Με 3 έτη σπουδών και πτυχίο απόφοιτου Λυκείου;

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2024 14:05

Από τον κ. Γιώργο Κυλινδρή,
γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ)

Η οικονομική κρίση, η ραγδαία άνοδος του κόστους ζωής και η μείωση της αγοραστικής δύναμης πλήττουν ανησυχητικά τα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ).

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, ο ΣΑΣΜΥ έχει προτείνει με έγγραφά του προς τα αρμόδια Υπουργεία σειρά προτάσεων, διεκδικώντας λύσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των μελών μας στρατιωτικών.
Επαναφορά Επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας: Ζητήσαμε επανειλημμένα με αναλυτική αιτιολόγηση την επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας. Πιστεύουμε ότι θεσμοί με ιστορία άνω των 100 ετών δε γίνεται να παραγραφούν με μια απόφαση η οποία το 2012 αιτιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Η κατάργησή τους πλήγωσε βαριά το οικογενειακό εισόδημα των μελών μας, ενώ η επαναφορά τους θα αποτελέσει αναγκαία ανάσα για την αντιμετώπιση των αυξημένων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, αλλά και μέρος αυτών θα επιστρέψει ως έσοδο στο κράτος, ενώ οι τοπικές οικονομίες θα ενισχυθούν.
Αύξηση μισθών: Παράλληλα, έχουμε επισημάνει την ανάγκη για ένα νέο, δικαιότερο μισθολόγιο που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος ζωής και τις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος. Προτείναμε αύξηση τουλάχιστον 15% στο πληρωτέο ποσό των μισθών μας, με αρχικό μισθό για τον μόνιμο λοχία στα 1.000 ευρώ με στόχο την κάλυψη μέρος του πληθωρισμού και των απωλειών από την οικονομική κρίση, η οποία έχει μειώσει κατακόρυφα την αγοραστική δύναμη των μελών μας, αποφοίτων ΣΜΥ. Οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά ξεπερνούν το 30% την τελευταία διετία, ενώ το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον ειδικά τα χαμηλόβαθμα μέλη μας, απόφοιτοι ΣΜΥ, να καταβάλουν ακόμη και το 50% των αποδοχών τους για την πληρωμή ενοικίου.
Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών, το οποίο, όμως, έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2027, ενώ οι οικονομικές δυσχέρειες αυξάνονται καθημερινά. Απαιτούνται, λοιπόν, άμεσες λύσεις με καταβολή επιδόματος ενοικίου ειδικά για τα μέλη μας που υπηρετούν μακριά από τις φρουρές συμφερόντων τους και αποδεδειγμένα δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία.
Η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και στην τόνωση της ψυχολογίας των μελών μας στρατιωτικών, ώστε να συνεχίζουν απερίσπαστοι από τα προβλήματα της καθημερινότητας να εργάζονται με ηθικό ακμαίο για την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.
Αναβάθμιση ΣΜΥ – Σχολών ΑΣΣΥ: Ο ΣΑΣΜΥ ζήτησε επανειλημμένα την ουσιαστική αναβάθμιση της Στρατιωτικής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και όλων των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ.
Προτείναμε την ένταξή της ΣΜΥ στην ανώτατη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς οι σπουδαστές εισέρχονται με Πανελλαδικές εξετάσεις και η διάρκεια φοίτησης είναι πλέον τριετής.
Στη ΣΜΥ φοιτούν μαθητές οι οποίοι εισήλθαν στη ΣΜΥ μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων πετυχαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις βαθμούς πολύ ανώτερους ακόμη και από αυτούς για την εισαγωγή σε σημαντικές σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παρά ταύτα, ένας απόφοιτος ΣΜΥ/ΑΣΣΥ αν και έχει εισέλθει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα «Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» μέσω Πανελλήνιων εξετάσεων, έμμεσα θεωρείται κοινός απόφοιτος Λυκείου με επαγγελματική κατάρτιση, εξισωμένος με απόφοιτο σχολής της βαθμίδας Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΙΕΚ.
Η κυβέρνηση με το άρθρο 164 του νόμου 4763/2020 θέσπισε επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών σχολείων (κολλέγια), παρότι δεν έχουν εισέλθει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με Πανελλήνιες εξετάσεις. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τα κολλέγια αποστερεί από την κυβέρνηση και το τελευταίο επιχείρημα για να μην προχωρήσει στην περαιτέρω ουσιαστική και τυπική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των μελών μας απόφοιτων ΣΜΥ/ΑΣΣΥ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη « Διακήρυξη της Μπολόνια», όπως έχει εξελιχθεί και διαμορφωθεί ως σήμερα, ορίζεται ότι ο βασικός προπτυχιακός πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών (bachelor) θα χορηγείται ύστερα από σπουδές διάρκειας 3 ετών. Συνεπεία όλων αυτών και η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων πρέπει να είναι ανάλογη του πραγματικού και νομικά κατοχυρωμένου μορφωτικού τους επιπέδου.
Ο ΣΑΣΜΥ Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των μελών του, διεκδικώντας λύσεις που θα διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα αναγνωρίσουν την αξία και το έργο των αποφοίτων ΣΜΥ και προτρέπει όλους τους απόφοιτους ΣΜΥ να γίνουν μέλη του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass