ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2023 17:00
* ΜΕΣΑ στα λασπόνερα, οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν χθες, σε συνοικίες της Λάρισας! Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν ατέλειωτες διαδρομές μέσα στο νερό, κουβαλώντας πότε στους ώμους τους και πότε στην αγκαλιά τους άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, παιδιά. Ήταν οι στιγμές που προείχε η ανθρώπινη ζωή! Λ.Κ. * ΜΕΣΑ στα λασπόνερα, οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν χθες, σε συνοικίες της Λάρισας! Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν ατέλειωτες διαδρομές μέσα στο νερό, κουβαλώντας πότε στους ώμους τους και πότε στην αγκαλιά τους άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, παιδιά. Ήταν οι στιγμές που προείχε η ανθρώπινη ζωή! Λ.Κ.

Double9
* ΚΙ έχει 9 σήμερα ο μήνας και δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως για πολλούς,

ίσως και για την κοινωνία, δείχνει να ισχύει διαχρονικά. Ο μήνας με τον αριθμό 9, ο σεντερφορίσιος και να δούμε αν θα σκοράρει. Και σε ποιο τέρμα. Ήδη κινείται πολύ απειλητικά μέσα στην περιοχή της Λάρισας.
Ζ.

Φόρτωσε
* ΝΕΡΟ περνούσε
όλη τη νύχτα
με ρέματα και ποταμούς
κι είχανε κλείσει
όλοι οι δρόμοι
για τη Λάρισα.
Διασκευή στο «Κιλελέρ 1910» του Σαββόπουλου, εν έτει 2023. Όποτε συνέβη ακριβώς αυτό που περιέγραψε ο ποιητής για τότε.
Μαύρο ζώο
και τυφλό μαστιγωμένο
σε ποιο χαντάκι σκοτεινό
με κουβαλάς μ’ έναν παλμό
αγριεμένο.
Ζ.

Επιβεβαιώθηκε
* ΚΙ έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να επιβεβαιωθούν στην ενδοχώρα της Θεσσαλίας οι υποσχέσεις των παλιών πολιτευτών.
- Και θάλασσα θα σας φέρουμε.
* * *
* - ΚΑΙ γεφύρια θα σας φτιάξουμε...
- Μα δεν έχουμε ποτάμια. (Νομίζετε. Δεν είχατε).
* * *
* ΚΑΤΑ τα άλλα.
- Παντός καιρού. Ακινησία. Από το ξεχαρβάλωμα.
Ζ.
Τον Σεπτέμβρη
* - ΔΙΑΚΟΠΕΣ τον Σεπτέμβριο, η καλύτερη εποχή λένε... Το ξέρουν πια καλά οι ξένοι τουρίστες που βρέθηκαν στις περιοχές όπου χτύπησε η θεομηνία.
* * *
* «ΣΤΗ Λάρισα μεταφέρονται 190 ντόπιοι και τουρίστες από το Πήλιο. Διασώθηκαν με πλωτά του Λιμενικού», ανέφερε η είδηση.
- Αντιστροφή ρόλων. Διακοπές στη Λάρισα οι Πηλιορείτες.
* * *
* «ΕΙΜΑΣΤΕ τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα». Το θέμα είναι πού θα βάλεις το κόμμα στη φράση, στο τυχεροί ή στο ζούμε...
* * *
* - ΤΩΡΑ με τις βροχές αφήστε λίγο φαγητό στα αδέσποτα... Κροκόδειλους, αλιγάτορες, ιπποπόταμους...
Ζ.

Λεκάνη απορροής
* ΚΑΙ κάποια γεωγραφικά στοιχεία: Η λεκάνη απορροής του Πηνειού καλύπτει έκταση 10.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 1/10 της επικράτειας. Το ύψος της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης είναι 780 χιλιοστά, ο μέσος ετήσιος όγκος υετού 8.000 x 1.000.000 κυβικά μέτρα και η μέση ετήσια απορροή εκτιμάται στο μισό, σε 3.500 x 1.000.000 κυβικά μέτρα. Ο ποταμός διαρρέει τη θεσσαλική πεδιάδα και τροφοδοτείται από τα νερά των παραποτάμων του, Ληθαίου, Πορταϊκού, Παμίσου, Σοφαδίτικου, Ενιπέα, Τιταρησίου, καθώς και από την εκτροπή του Ταυρωπού. (Τώρα το ύψος των ροών εκτοξεύτηκε).
* * *
* ΜΕΣΑ στη συμφορά, αναδείχθηκε ξανά το ενιαίο Λάρισας-Καρδίτσας- Τρικάλων, τα νερά παντού από τον έναν στον άλλο. Μέχρι κι ο Βόλος συμμετείχε στην πανθεσσαλική σκυλατοδρομία καταστροφών. Το χάλι παντού το ίδιο. Με Πηνειό ή με Ληθαίο, με Καράμπαλη ή Κραυσίδωνα.
Ζ.

Τι ρηχό...
* ΤΟ παλιό το τραγουδάκι δεν έχει καμιά βάση σήμερα, άλλαξαν πολύ τα πράγματα.
Το πρωί με τη δροσούλα
Για τη Λάρισα κινώ
Αν τυχόν και δε με θέλεις
Πέφτω μες τον ποταμό
Στης Λαρίσης το ποτάμι
Που το λένε Πηνειό
Ο καημός μου είναι μεγάλος
Το ποτάμι είναι ρηχό
Αν τυχόν και δε με πνίξει
Μοναχά που θα βραχώ
Στης Λαρίσης το ποτάμι (Τι ρηχό βρε παιδιά, τέτοιο ποτάμι δεν είναι πια ελληνικό).
Ζ.

Σαν...
* ΠΟΤΑΜΙ πλατύ κι ορμητικό, δεν φαίνεται η μια όχθη του από την άλλη.
Ρίο Γκράντε πήγε να γίνει χθες ο Πηνειός, ζήλεψε τον Σηκουάνα, θύμιζε πλάνα από ντοκιμαντέρ για τον Μισισιπή και τον Αμαζόνιο.
* * *
* ΚΑΙ με τα ελικόπτερα να πετούν στον ουρανό, προχθές ελπιδοφόρος ήχος, χθες άρχισε να γίνεται ανατριχιαστικό.
- Καμπότζη, Βιετνάμ γίναμε, εικόνες από το Ιράκ θυμίζουν.
Ζ.

Έντονη αντίθεση
* Η Λάρισα έμεινε στεγνή στο ευρύτερο κέντρο και στο πολύ μεγάλο μέρος της, αν και σιγά-σιγά το νερό ανέβαινε στις παραπήνειες περιοχές. Μία-μία περνούσαν στο «κόκκινο» και κανείς δεν ήξερε πόσο νερό είναι να κατεβάσει ακόμα το ποτάμι από τη Δύση. Αν και κάποια στιγμή χθες το βράδυ, το μέγιστο της πλημμυρικής παροχής του ποταμού έδειχνε να έχει παρέλθει. Και τα χωριά πριν και μετά την πόλη, τα οποία ευημερούν πολλές δεκαετίες, αιώνες μερικά, χάρη στο ποτάμι, χθες του πλήρωσαν φόρο ακριβό.
* * *
* ΜΕ το νερό υπήρξε ένα πρόβλημα στην πόλη. Ευτυχώς ολιγόωρο. Κυρίως ανησυχία και πολύ άγχος με τρέξιμο στα σούπερ μάρκετ και αναμονή στις ουρές. Πολλοί κάτοικοι της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εφοδιαστούν με νερό. Τα ράφια στα μαγαζιά άδειασαν εν ριπή. Καλά που αυτήν τη φορά δεν πήραν και χαρτιά υγείας.
* * *
* - ΑΝ κρίνω από το ότι στα σούπερ μάρκετ ο καθένας έπαιρνε 10 εξάδες νερό για την πάρτη του, τελικά η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, σχολίασε με πικρία ο Λαρισαίος. Είναι εντυπωσιακό, πάντως, το πόσο γρήγορα διαδόθηκε από στόμα σε στόμα η επικείμενη διακοπή νερού, ούτε καν με το ίντερνετ, μέσω τηλεφώνου κι από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, «μάστε νερό θα κοπεί...».
* * *
* - ΚΑΛΕ αφού δεν έχουν νερό, γιατί δεν πίνουν Perrier;
Θα έλεγε η Μαρία Αντουανέτα ή τηλεοπτική Ντένη Μαρκορά, για να καταλαβαίνουν κι οι νεότεροι.
* * *
* ΓΙΑ το ρεύμα και τυχόν διακοπή του ήταν ο κύριος φόβος, υπήρχε και το ζόρικο παράδειγμα του Βόλου. Αλλιώς η ζωή κυλούσε ομαλά για όλους τους υπόλοιπους, έντονη η αντίθεση με τους πλημμυροπαθείς σε λίγες εκατοντάδες μέτρα. Να απαντούν ολημερίς στα τηλεφωνήματα φίλων από άλλες περιοχές της χώρας, μα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανησυχούσαν από τις ειδήσεις.
Ζ.

Κάθοδος στάθμης
* ΤΟ πρόβλημα υφίστατο σοβαρό και θα συνεχίσει να είναι, και μάλιστα πολυδιάστατο. Ωστόσο, χθες μετά τις 8 το βράδυ, ο γεν. γραμματέας του Δήμου, ο έμπειρος Γ. Οικονομίδης έδωσε την πρώτη ελπίδα: «Στην κεντρική κοίτη του Πηνειού υπάρχει πολύ, πάρα πολύ μικρή ροή προς τα κατάντη. Άρα, άρχισε η κάθοδος της στάθμης στην έξω κοίτη. Πέρασε, δηλαδή, πλέον το μέγιστο της πλημμυρικής παροχής του ποταμού». (Σήμερα θα φαινόταν αυτό και μακάρι. Έστω στο και 5’...).
Ζ.

Το αρχαίο ταξίδι
* ΣΤΗ συλλογή του «Γραφέας τοῦ φυσικοῦ ἔπους», ο Τρικαλινός ποιητής Ηλίας Κεφάλας, με έμπνευση από την προηγούμενη καταστροφή με τον «Ιανό», έγραφε για τον πλημμυρισμένο Πηνειό, που θυμήθηκε και στέλνει ο Λαρισαίος ομότεχνός του Κ.Λ.
Ἐκεῖ ποὺ κυλοῦσε ράθυμος ὁ ποταμὸς
Ξάφνου -να- χαμὸς στὸν οὐρανὸ
Σφοδρὲς βροχὲς μ’ ἀνέμους καὶ χαλάζια
Ἀναστημένοι χείμαρροι καὶ γράνες
Τρέξαν νὰ στριμωχθοῦν στὶς φλέβες του
Κι ἐκεῖνος φούσκωσε κι ἁπλώθηκε φωνάζοντας
«Τώρα κι ἐγὼ θὰ τὸ γλεντήσω».
* * *
* ΚΙ ἀμέσως πήδηξε τὶς ὄχθες του σὰν ἔφηβος
Σὰν ἄλογο ποὺ λύθηκε ἀπὸ τὰ σκοινιά του
Βίαιος μπῆκε σὲ πόλεις καὶ χωριὰ
Κουβέντα πιάνοντας μὲ ὑπόγεια καὶ πλατεῖες
Κι ὅταν κουράστηκε νὰ τριγυρνᾶ
Στὴ θρηνωδοῦσα κοίτη του καὶ πάλι
Τεμπέλικα ἀποσύρθηκε
Τοῦ πῆρε μέρες μέχρι νὰ μαζευτεῖ ἐντελῶς
Κι ὕστερα πιὰ χορτάτος
Ἀφοσιώθηκε ξανὰ στὸ ἀρχαῖο ταξίδι του
Ἔχοντας ὑλικὸ νὰ νοσταλγεῖ γιὰ χρόνια. (Και σε λίγο καιρό, τι είναι τρία και τριάντα χρόνια μπρος στην αιωνιότητα, θυμήθηκε πόσο πολύ του είχε αρέσει και ξαναροβόλησε με ορμή στον κάμπο).
Ζ.

Ο αργυροδίνης
* Ο Σαλαμπριάς, έτσι ονομαζόταν ο Πηνειός από την εποχή του Μεσαίωνα, χίλια χρόνια πριν, το ποτάμι λοιπόν φούσκωνε πάντα τον χειμώνα. Και την άνοιξη επίσης, που έλειωναν τα χιόνια στα βουνά, από εκεί ψηλά στα Αντιχάσια απ’ όπου πηγάζει. Υποδεχόμενος και τους παραποτάμους του, πλημμύριζε τον κάμπο, λάσπη παντού, όχι μόνο στην όποια ζώνη πέριξ του ποταμού. Μετά, τα νερά μαζεύονταν σιγά-σιγά και το ποτάμι αργοκυλούσε μέσα από τα χαμηλότερα σημεία του εδάφους, με έντονους μαιανδρισμούς, γι’ αυτό και τόσες στροφές στο ρεύμα του, ο αργυροδίνης, κατά τον Όμηρο, Πηνειός, που διανύει ως τη θάλασσα πάνω από 200 χιλιόμετρα. (Με τα εγγειοβελτιωτικά έργα όλη αυτήν περιοχή έγινε καλλιεργήσιμη και εύφορη πολύ, χτίστηκαν και χωριά και πόλεις κοντά του).
Ζ.

Ο μύθος...
* ΠΑΝΩ στον μύθο της Σαλαμπριάς έπεσε αυτές τις μέρες ο Λαρισαίος Κ.Γ.: Η πανέμορφη Σαλαμβριά, λοιπόν, ζούσε με τα δύο της αδέλφια, τον Άραχθο και τον Άσπρο, στην καταπράσινη και ολόδροση Πίνδο. Καλά περνούσε και της άρεσε εκεί ψηλά. Μα όταν έβλεπε τον απέραντο κάμπο της Θεσσαλίας, ένιωθε παράξενα.
Νόμιζε πως άκουγε φωνές που την καλούσαν, άλλοτε ψιθυριστά και άλλοτε στεντόρεια, να κατηφορίσει και να τρέξει στη θεσσαλική αλάνα. Σαν τα τραγούδια της Κίρκης έμοιαζαν οι φωνές αυτές. Έτρεχε να κρυφτεί στις χαράδρες και στις ρεματιές για να μην ακούει τίποτα. Αλλά και εκεί δεν έβρισκε ησυχία, αφού οι νεράιδες των δέντρων είχαν στήσει κουβέντα για τους θεούς του Ολύμπου, τον όμορφο Απόλλωνα, τον ερωτιάρη Δία, τον γρήγορο Ερμή και τον δυνατό Άρη.
* * *
* ΓΕΜΑΤΗ περιέργεια για τα μυστικά του κάμπου, αποφάσισε ένα βράδυ να κατηφορίσει προς τα κει, έχοντας στο μυαλό της και όσα άκουγε απ’ τις νεράιδες για τους θεούς. «Ποιος ξέρει, ίσως και να συναντήσω κάποιον απ’ αυτούς», σκέφτηκε. Δυστυχώς, όταν έφτασε κοντά στον Όλυμπο δεν συνάντησε κανέναν, γιατί δύσκολα οι θεοί αφήνουν τον θρόνο τους. Κοίταξε ψηλά μήπως και ήταν μπορετό ν’ ανεβεί αυτή, μα γρήγορα κατάλαβε πως αυτό ήταν αδύνατον να γίνει. Απογοητευμένη τότε έπεσε και πνίγηκε στο Αιγαίο Πέλαγος.
* * *
* ΤΟ πρωί που ξύπνησαν τ’ αδέλφια της και δεν την είδαν, άρχισαν να την αναζητούν απελπισμένα. Ο Άραχθος γύρισε όλη την Ήπειρο, έφθασε μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και στενοχωρημένος που δεν τη βρήκε έπεσε στο Ιόνιο Πέλαγος και πνίγηκε. Ο Άσπρος, ο Αχελώος δηλαδή, έψαξε στα Άγραφα, στην Ευρυτανία και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά εις μάτην. Η Σαλαμβριά δεν ήταν στον δρόμο του. Γεμάτος θλίψη και πόνο πνίγηκε κι αυτός στο Ιόνιο, στον κόλπο του Αστακού.
Ζ.
...κι ο στίχος
* ΚΙ ο Τ. παραθέτει στίχους απ’ τη Φωτάδα Τρικάλων, χωριό που είχε μεταφερθεί στα πολύ παλιά χρόνια λόγω των πλημμυρών:
Ξανθομαλλούσα η Σαλαμπριά στα κάτασπρα ντυμένη
πότε γελούσε με χαρά, πότε ήταν λυπημένη.
Σαν θύμωνε καμιά φορά φούσκωνε τα νερά της
κι αλίμονο ό,τι τύχαινε να βρίσκεται μπροστά της.
Πλημμύριζε και με ορμή κατέστρεφε τους κόπους
σάρωνε σπίτια, γέφυρες και έπνιγε ανθρώπους.
* * *
* ΜΑ όταν μετά γαλήνευε σκορπούσε τ’ αγαθά της
ψάρια, ξυλεία, βότσαλα, άμμο απ’ τα σωθικά της.
Κι από τα γάργαρα νερά ποτίζονταν η πλάση
κι έκανε κάθε άνθρωπο φτωχό να ξεδιψάσει.
Ζ.

Κερδοσκοπία;
* ΠΛΗΘΩΡΑ καταγγελιών ισχυρίζεται ότι έλαβε χθες η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) της ΓΣΕΕ από κατοίκους της περιοχής της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας, οι οποίοι ανέφεραν ότι «το εμφιαλωμένο νερό πωλείται σε πενταπλάσια τιμή». Μάλιστα, εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση στην οποία καλούν τους πολίτες να καταγγέλουν αντίστοιχα περιστατικά κερδοσκοπίας στην ΕΕΚΕ στο τηλέφωνο: 210-881.7730 και στο e-mail: info@eeke.gr. Τώρα εδώ τι να πει κανείς... Ντροπή!

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass