Ανώδυνες γναθοχειρουργικές επεμβάσεις

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2014 14:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:57

Πολλοί ασθενείς θεωρούν την γναθοχειρουργική επέμβαση πιθανά επώδυνη και για το λόγο αυτό εκδηλώνουν συχνά αντιδράσεις άγχους και φοβίας. Η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών στη γναθοχειρουργική και οι σύγχρονες εξελίξεις στην αναισθησιολογία δίνουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του άγχους και την περάτωση μιας “επέμβασης στο στόμα ή τις γνάθους” ανώδυνα με την εφαρμογή της μεθόδου της ταυτόχρονης τοπικής αναισθησίας και ενδοφλέβιας καταστολής (μέθη). Ο ιατρός κ. Νίκος Ανδρεόπουλος, στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός μιλά για τα νέα δεδομένα στις γναθοχειρουργικές επεμβάσεις.

Τι είναι η μέθοδος αυτή κ. Ανδρεόπουλε;

Είναι μία μέθοδος ελεγχόμενης καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος με ενδοφλέβια αναισθητικά, με την οποία επιτυγχάνεται ενσυνείδητη ή πιο βαθιά καταστολή και στην οποία διατηρείται η προφορική επικοινωνία με τον ασθενή. Είναι διαφορετική μέθοδος από τη γενική αναισθησία που απαιτεί διασωλήνωση. Συμπληρώνεται με τοπική αναισθησία, ώστε η γναθοχειρουργική επέμβαση να διενεργείται με την ελάχιστη φυσική και ψυχολογική πίεση.

Που και πως εφαρμόζεται;

Είναι σχετικά νέα μέθοδος, ευρύτατα εφαρμοζόμενη στις ΗΠΑ και τον Καναδά από τους στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς. Στη χώρα μας κάθε ιατρική ή οδοντιατρική πράξη, όπου απαιτείται ενδοφλέβια καταστολή μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από ειδικό αναισθησιολόγο και νοσηλευτικό ίδρυμα με τμήμα όπου υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

 Πλεονεκτήματα μεθόδου: Ανώδυνη διαδικασία | Διεγχειρητική αμνησία (ο ασθενής δεν θυμάται την επέμβαση) 

Αντενδείξεις

Απόλυτες: Αλλεργία στις βενζοδιαζεπίνες | Eγκυμοσύνη | Κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών

Σχετικές: Σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα | Διαταραχές λειτουργίας πνευμόνων, ήπατος, νεφρών | Υπνική άπνοια

Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται η μέθοδος αυτή και για ποιες επεμβάσεις;

Σε φοβικούς και μη συνεργάσιμους ασθενείς > 16 ετών κατηγορίας ASA Ι και ΙΙ και για γναθοχειρουργικές επεμβάσεις σύντομης διάρκειας. Ενδεικτικά αναφέρω την χειρουργική αφαίρεση 4 εγκλείστων δοντιών με μία επέμβαση, τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων, την χειρουργική εκτομή κύστεων και όγκων, την τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων (bone grafting) στη στοματική κοιλότητα και το ιγμόρειο (sinus lift), κ.ά.

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Είναι απόλυτα ασφαλής, αρκεί να εφαρμόζεται υπό την επίβλεψη εξειδεικευμένου γναθοπροσωπικού χειρουργού και ειδικού αναισθησιολόγου σε κατάλληλα εξοπλισμένο για το σκοπό αυτό τμήμα νοσοκομείου. Στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών(<1,5%), ενώ στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί δύο ανεπιθύμητα συμβάντα σε 1.706.000 ασθενείς σε διάρκεια 16 ετών.

Ο κ. Νικόλαος Ανδρεόπουλος είναι Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός. Μετεκπαιδεύθηκε στο New York University College of Dentistry και Bellevue Hospital Center, στη Nέα Yόρκη. Είναι Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ και Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Γναθοχειρουργικής ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass