Ο αγώνας συνεχίζεται για τους πλημμυροπαθείς

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2024 14:36

Την απόφαση να κάνουν τον αγώνα τους ακόμα πιο δυναμικό και να συνεχίσουν να διεκδικούν λύσεις ουσίας που θα επιτρέψουν σε πλημμυροπαθείς να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά τη μεγάλη καταστροφή του Σεπτεμβρίου, έλαβαν χθες σε συνεδρίασή τους στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας οι επιτροπές πληγέντων-πλημμυροπαθών. Όπως ειπώθηκε μεταξύ άλλων μέχρι τώρα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και Δήμων «είναι ελάχιστα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Επιπλέον ένα μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη πενιχρή αρωγή, ενώ έχουν αποκλειστεί από κάθε στήριξη περιπτώσεις όπως για παράδειγμα πλημμυρισμένα υπόγεια».
Τονίστηκε επίσης πως τόσους μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες «όχι μόνο δεν υπάρχει ακόμη καμία δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης, του κράτους για ουσιαστική λύση στα οξυμένα προβλήματα των πλημμυροπαθών αλλά ζητάει και τα ρέστα, αναιρώντας στην πράξη ακόμη και τα ελάχιστα που υποσχέθηκαν. Όπως έγινε με τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ πού έστειλε τον ΕΝΦΙΑ σε εκατοντάδες πλημμυροπαθείς, όταν πολλοί από αυτούς δεν έχουν επιστρέψει καν στα σπίτια τους».
Ακόμα σημειώθηκε πως «η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στο δρόμο. Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς αφού δεν είμαστε στις προτεραιότητές τους, δεν είναι στις προτεραιότητες ούτε η αποκατάσταση, ούτε η προστασία των ζωών μας, της περιουσίας μας. Προτεραιότητες έχουν τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας».
Υπογραμμίστηκε πως τα αιτήματα ήταν και παραμένουν: οι αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και φυσικά έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη Θεσσαλία.

«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για να αποφασίσουμε τη συνέχιση του αγώνα. Δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλούς μήνες. Τα προβλήματα παραμένουν και λύσεις δεν έχουν δοθεί παρά τα όσα ακούσαμε και τον πρωθυπουργό να υπόσχεται πολλά σε μια φιέστα. Δεν ακούσαμε ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο από τα δισεκατομμύρια που ανακοίνωσε. Την ίδια ώρα τρέμει το φυλλοκάρδι μας στην πρώτη βροχή. Θα δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Γιάννης Σκόκας.
Από την πλευρά του ο κ. Άγης Τριγάζης εκπροσωπώντας την επιτροπή της Νέας Σμύρνης είπε ότι στην εν λόγω περιοχή «αυτή τη στιγμή ένα 20% των κατοίκων δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή από ισόγεια πλημμυρισμένα σπίτια, για διάφορους λόγους. Το βασικό μας αίτημα είναι πως δεν φτάνει που δεν έδωσαν αυτά τα λίγα χρήματα που δεν φτάνουν για τις εργασίες των σπιτιών, μας ήρθε και ο άδικος φόρος του ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτό το αίτημά μας είναι 100% αποζημίωση στη ζημιά που έπαθαν οι κάτοικοι. Να εξαιρεθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς από τον ΕΝΦΙΑ. Τα περισσότερα στη Λάρισα είναι χαρακτηρισμένα πράσινα και αυτό είναι άδικο γιατί έχουν πάθει μεγάλες ζημιές».
Η κ. Λίτσα Γούναρη, εκ μέρους της επιτροπής του Αγίου Θωμά και Φιλιππούπολης ανέφερε ότι «θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Μέσα από αυτήν τη συνάντηση μεταφέρουμε όλοι τις εμπειρίες μας από τον αγώνα, τα αποτελέσματα που είχαμε και τι υποσχέσεις πήραμε, τι έχει υλοποιηθεί και τι έχουμε να περιμένουμε ακόμα. Οκτώ μήνες μετά τις πλημμύρες έχουμε πολλά προβλήματα από τις καταστροφές. Συμπολίτες μας και ευάλωτες ομάδες δεν έχουνε πάρει την αποζημίωση. Αν αυτού έρχονται και προστίθενται κι άλλα προβλήματα που απομυζούν κι άλλα ευρώ από τους πλημμυροπαθείς, είτε αυτό λέγεται ΕΝΦΙΑ είτε μια θολή κατάσταση με τα δημοτικά τέλη της ΔΕΥΑΛ. Όλα αυτά μας βάζουν στη διαδικασία να αφήνουμε τις δουλειές μας και τις υποχρεώσεις μας για να πάμε στις δημόσιες υπηρεσίες να ψάχνουμε χαρτιά συνέχεια. Αυτό όμως είναι ο στόχος τους να κουραστούμε και να τα παρατήσουμε. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση καθώς έχουμε πολλά προβλήματα» κατέληξε.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass