Να μην καταργηθούν οι δικαστικές υπηρεσίες

*ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2024 13:06

Διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που «καταργεί» 113 δικαστικές υπηρεσίες από τον χάρτη, οι δικαστικοί υπάλληλοι Λάρισας συμμετείχαν στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Λάρισας «η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη και ετοιμάζεται να το φέρει στη Βουλή λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών, την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή – μέρος ενός ευρύτερου παζλ (που συμπληρώνεται κομμάτι - κομμάτι), είναι ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα πλήξει περαιτέρω τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των «συναλλασσόμενων» με τη Δικαιοσύνη.
Θα καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, συνολικά 113 δικαστικές υπηρεσίες θα «σβήσουν» απ’ τον χάρτη ως αυτοτελείς υπηρεσίες με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους». Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «αναβάθμιση» ότι ορισμένα Ειρηνοδικεία θα μετατραπούν σε «Περιφερειακά Πρωτοδικεία» με αυξημένη ύλη. Τι δεν λέει; Ότι τα «Περιφερειακά Πρωτοδικεία» δεν θα έχουν, στην ουσία, μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ανάμεσα στα υπό «αναβάθμιση» Ειρηνοδικεία βρίσκονται ορισμένα που δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους (π.χ. Θάσος) ή 1-2 υπαλλήλους (π.χ. Λήμνος, Καλλονή Λέσβου).
Το νομοσχέδιο «απαντά» στις ανάγκες των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων. H «επιτάχυνση» δηλαδή αφορά τους λίγους, ενώ για τους πολλούς οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν και θα διογκωθούν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο του αντιλαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δικαστικοί υπάλληλοι είμαστε οι μόνοι στον χώρο της δικαιοσύνης που βλέπουμε τους μισθούς τους καθηλωμένους στην προ μνημονίων εποχή, χωρίς να αναγνωρίζονται στην πράξη οι ιδιαίτερα δύσκολες-ειδικές συνθήκες εργασίας μας. Παλεύουμε για να μείνουν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες ανοιχτές, να ενισχυθούν με προσωπικό και σε υποδομές. Έτσι θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass