Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 28 Νοε 2023 17:14
* ΕΧΟΥΝ πολύ διάβασμα κι ο νέος Δήμαρχος κι ο νέος Περιφερειάρχης. Ο Θαν. Μαμάκος κι ο Δημ. Κουρέτας έχουν δύσκολες εξετάσεις μπροστά τους. Ζ. * ΕΧΟΥΝ πολύ διάβασμα κι ο νέος Δήμαρχος κι ο νέος Περιφερειάρχης. Ο Θαν. Μαμάκος κι ο Δημ. Κουρέτας έχουν δύσκολες εξετάσεις μπροστά τους. Ζ.

Λίγο αργότερα
* ΑΠΟ δυτικά έρχεται πάντα ο καιρός.

Βρέχει στα Τρίκαλα, σε μια ώρα αρχίζει βροχή και στη Λάρισα.
Τώρα κατέφτασε από τον Βορρά.
Χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη και σε μια μέρα, καθυστερεί λιγάκι, παγωμένα και στη Λάρισα. Όπως συνέβη από προχθές. Καλώς τον, τον χειμώνα.
Ζ.
Λιγοστές
* ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, «στο φουλ τα ελαιοτριβεία». Μόνο που το δημοσιογραφικό κλισέ, για τη συγκεκριμένη τρέχουσα χρονική περίοδο της συγκομιδής, δεν ισχύει φέτος.
Αφού δεν υπάρχουν ελιές, με την παραγωγή υποπολλαπλάσια από τη συνήθη, από τις χειρότερες χρονιές που υπήρξαν, ούτως εχόντων των πραγμάτων, τα ελαιοτριβεία βάζουν μπροστά κάθε δυο-τρεις μέρες, περιμένοντας να εισκομισθεί ικανή ποσότητα πρώτης ύλης.
***
* ΚΙ επιπλέον, η απόδοση της ελιάς σε λάδι στο μισό περίπου. Η τιμή του λαδιού στα ύψη. Του περσινού, το λιγοστό φετινό τώρα αρχίζει να πωλείται από τους παραγωγούς.
Σε τιμή υπερδιπλάσια απ’ ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή, αντί 4 και 5, στα 10 ευρώ πια. Άρα, η τιμή, και στο ράφι, θα ανεβαίνει καθώς προχωράει ο καιρός και θα εξαντλούνται τα περσινά αποθέματα, δίχως να αντικαθίστανται από νέας εσοδείας.
***
* ΔΕΝ είναι δα και Κατοχή, ωστόσο κάτοικοι των πόλεων αναζητούν φίλους και φίλους φίλων στα χωριά για να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς.
Το οποίο και χρυσοπληρώνουν.
Ζ.
Παράθυρο
* ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ, λέει, διήμερη παράταση της αρχικά τετραήμερης εκεχειρίας στη Γάζα, που άνοιξε παράθυρο ελπίδας.
- Και δηλαδή γιατί θεωρείται δεδομένο να ξεκινήσει ξανά ο πόλεμος μετά; Αναρωτιόταν ο Λαρισαίος.
- Τώρα που ηρέμησαν λιγάκι όλοι τους και μπορούν να το ξανασκεφτούν με ψυχραιμία... Που όλη η διεθνής κοινότητα τάσσεται υπέρ της διακοπής...
- Άλλωστε, η Χαμάς σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς και ο στρατός του Ισραήλ 12.000 Παλαιστινίους.
Ζ.
Επικράτησε
* ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ τα αντανακλαστικά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, σε όσους απέμειναν στη Νομαρχιακή της Λάρισας και στην εκλογή νέου γραμματέα ο Παν. Καλογιάννης καθάρισε εύκολα την αναμέτρηση.
Ψήφισαν 23, απουσίαζαν 2 από τη συνεδρίαση κι ο γεωπόνος-αγρότης από τη Χάλκη πήρε 14 ψήφους, έναντι 7 του Χρ. Παπαδημητρίου, ο οποίος υποστηριζόταν από τον βουλευτή Β. Κόκκαλη και τους αγροτιστές Χρ. Αθανασιάδη και Α. Αγραφιώτη, ενώ μόλις 2 ψήφους έλαβε ο τρίτος αναπάντεχος υποψήφιος.
Έτσι, στη δεύτερη ψηφοφορία δεν ετίθετο ζήτημα και η Εύη Παπανίκα αναδείχθηκε αναπληρώτρια γραμματέας ομοφώνως.
Ζ.
Συνεχίζεται...
* ΚΑΤΑ τα άλλα, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να φυλλοροεί. Αρκετοί γνωστοί συριζαίοι φεύγουν από το κόμμα αθόρυβα, χωρίς δημοσιότητα, δεν την επιδιώκουν. Έγινε φερειπείν γνωστό ότι παραιτήθηκαν οι συντονιστές των οργανώσεων του κόμματος στην Αγιά Χρήστος Καββαδίας, των Τεμπών Μπάμπης Λανάρας και του Κιλελέρ Γιώργος Νικολαΐδης.
Επίσης, δεν δέχθηκαν να γίνουν μέλη της Νομαρχιακής, αντικαθιστώντας εκείνους που έφυγαν, οι επιλαχόντες των εσωκομματικών εκλογών Διαμαντής Αδαμόπουλος, παλιός εφοριακός, ο μηχανικός Ανέστης Τριανταφύλλου και ο Γιάννης Μήτσιανας, ο οποίος τυχαίνει λόγω καταγωγής να έχει και «αρβανίτικο κεφάλι». (Οσονούπω δε και νέες παραιτήσεις, τα πράγματα δεν είναι απλά και καθόλου καλά).
Ζ.
Με σκουλαρίκι
* ΑΠΟ την καθημερινότητα νεαρών Λαρισαίων.
- Πίνω τον καφέ μου σκέτο. Καμία υποχρέωση στη γειτόνισσα.
***
* - ΚΑΛΑ, από πότε φοράς σκουλαρίκι εσύ, ρε φίλε;
- Από τότε που το βρήκε η γυναίκα μου στο αυτοκίνητο.
***
* - ΡΕ συ, δυο μέρες έχει να γκρινιάξει η γυναίκα μου. Θα την πάω για σέρβις.
Ζ.
Παράδοση
* ΕΙΝΑΙ παράδοση πλέον κανονική. Κάθε που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων γεμίζει το κέντρο από ανθρώπους που κοιμούνται στα σκαλοπάτια πολυκατοικιών, έχοντας πάντα θέα τους περαστικούς. Πρόκειται για την κλασική μέθοδο συναισθηματικού εκβιασμού, την οποία αναγκάζονται να ακολουθούν από τους εκμεταλλευτές τους. Πρόκειται για άτομα που χρησιμοποιούνται από άλλους να μαζεύουν χρήματα μέσω της ελεημοσύνης. Κάθε χρόνο τέτοιον καιρό η ίδια εικόνα. Ωμή εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ό,τι χειρότερο στον πλανήτη.
Κ.Γ.
Απίθανοι
* ΓΙΑ τα «λεβεντόπαιδα» του Υπουργείου Εργασίας, τον υπουργό και τον υφυπουργό, σχολιάζει το «No news»: Που μέσα σε δέκα μέρες έπεσαν σε απίθανες γκάφες και μετά άρχισαν τις δακρύβρεχτες συγγνώμες. Κι έτσι, από Εργασίας, το Υπουργείο κατάντησε Υγρασίας που έλεγε και ο Ζήκος στον «Μπακαλόγατο».
Ο μεν υπουργός Άδωνις είπε το απίθανο «ποιος νοιάζεται για τα Τέμπη», εννοώντας την Εξεταστική, ο δε υφυπουργός Τσακλόγλου είπε «γιατί οι δικηγόροι δεν γίνονται ντελιβεράδες». (Πέσανε από το Μαξίμου τα χαστούκια και οι υπουργοί πέσανε στις μετάνοιες).
***
* ΚΑΙ έλεγαν οι Λαρισαίοι αξιοποιώντας την επαγγελματική ορολογία του κλάδου.
- Τώρα που θα κάνουν τη δουλειά και οι δικηγόροι, κατά πως είπε ο υπουργός, τώρα δεν θα λέγεται ντελίβερι, αλλά επίδοση πίτσας.
***
* - ΒΡΕ φίλε... Άλλα παραγγείλαμε ντελίβερι, τι έφερες;
- Σόρι, δεν διάβασα καλά τη δικογραφία...
Ζ.
Ποια εκεχειρία...
* ΕΔΩ τα κατάφεραν στη Γάζα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μοιάζει αδύνατον.
«Επιτέλους ζητώ από τους πάντες, επώνυμους και ανώνυμους, 72 ώρες εκεχειρία στο Facebook και στο Twitter, για να σταματήσει η κατάσταση που μας προσβάλλει όλους», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Κανένας δεν τον άκουσε. Ίσως επειδή δεν υπάρχουν όμηροι σ’ αυτόν τον εμφύλιο, δεν έχει καν αιχμαλώτους...
Ζ.
Λειβαδιά
* ΔΕΝ σταμάτησαν ούτε στα μη, ούτε στα όχι. Οι φίλοι της ΑΕΛ διαχρονικά διακρίνονται για την αγάπη που έχουν για την ομάδα.
Φυσικά και βρέθηκαν στη Λειβαδιά χθες. Και το ματς το είδαν από το διπλανό λοφο. Μερικές δεκάδες. Τους αξίζει το τραγούδι, σαράντα παλικάρια από τη Λα, από τη Λάρισααααα.
Κ.Γ.
Οι καταλληλότεροι
* «Η Άνοδος της Ασημαντότητας». Τα είχε πει για πολιτικούς πριν τέσσερις δεκαετίες ο Κορνήλιος Καστοριάδης, όχι μόνο για την περίπτωση Κασσελάκη, που κάποιος αντίπαλος επικαλέστηκε τον φιλόσοφο για την περίπτωσή του, ούτε μονάχα για πολιτικούς ηγέτες στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Με λίγη σκέψη όλοι αντιλαμβάνονται την έκταση του φαινομένου: «Για όλα τα κόμματα ισχύει λίγο πολύ ο απόλυτος κανόνας του σύγχρονου γραφειοκρατικού κόμματος: Η ικανότητα αναρρίχησης μέσα στον μηχανισμό δεν έχει καταρχήν καμία σχέση με την ικανότητα διεύθυνσης των υποθέσεων με τις οποίες ο μηχανισμός είναι επιφορτισμένος. Η επιλογή των καταλληλοτέρων είναι η επιλογή των καταλληλοτέρων προς επιλογήν».
Ζ.
Κατά βήμα
* ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η Λαρισαία μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και β’ επιλαχούσα υποψήφια βουλευτής Ζωή Ακριβούλη, η οποία ανήκε στο δεύτερο συνθετικό, με την Προοδευτική Συμμαχία είχε προσχωρήσει.
- Με ποια από τις ομάδες των διαφωνούντων έφυγε;
- Θέλει και ρώτημα; Και αυτή τη φορά ακολούθησε κατά βήμα τον Νίκο Μπίστη. (Άλλωστε, δεκαετίες τώρα η Λαρισαία ακολουθεί τον πολιτικό της μέντορα σε κάθε μετακίνησή του).
Ζ.
Ονόματα
* ΕΦΤΑΣΕ και πάλι ο καιρός για να χορτάσουμε ονόματα στην αυτοδιοίκηση. Σαν τις εποχές των μεταγραφών στο ποδόσφαιρο ένα πράμα. Αράδιαζαν οι αθλητικές εφημερίδες καμιά κατοσταριά ονόματα και έπεφταν μέσα σε 1-2 από αυτά, κάνοντας λόγο για «δικαίωση» στα όσα έγραφαν. Για τα υπόλοιπα 98 φυσικά ούτε λόγος. Το ίδιο γίνεται τώρα σε Δήμο Λαρισαίων και Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αβέρτα ονόματα.
Κ.Γ.
Ξέφυγε
* ΚΑΙ καθώς τα πάντα ακριβαίνουν, το σουβλάκι, ο γύρος, με «απ’ όλα», δεν θα χρεώνονται πια όσο και το σκέτο ή «μόνο με πατάτες». Καθότι λέει, κι έτσι είναι δηλαδή, το κόστος της πατάτας, της ντομάτας, του πάλαι ποτέ ταπεινού κρεμμυδιού δεν θεωρείται πλέον αμελητέο. Και η πίτα αλάδωτη, εννοείται...
Ζ.

Μόνο 2 λεπτά
* ΤΟΥΣ αγώνες μπάσκετ αξίζει να τους παρακολουθείς μόνο για τα τελευταία 2 λεπτά της 4ης περιόδου. Την από παλιά διαπίστωση επαναφέρει ο Ν.Α. εκ Φαρσάλων.
Διότι και 10 και 15 πόντους να είναι τότε η διαφορά, το σασπένς δεν χάνεται. Με τα αλλεπάλληλα τάιμ άουτ και τα επίτηδες φάουλ στη σκακιέρα των προπονητών. Έτσι, όλα τα υπόλοιπα προηγηθέντα 37 και 38 λεπτά του ματς απλώς προετοιμάζουν το γκραν φινάλε.
Ζ.
Ένα φουλάρι
* ΕΙΧΑΝ να πουν τα δικά τους στην παρέα οι Λαρισαίες.
- Παλιά έχω κάνει γυμνή φωτογράφιση.
- Σώπα... Και μετά;
- Μετά με έντυσε η νονά μου και φύγαμε.
***
* - ΜΟΛΙΣ δοκίμασα ρούχο που φορούσα πριν 10 χρόνια και μου κάνει ακόμη. Εντάξει, φουλάρι είναι...
***
* - Ο οδοντίατρος μου είπε να πλένω τα δόντια μου μετά από κάθε γεύμα. Μιάμιση κολγκέιτ έχω χαλάσει απ’ το πρωί.
Ζ.
Πενηντάρηδες
* ΣΕ πέντε χρόνια, το 2028 οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Και θα έχουν μεγαλώσει όλοι αρκετά ως τότε.
Ακόμη κι ο νέος δήμαρχος θα πενηνταπενταρίζει πια, ο οποίος Θαν. Μαμάκος εκλέχθηκε πριν γίνει 50 χρονών, όπως και ο Κ. Τζανακούλης δηλαδή, στην ωριμότητά τους, αλλά και νέοι ταυτόχρονα.
Από την απέναντι όχθη, όπου αναζητούν νέο αρχηγό που θα τους επαναφέρει στα ηνία του Δήμου, πόσοι άραγε από τους γνωστούς της «Συμπαράταξης» θα είναι τότε κάτω από 50 ετών, γεννημένοι μετά το 1978; Όχι και πολλοί...
Ζ.
Ακόμη;
* ΑΝ υπάρχει Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας, εάν λειτουργεί στο πλαίσιο που προβλέπεται από το καταστατικό, αναρωτιέται ο παλαιός πασόκος Στ.Π.
Ο οποίος ρωτάει γιατί δεν συνεδρίασε το κομματικό όργανο με θέμα τον απολογισμό αποτελεσμάτων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Μήπως έχουν τη φωλιά τους λερωμένη, που όλοι τους ήταν υποψήφιοι και δεν εκλέχτηκαν; Άρα, δεν είναι αποδεκτοί στον λαό και γι’ αυτό θα έπρεπε μάλλον να παραιτηθούν, προτείνει.
Ζ.
Στον κάμπο
* ΠΕΡΙ πλημμυρών ο λόγος και περί εμποδίων δίπλα στις κοίτες ποταμών. Και η Ν.Λ. επισημαίνει: Στις όχθες των καναλιών του Δήμου Κιλελέρ που πρόσφατα πλημμύρισαν δις, ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη; Ποιος θα ελέγξει; Θα καθαριστούν πριν ή μετά τη νέα πλημμύρα;
***
* ΚΑΙ ένα συμπληρωματικό ερώτημα: Αλήθεια, εκείνη η βοήθεια για όλους τους πληγέντες, που κάποιοι έλαβαν πριν καν βεβαιωθεί η κατάστασή τους, τι απέγινε; Οι υπόλοιποι πλημμυροπαθείς με τι θα πληρώσουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους;
Ζ.
Τσεκάροντας
* ΗΤΑΝ πρόθυμη να εξυπηρετήσει η πωλήτρια. Και τολμηρή. Δεν ήξερε, όμως, πού έπεσε.
- Ναι, ένα σουτιέν μου είπε η γυναίκα μου να της αγοράσω, αλλά δεν θυμάμαι το μέγεθος.
- Μμμ... Αν πιάσετε το δικό μου στήθος, θα καταλάβετε τη διαφορά για να βρούμε το νούμερο;
- Ναι, ναι βέβαια. Α, και τώρα θυμήθηκα, μου είπε να της αγοράσω και από τα κάτω εσώρουχα.
Ζ.

 

Αντίσταση

* ΛΙΓΟΙ εκπρόσωποι από τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τους συλλόγους προχθές στην εκδήλωση στο Ηρώο της πόλης για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης. Πολλά τα κενά τα σημεία πίσω από τα καρτελάκια. Απογοητεύτηκε από την εικόνα και ο Θανάσης Ριζάκης, πήρε στα γραφεία της «Ε» για να εκφράσει το παράπονό του: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτές τις ημέρες. Γι’ αυτόν τον αγώνα κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε όλοι ελεύθεροι» λέει και ξαναλέει. Μα αυτό δεν αλλάζει. Κάθε χρόνο και λιγότεροι.
Κ.Γ.

-------------

STATHIS-KATSAROS.jpg

* -Α βρε Νίκο, άλλοι καιροί τότε...
- Σωστά Θόδωρε, και δεν ξέρω αν δεν ήταν και πιο σύνθετα τα πράγματα. (Ωστόσο, οι παλιοί Λαρισαίοι πολιτικοί κατάφερναν να είναι και λόγιοι).
Ζ.

 

 

MAMAKOS-KOYRETAS.jpg

* ΕΧΟΥΝ πολύ διάβασμα κι ο νέος Δήμαρχος κι ο νέος Περιφερειάρχης. Ο Θαν. Μαμάκος κι ο Δημ. Κουρέτας έχουν δύσκολες εξετάσεις μπροστά τους.
Ζ.

 

 

SAMAR-TAKIS-RODOPOUL.jpg

* ΣΤΟ καφενείο της Βουλής ο Αντ. Σαμαράς, μαζεύτηκαν γύρω του νεοδημοκράτες βουλευτές. Ο πρώην Πρωθυπουργός κάθισε κάτω από το πορτρέτο του Τάκη Ροδόπουλου, του δεύτερου μακροβιότερου προέδρου της Βουλής, μετά τον Απ. Κακλαμάνη, που τον ξεπέρασε τρεις δεκαετίες αργότερα. Το παρατσούκλι «ο Μοχλός» είχαν κολλήσει στον Λαρισαίο πολιτικό. Αλλά κι ο Μεσσήνιος μοχλεύει πάντα εξελίξεις στη ΝΔ.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass