Οι προκλήσεις του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο ρόλος της Ελλάδας

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2024 10:20

* Γράφει ο Ηλίας Λάππας

Η Ε.Ε. αποτελεί έναν θεσμό προαγωγής της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης από τα πρώτα βήματά της μέχρι και σήμερα.

Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει μια πληθώρα προκλήσεων που απαιτούν στρατηγική προσέγγιση και δραστικές αποφάσεις. Η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, συνδιαμορφώνοντας το μέλλον της Ε.Ε.

ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
1. Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα
H E.E. έχει θέσει αρκετά φιλόδοξους στόχους αναφορικά με τη μετάβαση σε ένα οικονομικό μοντέλο, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η μετάβαση αυτή θα απαιτήσει αλλαγές μεγάλης κλίμακας, τεχνολογικές καινοτομίες και σημαντικές επενδύσεις. Είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τους λαούς της Ε.Ε. με ποικίλους τρόπους, και ιδιαίτερα τις περιοχές που έχουν μεγάλη εξάρτηση από συμβατικά ορυκτά καύσιμα.
2. Μετανάστευση και Δημογραφικές Αλλαγές
Η μετακίνηση μεγάλων μη ευρωπαϊκών πληθυσμών προς την Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και πάνω από 15 χρόνια, με κύρια ερωτήματα τη δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτών των πληθυσμών, την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια. Σε μακροσκοπική κλίμακα, μεγάλες δημογραφικές αλλαγές συμβαίνουν ήδη στην Ε.Ε., η οποία γερνά με γοργούς ρυθμούς. Δημιουργούνται, επομένως, ερωτηματικά αναφορικά με τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων, καθώς και με τη δυνατότητα της Ε.Ε. να αναπτυχθεί περαιτέρω.
3. Γεωπολιτική Αστάθεια
Η Ευρώπη συνορεύει με περιοχές που βρίσκονται συχνά σε αναταραχή, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, ενώ από το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις γεωπολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε., η οποία θα πρέπει πλέον να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην άμυνα και στην ασφάλεια.
4. Οικονομικές ανισότητες
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της εξομάλυνσης των οικονομικών ανισοτήτων, αυτές παραμένουν, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Υφίστανται ακόμα γεωγραφικές περιφέρειες, κάποιες από αυτές και στην Ελλάδα, οι οποίες υπολοίπονται αρκετά σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Οι διαφορές στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, και σε εθνικό επίπεδο μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, αποτελούν τροχοπέδη στην επιδιωκόμενη οικονομική σταθερότητα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. Περιβάλλον
Το σπάνιας ομορφιάς οικοσύστημα της Ελληνικής επικράτειας, με τον συνδυασμό ποικιλομορφίας τοπίου, βιοποικιλότητας και ενός μοναδικού αρχιπελάγους, έχει τη δυνατότητα να παράξει ενεργειακή αυτονομία, εκμεταλλευόμενο την αιολική, την ηλιακή, τη γεωθερμική, αλλά και την ενέργεια από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η συνέχιση παραγωγής μέρους της συνολικής ενέργειας και από συμβατικά καύσιμα, με την απαραίτητη συμμόρφωση σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδιαίτερα για λόγους επάρκειας και εθνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη χώρα-πρότυπο εντός της Ε.Ε. αναφορικά με τις βέλτιστες μεθόδους παραγωγής και διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας.
2. Μετανάστευση
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι τα ανατολικότερα κράτη της Ε.Ε. και ως εκ τούτου έχουν σηκώσει και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να σηκώνουν μεγάλο βάρος της ανεξέλεγκτης μετακίνησης πληθυσμών προς την Ευρώπη. Υπό το πρίσμα αυτό είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεργασία με Κύπρο, Ιταλία και Ισπανία, προκειμένου να επικαιροποιηθεί και να θεσπιστεί ενιαία πολιτική της Ε.Ε. Η εμπειρία των τελευταίων 15 ετών έχει καταδείξει ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, για τον απλούστατο λόγο ότι απεμπόλησε θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης, όπως ο σεβασμός των συνόρων. Τα σύνορα κάθε περιφερειακής χώρας της Ε.Ε. είναι και σύνορα της Ε.Ε. και επιβάλλεται για λόγους ευρωπαϊκής ασφάλειας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής να διέρχονται από αυτά μόνο άτομα τα οποία έχουν λάβει την αντίστοιχη άδεια, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
3. Γεωπολιτική Ασφάλεια
Η στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κομβικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. Η ενίσχυση της συμμετοχής μας σε κοινές ασκήσεις/αποστολές με ευρωπαϊκά κράτη και σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα και συμπαραγωγές, από τις οποίες θα προκύψουν οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη, θα μας αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και θα ενισχύσουν την αποτροπή. Στις επικείμενες ευρωεκλογές η «Δημιουργία» φιλοδοξεί να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπους οι οποίοι θα εργαστούν για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η Ε.Ε. να αποδίδει καλύτερα και να αποφασίζει ταχύτερα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούν εκπροσώπους με κατάρτιση, μακρόχρονη τριβή και γνώση επί των θεμάτων και για τον λόγο αυτόν δε θα δείτε στο ψηφοδέλτιό μας τηλεοπτικούς αστέρες, κάθε είδους celebrities και παράγωγα του κομματικού σωλήνα. Θεωρούμε ότι οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση και σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας.

* Ο Ηλίας Λάππας κατάγεται από τη Βερδικούσια, είναι πρώην αξκός της Π.Α., απόφοιτος της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ), εργάζεται ως καθηγητής Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας και στις ευρωεκλογές θα είναι υποψήφιος με τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass