ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2023 17:00
* ΕΚΤΟΣ από την Αθλητική Ένωση Λάρισας, την ΑΕΛ δηλαδή, αναρωτιέται ο Α. Τ., υπάρχει άραγε και η Αλήτικη Ένωση Λάρισας; Με ένα γράμμα μπορεί ν’ αλλάξουν όλα… Ζ. * ΕΚΤΟΣ από την Αθλητική Ένωση Λάρισας, την ΑΕΛ δηλαδή, αναρωτιέται ο Α. Τ., υπάρχει άραγε και η Αλήτικη Ένωση Λάρισας; Με ένα γράμμα μπορεί ν’ αλλάξουν όλα… Ζ.

Για αύριο
* - ΔΕΥΤΕΡΑ, η δεύτερη χειρότερη λέξη από «Δ», μετά τη δίαιτα...


Η φίλη της νεαρής Λαρισαίας ήταν ακόμη πιο κακοδιάθετη.
- Τρίτη είναι η Δευτέρα με άλλο όνομα. Όλοι το ξέρουμε...
Θα ξεχνιόντουσαν όμως σήμερα καθότι αλλιώτικη Κυριακή, είναι οι εκλογές. (Άλλοι θα στενοχωριούνται τη Δευτέρα. Κι άλλοι τόσοι θα χαίρονται.)
Ζ.

Κάλπες σήμερα
* ΟΙ εκλογές ξεκινούν στις 7 το πρωί και οι κάλπες θα είναι ανοικτές έως τις 7 το βραδάκι.
Οι Λαρισαίοι θα ψηφίσουν σήμερα δύο φορές. Στη μία κάλπη θα βγάλουν δήμαρχο, στους 7 δήμους του νομού, και στην άλλη περιφερειάρχη. Ο συνδυασμός που θα πρωτεύσει νικάει εφόσον ξεπεράσει το ποσοστό του 43%, δεν χρειάζεται πια πλειοψηφία 50%+1. Αλλιώς την άλλη Κυριακή, β’ γύρος, με αναμέτρηση των δύο πρώτων. Ποσοστό 43%, επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, τα άκυρα στον κάλαθο της καταμέτρησης.
***
* ΣΤΗΝ εφορευτική, που τώρα τα μέλη της θα πληρωθούν, με 40 ευρώ, άρα λογικά θα είναι περισσότεροι παρόντες, ο εκλογέας πρέπει να προσέλθει, κλασσικά, με αστυνομική ταυτότητα, φυσική ή ψηφιακή, ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας.
***
* ΟΙ ψηφοφόροι θα εκλέξουν και συμβούλους φυσικά, θα βάλουν και σταυρούς στα ψηφοδέλτια. Αν θέλουν...
Στους δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, στους 6 δηλαδή του νομού, δικαιούνται να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης και στη Λάρισα που είναι μεγαλύτερη, μέχρι 4. Θα σταυρώσουν επίσης και για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων και για τους προέδρους τους, στο ίδιο δημοτικό ψηφοδέλτιο στο κάτω του μέρος οι υποψήφιοι.
Και στα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης είναι 4, φυσικά μπορεί κάποιος και λιγότερους ή και κανέναν, αλλά κρίμα δεν είναι για τους υποψηφίους που τόσο έτρεξαν προεκλογικά;
***
* ΔΕΝ χρειάζεται να τα θυμάται κάποιος όλα αυτά. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον μέγιστο αριθμό των σταυρών. Καλά είναι βέβαια να ξέρει κάποιος από πριν, να κάνει ο καθείς το κουμάντο του και επιλογές του, μπορεί να το έχει και στην τσέπη δηλαδή καθώς τα ψηφοδέλτια είναι σεντόνια. Ακόμα και με 1 μέτρο μήκος στις δημοτικές με εκατόν τόσους υποψηφίους. Άντε να βρεις πού θα βάλεις σταυρούς, εκεί στο παραβάν κι άντε να το διπλώσεις σωστά μετά. (Εδώ ο άλλος είχε αϋπνίες και για να κοιμηθεί μετρούσε δημοτικούς συμβούλους.)
Ζ.

Σουαρέ
* ΚΑΡΦΙΤΣΑ δεν έπεφτε χθες στα καφέ της πόλης. Παραμονή των εκλογών και οι υποψήφιοι βγήκαν με τις οικογένειες, φίλους και συγγενείς για να χαλαρώσουν. Ο καιρός σύμμαχος, τα κεράσματα και οι ευχές έδιναν και έπαιρναν. Λες και ήταν γιορτή.
Ν.Π.

Σχολεία
* ΔΕΝ πρόλαβαν καλά καλά να ξεκινήσουν, ήρθε και το πρώτο τετραήμερο για τους μαθητές. Η εβδομάδα θα ξεκινήσει για αυτούς από Τρίτη, αλλά θα μεσολαβήσει και η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, οπότε άλλη μια μέρα δίχως μαθήματα. Ε μετά λίγο η Παρασκευή πριν την 28η Οκτωβρίου, λίγο η 17η Νοέμβρη ούτε που θα καταλάβουν πώς θα φτάσουν στα Χριστούγεννα. Πάντως κάποιοι ήδη μετρούν αντίστροφα... έλεγε χθες ο πιτσιρικάς στην παρέα του. Μόνο 95 μέρες μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ε δεν μπορεί, κάποιο σχέδιο θα υπάρχει για αναπλήρωση.
Ν.Π.

Ζευγάρια
* ΣΤΗΝ εποχή της ισότητας οι γυναίκες διατηρούν το επώνυμό τους μετά τον γάμο, δεν παίρνουν του άντρα τους. Και να θέλουν δηλαδή, η διαδικασία αλλαγής δεν είναι διόλου απλή. Ωστόσο στα ψηφοδέλτια των εκλογών αρκετές υποψήφιες εμφανίζονται με διπλό επώνυμο, θυμίζοντας έτσι ποιος είναι το ταίρι τους ώστε να διευρύνουν την εκλογική τους βάση. Εν προκειμένω είναι χρήσιμο το διπλό επώνυμο.
***
* ΙΣΟΤΗΤΑ μεν, αλλά με τους άντρες δεν συμβαίνει αυτό. Κανένας, ούτε ένας, δεν εμφανίζεται, σε κανένα ψηφοδέλτιο, με το επώνυμο και της συζύγου του. Όμως, αρκετοί υποψήφιοι φροντίζουν πλέον στο σύντομο προεκλογικό βιογραφικό τους να προσθέσουν με ποια είναι παντρεμένοι. Όχι για να αποδείξουν πως πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα βρίσκεται μια σπουδαία γυναίκα, όχι. Να επωφεληθούν εκλογικά από το σόι και τον κύκλο της επιδιώκουν.
Ζ.

Οι μη υποψήφιοι
* ΣΤΟΥΣ δικούς τους ρυθμούς οι Λαρισαίοι, οι μη υποψήφιοι εννοείται.
***
* - ΟΠΟΙΟΣ υποψήφιος θέλει την ψήφο μου, να ξέρει ότι λαδώνομαι. Στην κυριολεξία. Με τενεκέ εννοείται. (Τόσο που πάει το λάδι...)
***
* - ΚΙ από αύριο Δευτέρα, το σλόγκαν που θα φορεθεί πολύ θα είναι «κρίμα που δεν βγήκες, εγώ πάντως να ξέρεις, σε ψήφισα.»
***
* Η συνταγή είναι γνωστή: Χθες τους γκρινιάζαμε, σήμερα τους ψηφίζουμε, αύριο τους ξαναγκρινιάζουμε.
Ζ.

Όπως όλα
* ΓΝΩΣΤΟΣ ασφαλιστής ο Λαρισαίος, κάθεται πλέον στο σπίτι το πρωί να προσέχει το εγγονάκι του, αφού οι γονείς πρέπει να πάνε για δουλειά.
- Βρε συ, μήπως πρέπει να το πηγαίνετε παιδικό σταθμό; Δεν θα είναι καλύτερα για όλους; τον ρώτησε φίλος του.
- Φυσικά και το πήγαμε. Ξέρεις όμως πώς είναι αυτά, δύο μέρες στον παιδικό σταθμό, κολλάει κι αρρωσταίνει, μία βδομάδα σπίτι...
- Σωστά έτσι παθαίνουν όλα, στην αρχή τουλάχιστον...
- Σου λέω, γκούχου-γκούχου και μυξούλες. Πληρώσαμε ολόκληρο τον Σεπτέμβρη και πήγε συνολικά έξι μέρες στον παιδικό.
- Α, δεν μου λες; Δεν προβλέπεται ασφάλιση σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Να μη χάνετε λεφτά...
- Άκου, οι ασφαλιστικές καλύπτουν πιθανότητα ζημίας, όχι βεβαιότητα.
Ζ.

Έμειναν σπίτι
* ΕΙΧΑΝ τα θέματά τους οι νεαρές Λαρισαίες.
- Δεν έστειλε μήνυμα. Ή δεν έχει καθόλου δεδομένα ή
τα έχει όλα δεδομένα.
***
* - ΚΑΠΟΙΟΣ έγραψε με σπρέι απέναντι από την πολυκατοικία «Πάρε με τηλ όταν φύγει αυτός». Πολλοί σύζυγοι έμειναν σπίτι, ράφια φτιάχτηκαν, βρύσες επιδιορθώθηκαν, τοίχοι βάφτηκαν, παιδιά μελέτησαν με τον πατέρα τους...
***
* - ΜΑΜΑ, σήμερα θα έρθει το αγόρι μου να με ζητήσει και σας παρακαλώ να είστε αξιοπρεπείς. Μην αρχίσετε να του φιλάτε τα πόδια και μην ξεκινήσετε τα «Σωτήρα μας...»
Ζ.

Φιάσκο
* ΜΑΛΛΟΝ δικαίως χαρακτηρίστηκε φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής στη Γρανάδα. Αφού παρά τις «προσδοκίες» οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφάσισαν τίποτα και για κανένα ζήτημα.
Καμία απόφαση, καμία εξέλιξη για την εμπόλεμη κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για την απειλούμενη κατάσταση στα Βαλκάνια.
Παλιά τους τέχνη κόσκινο των ηγετών της Ε.Ε., η αναβολή δεν εκπλήσσει κανέναν. Ίσως να εξεπλάγην ο Ουκρανός ηγέτης Β. Ζελένσκι, ο οποίος είχε την εντύπωση ότι θα ελάμβανε τη στήριξη των Ευρωπαίων, επειδή ειπώθηκε πως οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη βοήθεια και φοβήθηκε μην απομείνει μόνος απέναντι στους Ρώσους.
Το μόνο θετικό της Συνόδου στη Γρανάδα είναι -όπως διαβάζουμε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο- το... αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τη γείτονα Τουρκία. Ποιος Ζελένσκι...
Β.Κ.

Και χειρώνακτες
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ και ζόρια που δεν φαίνονται σε ορισμένες δουλειές από τις κλασσικές, τις καθημερινές στην πόλη. Στην παρέα των Λαρισαίων συζητούσαν για το επάγγελμα του μανάβη. Ο οποίος τι είναι; Κατά βάση ένας έμπορος, δουλειά που θέλει τέχνη, πώς να σταθείς στην αγορά...
- Να όμως που είναι και φορτοεκφορτωτής... Κανονικός χειρώνακτας.
Και απαριθμούσε ο άλλος το πόσες φορές περνούν από τα χέρια του μανάβη τα προϊόντα του, πόσο βάρος καθημερινά από τις πλάτες του.
- Μια να τα φορτώσει από τη Λαχαναγορά στο αυτοκίνητό του, μία να τα ξεφορτώσει στο μαγαζί του. Να τα τακτοποιήσει στα ράφια, να τα βάλει μέσα στο κλείσιμο, αφού πολλά χρειάζονται ψυγείο, να τα ξαναβγάλει στο άνοιγμα...
***
* - Α, και να τα δώσει στον πελάτη λίγα-λίγα πουλώντας τα, να τα ζυγίσει.
- Άσε κουράστηκα και που τ’ ακούω...
- Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα καλό μανάβικο διακινεί πάνω από έναν τόνο προϊόντων συνολικά κάθε μέρα....
- Επί πεντέξι φορές το καθένα από τα χέρια του μανάβη. Άσε, αρσιβαρίστας.
Ζ.

Εμπράκτως
* «ΕΙΜΑΣΤΕ ένα με την κοινωνία. Είμαστε πίσω από όσα πάνε τη δημόσια Υγεία μπροστά». Με τη δράση του όλα αυτά τα χρόνια και ως εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας, ο Απόστολος Κομνός υποστηρίζει εμπράκτως το μότο του συνδυασμού Κ. Αγοραστού, με τον οποίο κατεβαίνει ξανά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Σημαία για την παράταξη ο Λαρισαίος γιατρός, σύμβολο αγώνα και ανθρωπιάς συνάμα.

Χρυσός
* ΠΟΙΕΣ τράπεζες; Ο χρυσός βρίσκεται στα ελαιουργεία. 37 τόνους ελαιόλαδου έκλεψαν άγνωστοι στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής και σύμφωνα με τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιουργίας, η ζημιά ξεπερνά τις 370.000 ευρώ.
Το λάδι και τα μάτια σας. Οι κλέφτες πλέον θα μπουκάρουν στα σπίτια για τον τενεκέ με το λάδι...
Λ.Κ.

Μοναχικοί
* ΣΚΕΦΤΙΚΟΙ οι Λαρισαίοι φοιτητές
- Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: Τίνος;
***
* - ΔΕΝ θέλουν όλοι παρέα, κάποιοι θέλουν και την ησυχία τους.
***
* - ΓΙΑΤΙ έχεις μαύρους κύκλους στα μάτια;
- Γιατί δεν έβγαιναν σε άλλο χρώμα.
Ζ.

Σοβα-ρεύτηκε
* ΕΠΑΙΖΑΝ με τις λέξεις οι νεαροί Λαρισαίοι. Και με τους ήχους τους.
- Ο Τζακ Νόρις είπε «Σοβαρέψου». Κι ο σοβάς ρεύτηκε.
***
* - ΕΠΕΣΑ απ’ τα σύννεφα...
- Καταρχάς, τι δουλειά είχες στα σύννεφα;
***  
* - ΜΙΑ χαρά τα περνούσε η Χιονάτη στο σπιτάκι στο δάσος. Μαμ, κακά και νάνοι...
Ζ.

Μέρα μεσημέρι
* ΤΟ αναφέρει η γνωστή Λαρισαία παλιά δασκάλα, προς γνώση και συμμόρφωση, προσοχή δηλαδή των υπολοίπων. Είχε βγει απ’ το φαρμακείο εκείνο το πρωί και επέστρεφε σπίτι τους περπατώντας στον συνοικιακό δρόμο. Από απέναντι την πλησίασε εύχαρις νεαρά, πήγε να την αγκαλιάσει, «τι μου κάνετε», επιφυλάχθηκε εκείνη δεν τη γνώριζε, «μα είμαι του Παπαδόπουλου η κόρη», παρέμενε ωστόσο άγνωστη και επέμενε να της κάνει μια αγκαλιά, «δεν με θυμάστε;», με οικειότητα, να τη χαϊδέψει. Εκείνη τη στιγμή πέρασε ένα αυτοκίνητο, μπραφ εξαφανίστηκε η άγνωστη. Γλίτωσε η δασκάλα τον εναγκαλισμό, γλίτωσε και το κόσμημα που φορούσε στον λαιμό.         

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass