Από το σήμερα στο χθες: Πώς η τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε;

Δημοσίευση: 17 Νοε 2023 18:04 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Νοε 2023 18:07

Η τεχνολογία με τα καινοτόμα επιτεύγματά της, έχει ανατρέψει τον τρόπο που επικοινωνούμε μετατρέποντας το "σήμερα" σε κάτι εντελώς διαφορετικό από το "χθες". Από την απλή πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία και την επαφή μέσω γραπτού λόγου, έχουμε μεταβεί σε έναν κόσμο όπου οι ψηφιακές πλατφόρμες, τα κινητά τηλέφωνα, τα κοινωνικά μέσα και οι ηλεκτρονικές συσκευές διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν επηρεάσει την επικοινωνία σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε και βρείτε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Ψηφιακές πλατφόρμες

Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν επανασχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας. Το διαδίκτυο ενώνει καθημερινά ανθρώπους από όλο τον κόσμο και επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και απόψεων με άνεση και ταχύτητα. Το μόνο που χρειάζεται για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη σύγχρονη τεχνολογία είναι να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα απαραίτητα gadgets που θα μας λύσουν τα χέρια. Αυτά μπορούμε να τα αγοράσουμε είτε από κάποιο e-shop, όπως είναι το www.you.gr, είτε από κάποιο φυσικό κατάστημα και να αφεθούμε στον κόσμο της επικοινωνίας.

Smartphones

Από το συγκεκριμένο άρθρο δε θα μπορούσε να μην υπάρχει ειδική μνεία στα αγαπημένα smartphones. Τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα μας λύνουν τα χέρια και μας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνούμε από όπου και αν βρισκόμαστε, απλά με λίγα κλικ. Τη δυναμική των smartphones έρχονται να συμπληρώσουν οι διάφορες εφαρμογές, όπως είναι το Messenger, που κάνουν την επικοινωνία άμεση και μας φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους από όλα τα μήκη της γης.

Social Media

Τα social media αποτελούν έναν καταλυτικό παράγοντα στην εξέλιξη της επικοινωνίας και της συνολικής κοινωνικής διασύνδεσης. Οι διάφορες πλατφόρμες μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργούμε online κοινότητες, να μοιραζόμαστε εικόνες, απόψεις, εμπειρίες και νέα σε παγκόσμια κλίμακα, από την άνεση του καναπέ μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πέρα από τα πολλά θετικά που προσφέρουν, δεν είναι υγιές να αντικαθιστούν την face to face επαφή και να χρησιμοποιούνται χωρίς επιτήρηση από παιδιά μικρής ηλικίας.

Πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων

Η εκτόξευση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, πέρα από τις διαπροσωπικές σχέσεις, επηρεάζει απόλυτα και την επικοινωνία μεταξύ εταιρειών και πελατών. Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων στην αγορά, οι οποίες μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, βοηθούν την εκάστοτε επιχείρηση να προωθεί αποτελεσματικά την κάθε της καμπάνια. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό μαθαίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρονται και αναπτύσσει γερές και προσωπικές σχέσεις με τις εταιρείες που επιθυμεί.

Marketing & διάθεση πληροφοριών

Η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει μόνο το πώς επικοινωνούμε με τους γύρω μας, αλλά και τον τρόπο που λαμβάνουμε πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον. Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και η εφημερίδα έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το “δαίμονα” του διαδικτύου, ο οποίος προσφέρει ειδήσεις στο λεπτό. Η ταχύτητα με την οποία κυκλοφορούν οι πληροφορίες με τη βοήθεια του ίντερνετ είναι εντυπωσιακή και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν αυτές να κοινοποιηθούν ολοένα και αυξάνονται.

Την παραπάνω τάση έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό οι περισσότερες εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη δύναμη της νέας τεχνολογίας για να προωθούν τα προϊόντα τους στο κοινό που τις ενδιαφέρει. Επιπλέον, μπορούν να συλλέγουν συνεχώς νέα δεδομένα (π.χ. ενδιαφέροντα, προτιμήσεις κ.α.) για τους πελάτες τους και να επικοινωνούν μαζί τους σε πραγματικό χρόνο, δυναμώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις.

Φτάνοντας στο τέλος, έχουμε πλέον αναγνωρίσει τη σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στον τρόπο που επικοινωνούμε λόγω της τεχνολογίας. Από την ανταλλαγή γραπτών επιστολών και την απλή τηλεφωνική επαφή, η εξέλιξη έχει φέρει την επικοινωνία σε νέα επίπεδα δυνατοτήτων. Παρ’όλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε ότι πίσω από την τεχνολογία βρίσκονται οι άνθρωποι και η ανθρώπινη ευφυΐα παραμένει το ουσιαστικό κλειδί για κάθε μορφής επικοινωνία. Συνεπώς η τεχνολογία δεν αποτελεί σκοπό αυτή καθαυτή, αλλά ένα εργαλείο που εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες.

 

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη συνεχίζεται, και ο τρόπος που επικοινωνούμε σήμερα είναι μόνο η αρχή. Η τεχνολογία θα συνεχίσει να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειές μας και είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί το κοινό καλό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass