερόν θέαμα. Ευτυχώς η τιμή των ξυλανθράκων κατήλθε και ο κοσμάκης εφοδιασθείς διά τοιούτων, θα περάσει καλούτσικα τον χειμώνα. Δυστυχώς η εμπορική κίνησις, ως εκ της γενικής χρηματικής καχεξίας, είναι πενιχρά. (Κι άλλη μια σταθερά διά μέσου των αιώνων: Οικονομική δυσχέρεια και μόνιμη γκρίνια των εμπόρων της Λαρίσης).
Ζ.

Αλλαγή πλεύσης;
* ΚΙ από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «φίλε μου Κυριάκο», ένα τσιγάρο δρόμος.
Φιλικός ο Τούρκος χθες, χωρίς καν κάποιο απρόοπτο, ασυνήθιστη κατάσταση. Τακτική λέει που καθησυχάζει τους Αμερικανούς και θα τον φέρει πιο κοντά στα F-16. Τα οποία, όμως, τι να τα θέλει μετά; Άμα δεν κοντράρεται με τους Έλληνες… Όχι τίποτ’ άλλο, θα πάνε κι οι φρεγάτες χαμένες, τα Ραφάλ στο ράφι, τζάμπα τόσα λεφτά;
***
* ΚΙ ανάρτησε λέει ο Τ. Ερντογάν φεύγοντας από την Αθήνα πως «Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας». Δημιουργώντας αμέσως υποψίες μήπως εννοεί μισό-μισό το Αιγαίο; Καθώς τη «Γαλάζια Πατρίδα» δεν την απαρνήθηκε. (Η εμπιστοσύνη έχει πολύ δρόμο ακόμα…).
***
* ΚΑΛΑ που δεν ξεκίνησαν με τον οικοδεσπότη να προθυμοποιείται να τον κεράσει έναν καφέ.
- Ελληνικό…
- Τούρκικο, θα έλεγε ο φιλοξενούμενος.
- Μα τι λες, ελληνικός λέγεται.
- Όχι βέβαια, τούρκικος… (Κάπως έτσι δεν πάνε κι οι ελληνοτουρκικές διαφορές;).
Ζ.

Επιτεύχθηκε
* ΝΑ και ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς απ’ τους Λαρισαίους.
Όλοι όσοι έτρεξαν στο «Run for Autism» τα κατάφεραν. Και με τη συμμετοχή τους βοήθησαν ουσιαστικά τον τοπικό Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό και να αγοραστεί το 9θέσιο λεωφορείο που χρειαζόταν για τις μετακινήσεις των παιδιών. Τελικά, όντως, όλοι μαζί μπορούν…
Ζ.

Εκείνη ήξερε
* ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ νεαρές Λαρισαίες, με άποψη.
* - Θέλω τον άντρα κυνηγό.
- Για να σε διεκδικεί, ε;
- Όχι, μου αρέσει το αγριογούρουνο.
***
* - ΚΛΑΙΝΕ οι χήρες, κλαίν’ κι οι παντρεμένες.
- Οι παντρεμένες το καταλαβαίνω, οι χήρες γιατί;
***
* - ΝΤΡΟΠΗ σου… Γιατί κοιμήθηκες με τον άντρα μου, μωρή;
- Ήθελα να δω ποιος είναι καλύτερος, ο δικός σου ή ο δικός μου.
- Και γιατί, ρε βούρλο, δεν ρώταγες εμένα;
Ζ.

Για τα ψιλά
* ΣΤΗ στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, για τη βαθιά πληγή της φοροδιαφυγής, προσέφυγε στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, θυμίζει ο Κ.Σ., αφήνοντας στο απυρόβλητο τις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και άλλα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. (Του τη θύμισε, όμως, επιμόνως ο Δ. Κουτσούμπας, αυτή την αμέλεια, «πάλι τη μαρίδα κυνηγάτε»).
***
* ΚΑΙ συνεχίζει σχολιάζοντας: Ο Πρωθυπουργός, ανασύροντας τη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού, ισχυρίστηκε ότι η απόκρυψη των φορολογικών εσόδων από τα δημόσια ταμεία συνιστά μια αντικοινωνική συμπεριφορά, που επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδώσει κοινωνικό πρόσημο στη φορολογική μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα προκύψουν «περισσότεροι πόροι για υποδομές, για γέφυρες, για δρόμους, για σύγχρονα νοσοκομεία, για σχολεία, για πανεπιστήμια». Επιπλέον, προσπάθησε να συνδέσει τη φορολογική μεταρρύθμιση με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων, την υψηλή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και με την προοπτική λήψης μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες. (Όλα τα καλά θα φέρει…).
***
* ΤΙ είναι, όμως, αυτό που τόσα χρόνια δεν είχαν ανακαλύψει οι κυβερνήσεις; Το είπαν και μόνοι τους, φουσκώνοντάς το τεχνηέντως, ότι με τις διατάξεις που θα ψήφιζαν μόνοι τους οι της ΝΔ, τσακίζοντας έτσι τη φοροδιαφυγή, το κράτος θα εισπράξει 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Προοπτικά, όμως, σε βάθος χρόνου, ετησίως μόλις 600 εκατομμύρια. Ενώ προσφάτως ο διοικητής της ΤτΕ έχει δηλώσει ότι το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ. (Καταλυτική η σύγκριση. Τόσος χαμός για το τίποτα;).
Ζ.

Κέλλας
* ΚΑΙ ο Χρήστος Κέλλας είχε τρέξει για το θέμα των ΝΠΔΔ. Είχε συνάντηση ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας με τον Θεόδωρο Λιβάνιο, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, πριν ακόμη «σκάσει» το θέμα από την «Ε». Του είχε μιλήσει για ΔΩΛ, Λαογραφικό και Πινακοθήκη, αλλά τελικά μόνο για τα δύο φρόντισε ο Λιβάνιος και το ΔΩΛ το… λιβάνισε.
Κ.Γ.

Οι βιταμίνες
* ΠΑΝΤΑ ορεξάτες οι πληθωρικές νεαρές Λαρισαίες.
- Ο μόνος τρόπος να σταματήσω να τρώω βράδυ είναι να σταματήσει να βραδιάζει.
***
* - ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ χθες να κόψω το βραδινό φαγητό.
- Είδες διαφορά, έχασες κάτι;
- Τον ύπνο μου. Σηκώθηκα, έκανα ένα τοστ και κοιμήθηκα σαν πουλάκι.
***
* - ΗΘΕΛΑ να ‘ξερα ποιος έβαλε τις βιταμίνες στο σπανάκι, στα καρότα και στις φακές. Κι όχι στο σουβλάκι, στην πίτσα και στο παγωτό.
Ζ.

Στο παρά πέντε
* ΚΑΠΟΙΕΣ μικροαλλαγές στο επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο που ξεσήκωσε τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Να, με τους ιδιοκτήτες μικρού ποσοστού σε ταξί. Ή με τα περίπτερα, όπου δεν μπορεί να υπολογίζονται στον τζίρο τα έσοδα απ’ τα τσιγάρα, καθώς το ποσοστό κέρδους είναι ψίχουλα. Αλλά και με τα καφενεία των μικρών χωριών, που εξαιρέθηκαν, χωριά στα οποία δάσκαλο δεν έχουν πια, αν τους λείψει κι ο παπάς κι ο καφετζής…
Βελτιώσεις του Υπουργού, αφού τους είχε κόψει τόσο καιρό τη χολή. Δεν τα ήξεραν αυτά που επικαλούνται τώρα, για να τροποποιήσουν το αρχικό νομοσχέδιο; Ή απλώς είχαν ξεκινήσει στο πάμε κι όπου βγει; Αν δεν αντιδράσουν οι θιγόμενοι και πολύ…
Ζ.

Ανυποχώρητη
* ΜΕΤΑ από όσα αμφίσημα και παρηγορητικά είχε πει ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος στους Λαρισαίους νεοδημοκράτες βουλευτές, αναλόγως τοποθετήθηκε και η υπουργός Εσωτερικών απέναντι στον νέο, επίσης νεοδημοκράτη, Δήμαρχο. Για τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο και το Δημοτικό Ωδείο, «που θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν ποιοτικά στη Λάρισα». Λες και είχε πει κανείς ότι θα τα έκλειναν. Φυσικά και θα επέμεναν οι κυβερνητικοί ότι με την προσάρτησή τους στον Οργανισμό του Δήμου δεν θα υποβαθμίζονταν οι φορείς του Πολιτισμού. Απλώς τους ψιλοκόβουν και τους παλαμίζουν στον τοίχο της Δημαρχίας.
***
* ΜΠΟΡΕΙ να μην έχει εκλεγεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημ. Παπαποστόλου, όμως ο φίλος του, ο Θαν. Μαμάκος, θα μπορούσε να τον ρωτήσει, τον πρόεδρο των δασκάλων, για το πώς είχε συμπεριφερθεί η Ν. Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς ως υπουργός Παιδείας. Και για το ανελέητο πείσμα της. Για να ξέρει πού πορεύεται.
Ζ.

Το εμπέδωσε
* ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ ένας πατέρας με τον μικρό του γιο στον δρόμο και ξαφνικά βλέπει ο μικρός ένα σπουργίτι κάτω στο πεζοδρόμιο με τα πόδια του ψηλά.
- Τι έπαθε το σπουργιτάκι, μπαμπά;
- Πέθανε, παιδάκι μου, κρίμα το καημένο…
- Και γιατί έχει τα ποδαράκια του προς τον ουρανό;
- Έτσι θα έρθει ο Χριστούλης και θα το πιάσει πιο εύκολα να το ανεβάσει στον παράδεισο, λέει ο καλός μπαμπάς.
***
* ΤΗΝ άλλη μέρα παίρνει ο μικρός τηλέφωνο στο γραφείο τον πατέρα του, μες το κλάμα.
- Μπαμπά, μπαμπά; H μαμά πήγε να πεθάνει σήμερα.
- Τι έγινε παιδάκι μου; Ηρέμησε…
- Να μπαμπά… Ήταν ξαπλωμένη με τα πόδια ψηλά και φώναζε «Χριστέ μου, Χριστέ μου…», μα ευτυχώς που ήταν από πάνω της ο υδραυλικός που βρισκόταν εκεί και την κράτησε. Αλλιώς θα είχε φύγει.
Ζ.

Θεσσαλοί
* ΟΙ Θεσσαλοί, που κατοικούν και ζουν εκτός του τόπου καταγωγή τους, νιώθουν την ανάγκη να είναι ενωμένοι, όταν βρεθούν είτε στο εξωτερικό, είτε σε κάποιο άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας.
Απόδειξη αυτού, είναι η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Μεσσηνίας “Ο Θετταλός”.
Όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, δημιουργήθηκε με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Θεσσαλών που ζουν στη Μεσσηνία, καθώς επίσης και τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση των στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας.Κούφια
* ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ οι στίχοι του Κ. Μόντη, του σπουδαίου Κύπριου ποιητή, που διατηρεί σε χειρόγραφο ο πολιτογραφημένος Λαρισαίος Α.Θ. στην προσωπική του συλλογή.
Μικροί άνθρωποι, στις μεγάλες αίθουσες
φροντίζουν να μιλούν
για ό,τι πιο καλά δεν ξέρουν
Και τους ακούν με θαυμασμό
άλλοι μικρότεροί τους
και τους χειροκροτούν.
Μια τρομερή αντήχηση
κάνουν τα κούφια χέρια που χτυπούν
των κούφιων...
Γιατί όλη εκείνη η κούφια απέραντη
αίθουσα, έχει επίτηδες χτιστεί
μ’ ηχητική πολλή,
κατάλληλη για τα μικρά χειροκροτήματα.
Ζ.

 

---------------------

MPARES.jpg

* ΑΠΕΝΑΝΤΙ απ’ τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας. Η ίδια εικόνα με το αδειανό οικόπεδο, που μετατράπηκε σε πάρκινγκ. Λίγο ακόμα να δούμε πάπιες και ψάρια να κολυμπάνε, λέει ο Στ. Κ. Ίσως να γίνει και τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Για την ώρα, φιλοξενούνται κουνούπια και σκουπίδια. Και καθρεφτίζονται πολυκατοικίες μαζί με την αδιαφορία για τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. (Ο απερχόμενος δεν μπόρεσε, το αφήνει κι αυτό για τον νέο Δήμαρχο;).
Ζ.

 

SPHLIA.jpg

* ΤΟΝ γιόρτασαν σούπερ προχθές το βράδυ τον πρόεδρό τους Νίκο Σελήνη, στη Σπηλιά, μαζί με τον δήμαρχο Γ. Μανώλη. Άναψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, γέμισαν και τον ουρανό με φαναράκια και ευχές. Με το καλό και το χιόνι…
Ζ.

 

DIARKEIAS.jpg

* ΕΧΟΥΝ εξαντληθεί τα διαρκείας. Στην πολυκατοικία.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass