ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023

Ο «Ντάνιελ» καταλύτης αλλαγής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

*Ο απολογισμός του απερχόμενου Κ. Αγοραστού και οι στόχοι του νέου περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 10:11

Ιστορική χρονιά χαρακτηρίζεται το 2023 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς μετά από 13 χρόνια αποχώρησε από το τιμόνι της ο Κώστας Αγοραστός, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 15ης Οκτωβρίου, το οποίο ανέδειξε νικητή τον πανεπιστημιακό καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των πρωτοφανών καταστροφών που προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Το καιρικό φαινόμενο «Ντάνιελ» στοίχησε τη ζωή σε 17 συνανθρώπους μας, κατέστρεψε υποδομές, επιχειρήσεις, σπίτια, ανέτρεψε τη ζωή των Θεσσαλών σε μέγιστο βαθμό.
«Ζούμε σε εποχή πολυκρίσεων» συνήθισε να λέει ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς το 2023, εκτός από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, σημειώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές, με εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα, κυρίως για τον Νομό Μαγνησίας.
Οι εκλογές του Οκτωβρίου έφεραν ανατροπές, καθώς η παράταξη «Πρωτοβουλία» του Δημήτρη Κουρέτα (που στηρίζονταν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) επικράτησε στον δεύτερο γύρο του Κώστα Αγοραστού, που στηρίζονταν από τη ΝΔ, ανατρέποντας τη διαφορά του πρώτου γύρου, που είχε εξασφαλίσει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης.
Στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συμμετέχει σταθερά η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) με 3 συμβούλους, ενώ νέο πρόσωπο θα είναι η Ελευθερία Τζανακούλη με τους «Ενωμένους Θεσσαλούς», επίσης με 3 συμβούλους.
Η επόμενη μέρα για τη βαριά χτυπημένη από την κλιματική κρίση Θεσσαλία κυριαρχεί στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα. Ο Κώστας Αγοραστός υπερασπίζεται το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αντιπλημμυρική προστασία.
«Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 70 έργα, συνολικού ύψους 164,7 εκατ. ευρώ. Κάναμε τα περισσότερα αντιπλημμυρικά που έχουν γίνει εδώ και χρόνια στη Θεσσαλία. Καθαρίστηκαν ποταμοί, ρέματα, χείμαρροι και ενισχύθηκαν αναχώματα σε συνολικό μήκος πάνω από 580 χλμ. Τα έργα μας λειτούργησαν, αλλά δυστυχώς το πρωτόγνωρο κλιματικό φαινόμενο ξεπέρασε την αντοχή και την κλίμακα απορροής των έργων. Όπως ανέφεραν και καταξιωμένοι επιστήμονες «κανένα έργο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρωτόγνωρο κλιματικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία» σημείωσε ο κ. Αγοραστός στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος προεκλογικά άσκησε έντονη κριτική στον Κ. Αγοραστό για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας επιστημόνων, κυρίως καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι μαζί με την Ολλανδική εταιρεία HVA συζητούν και σχεδιάζουν την αντιπλημμυρική προστασία του θεσσαλικού κάμπου. Τέλος Φεβρουαρίου πρόκειται να κατατεθεί από τους Ολλανδούς στην Ελληνική Κυβέρνηση το τελικό σχέδιο (masterplan).
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΟΥΡΕΤΑ
Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας έδειξε έτοιμος να κυβερνήσει. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες (η Μαρία Γαλλιού στον Νομό Λάρισας), ενώ ήδη είναι γνωστοί και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες. Η ομάδα Κουρέτα προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, αλλά και αντιδράσεις, κυρίως λόγω της διεύρυνσης που επιχείρησε ο καθηγητής προς όλους τους χώρους. Ήδη ο κ. Κουρέτας παρουσίασε το σχέδιό του για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας και τον Πολιτισμό.
ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΕΜΠΩΝ,
ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
*Η χρονιά έτσι κι αλλιώς δεν ξεκίνησε ευοίωνα για τη Θεσσαλία. Στις 28 Φεβρουαρίου, κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας σημειώθηκε σφοδρή, μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με μια εμπορική αμαξοστοιχία. Ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Κυβέρνηση, ευρισκόμενος στο πεδίο, μαζί με τις Υπηρεσίες του, συνεισέφεραν επικουρικά στο έργο των σωστικών συνεργείων, αλλά και στην απομάκρυνση των καταστραμμένων βαγονιών.
*Λίγες μέρες νωρίτερα, σε μεγάλη εκδήλωση στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία πλήθους υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, παρουσίαζε το σχέδιο οράματος για τη Θεσσαλία του μέλλοντος, που φτάνει μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει 570 έργα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Κυβέρνηση και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις υποδομές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό - πολιτισμό. Στις εντυπωσιακές επιδόσεις της Περιφέρειας στους παραπάνω τομείς, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο Κ. Αγοραστός.
*Καυτός μήνας αποδείχτηκε ο Ιούλιος, ιδιαίτερα για τη Μαγνησία, αλλά και την επαρχία Φαρσάλων, καθώς ξέσπασαν πολλές καταστροφικές πυρκαγιές. Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και γενικότερα της περιοχής του Βόλου, καθώς φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, να παραδίνεται στις φλόγες και να σημειώνονται τρομακτικές εκρήξεις. Ολόκληροι οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε στην υδροδότηση του Βόλου. Η φωτιά πέρασε και τα σύνορα με τον Νομό Λάρισας και αναστάτωσε τη Σκοπιά Φαρσάλων κι άλλα χωριά της επαρχίας.
*Στα θετικά του 2023 το γεγονός ότι το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας άνοιξε τις πύλες του στους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες, καθώς με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μία μουσική εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, που παρουσίασε την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη «Συμφωνική Ωδή», καθώς και με την «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, που παρουσίασε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το μουσικό πρόγραμμα «Mare Nostrum - Ένα Ταξίδι στις Μουσικές της Μεσογείου». Επίτιμη προσκεκλημένη της εκδήλωσης ήταν η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ενώ για «μια ιστορική στιγμή για την παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε προσωπικά την κα Υπουργό για το ενδιαφέρον της σ’ αυτό το μνημείο.
*Τέλος, στις 12 Μαρτίου σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Λάρισας και της Θεσσαλίας η είδηση του θανάτου του Χρήστου Καλομπάτσιου σε ηλικία 64 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο ταξίαρχος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και είχε σημαντική πορεία στα κοινά. καθώς διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας. Η αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νέο διοικητήριο της Περιφέρειας φέρει πλέον τιμητικά το όνομά του.                  Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass