Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΝΕΦΡΩΝ

Ξεπερνούν τους χίλιους οι νεφροπαθείς στην αναμονή, λιγότεροι από πενήντα οι δότες για μεταμόσχευση

* Ελλιπής η ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων παρότι «ο Έλληνας είναι έτοιμος να προσφέρει ανιδιοτελώς όταν του ζητηθεί» *Υπολείπεται των αναγκών το Σύστημα Υγείας *Οι προτάσεις των ειδικών στο Νεφρολογικό Συμπόσιο της Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:23

 

Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων, ειδικότερα νεφρών στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης μοσχευμάτων, συζητήθηκε εκτενώς σε μία ανοικτή για το κοινό συζήτηση με πλήθος παρευρισκομένων, καθώς ήταν η εκδήλωση που προκάλεσε και το ενδιαφέρον του κοινού πέραν εκείνου των επιστημόνων, κατά την ολοκλήρωση του τριήμερου Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα κατατάσσεται ουραγός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ειδικότερα στις μεταμοσχεύσεις νεφρού η λίστα αναμονής έχει ξεπεράσει τους χίλιους ασθενείς ενώ οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν την τρέχουσα χρονιά είναι λιγότερες από πενήντα.

Υποστηρίζοντας ότι «ο Έλληνας δεν έχει απολέσει τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς που διέπουν τη δωρεά οργάνων και είναι έτοιμος να προσφέρει ανιδιοτελώς όταν του ζητηθεί», ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Στεφανίδης, πρόεδρος του Συμποσίου, ανέδειξε «το μείζον πρόβλημα των υποδομών και της σωστής οργάνωσης του συστήματος που διέπει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα».

Παρουσιάζοντας στην εκδήλωση «τα χαμηλά ποσοστά μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες, εγκεφαλικά νεκρούς δότες τα οποία κάνουν για μία ακόμη φορά την Ελλάδα ουραγό στο θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη», ο αναπλ. καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων Μ. Μήτσης, ανέφερε ότι «ο αριθμός των ασθενών που ευρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού αναρριχήθηκε για μία ακόμη φορά σε πάνω από 1.000 όταν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού μειώθηκαν σε κάτω από 50 για το 2014 που φεύγει σε λίγες ημέρες. Όπως προκύπτει σύμφωνα με στοιχεία από το ευρωβαρόμετρο φαίνεται ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή η ελλιπής ενημέρωση των Ελλήνων αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές του παρόντος συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα και το προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση».

 Ο Γ. Ζαβός, διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών επικεντρώθηκε στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του «από την έλλειψη χρηματοδότησης για την κάλυψη των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα πρέπει να ευρίσκεται σε ετοιμότητα καθημερινά και να σπεύδει για λήψη οργάνων σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά». Ακόμη τόνισε ότι «το πρόβλημα θα οξυνθεί στο άμεσο μέλλον λόγω της συνταξιοδότησης πολλών έμπειρων χειρουργών και την απαγόρευση διορισμού νέων χειρουργών με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις λόγω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Νεφρολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ. Μυσερλής, παρουσίασε παρόμοια εικόνα και για το δικό του νοσοκομείο και ανέδειξε τις ελλείψεις τόσο σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε εγκαταστάσεις και υποδομές, αφού στο Ιπποκράτειο λειτουργεί ταυτόχρονα και το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη χώρα.

Ο Λαρισαίος καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Στεφανίδης ανέδειξε, όπως προαναφέρθηκε το μείζον πρόβλημα των υποδομών και της σωστής οργάνωσης του συστήματος που διέπει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα. Κάλεσε τους Συλλόγους των Νεφροπαθών να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο θέμα δωρεάς οργάνων και προανήγγειλε ότι θα θέσει το ζήτημα και στην Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία. Ακόμη πρότεινε τη θέσπιση μαθήματος σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων σε όλες τις Ιατρικές Σχολές «ώστε οι νέοι ιατροί να είναι στο μέλλον πιο εξοικειωμένοι με τα θέματα αυτά καθώς και την ίδρυση μεταμοσχευτικών κέντρων σε κάθε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας».

Περιγράφοντας την προηγούμενη εμπειρία του από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ο αναπλ. καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Φουρτούνας, τόνισε «την ανιδιοτέλεια με την οποία πρόσφεραν και προσφέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την Επικράτεια αψηφώντας τη σωματική εξουθένωση ή κάθε οικονομικό όφελος» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «το πρόβλημα μπορεί να αμβλυνθεί σύντομα εάν όλοι κατανοήσουν το μέγεθος και τη σημασία του και δουλέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass