Τόπος φορτωμένος με ιστορικές μνήμες και σύμβολα...

*ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2024 12:01

Ενθουσιασμένοι επέστρεψαν από το ταξίδι τους στη Βλάστη τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας. Στο ταξίδι αυτό είχαν πολλά να δουν, πολλά να ακούσουν, πολλά να μάθουν και πιο πολλά να διδαχθούν. Το ταξίδι στη Βλάστη ήταν ένα ταξίδι ψυχής και συναισθημάτων, ένα ταξίδι σε μια από τις κοιτίδες του πολιτισμού, ένα ταξίδι κατάδυσης στα βάθη της ιστορίας.

Ηταν ένα ταξίδι σ’ έναν τόπο που φέρει βαρύ φορτίο ιστορίας ετών. Η ιστορική της διαδρομή χάρισε δοξασμένες σελίδες στην εθνική μας ιστορία. Ανέδειξε αγωνιστές, ήρωες, Μακεδονομάχους, ευεργέτες, πρόσωπα επιφανή, με σημαντική επίδραση και συμβολή στην οικονομική, κοινωνική πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Νέλλη Βασβατέκη, υπερήφανη νύφη της Βλάστης και ο σύζυγός της Κων. Βασβατέκης, τους μετέδωσαν τη συγκίνηση και την αγάπη για το πανέμορφο χωριό τους και με παραστατικό τρόπο τους ξενάγησαν στην ιστορία, στην παράδοση, στα ξακουστά εκπαιδευτήρια, με γλαφυρή και λεπτομερή περιγραφή.
Με δέος αντίκρισαν σαν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής τη θέα της Βλάστης από ψηλά από τον Αγιο Παντελεήμονα, τις έμφορτες από δόξα και ιστορία κορυφές των γύρω βουνών, του Γράμμου και του Βίτσι, του Σινιάτσικου, του Μπούρινου και του Μουρικιού.
Κατά την επίσκεψη στο Υφαντουργείο της Βλάστης, η κ. Βασβατέκη ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων τους μετέφερε στη δύσκολη εποχή της Βλάστης μετά τη Γερμανική κατοχή και το άσχημο μετεμφυλιακό κλίμα, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, όταν μια ανθρωπιστική οργάνωση της Σουηδίας ήρθε ν’ ανοίξει ένα εργοστάσιο υφαντουργίας. Η λειτουργία του «Σουηδικού» ήρθε να ανακόψει το ρεύμα φθοράς και ν’ ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας. Όταν τα υφαντά ρούχα της Βλάστης είχαν γίνει μόδα στη Σκανδιναβία και στη Βλάστη πραγματοποιούνταν επιδείξεις μόδας και φωτογράφιση για τα Σουηδικά περιοδικά. Όμως όταν μετά από 25 χρόνια η Σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση αποφάσισε να αποχωρήσει οι αργαλειοί δεν ξαναλειτούργησαν ποτέ. Σήμερα τα νήματα στην ανεμώνη, τα πολύχρωμα κουβάρια, η σουηδική σημαία δίπλα στην ελληνική αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Όμως χάρη στο «Σουηδικό» η Βλάστη είχε κατορθώσει να επιβιώσει στα δύσκολα χρόνια.
Στην επίσκεψη στο Θωμαΐδειο Αρρεναγωγείο γνώρισαν την ιστορία του τόπου. Μέσα από τα πορτραίτα τους, γνώρισαν την ιστορική διαδρομή προσώπων βγαλμένων από το «Πάνθεον» της Ιστορίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Προσώπων με ξεχωριστό συμβολισμό ιστορικό και κοινωνικό. Ανθρώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους σε ηρωισμό, σε κτήρια, βιβλία, μαρτυρίες και ευεργετήματα . Χάρη σ’ αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους στα δύσκολα χρόνια του Ελληνισμού η Βλάστη κατάφερε να ακουστεί στα μεγάλα κέντρα της εποχής εκείνης όπως η Βιέννη, η Βουδαπέστη, η Κωνσταντινούπολη, το Βουκουρέστι.
Στον χώρο του Μουσίκειου Παρθεναγωγείου μετά τη σύντομη αναφορά στον Μουσικοσυνθέτη και βιρτουόζο του βιολιού Χρήστο Δέλλα παρακολούθησαν, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στο ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, τη ζωή και την πολύπλευρη και πολύμορφη δημιουργική προσφορά του μεγάλου τέκνου της Βλάστης του Νικολ. Δούμπα. Με οδηγό τη ζεστή φωνή του αφηγητή Γρηγόρη Βαλτινού ταξίδεψαν στους μαγικούς δρόμους της Βιέννης και στον γοητευτικό κόσμο του Νικ. Δούμπα στην εποχή των Αψβούργων. Ο εκπληκτικός λόγος, τους συνάρπασε και τους οδήγησε σε μια υπέροχη περιπλάνηση στη μαγεία του παρελθόντος. Η μουσική του Στράους, του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, εναρμονισμένη με την εικόνα να δονεί την ατμόσφαιρα, να συναρπάζει και να οδηγεί σε πνευματική ανάταση, να εμπνέει στο νου ανώτερες σκέψεις συναισθήματα και συγκινήσεις.
Το Θωμαΐδειο Αρρεναγωγείο, το Μουσίκειο Παρθεναγωγείο, το Βρανάκειο Δημοτικό Σχολείο όμορφα κι απέριττα αποπνέουν ιστορία και παράδοση. Γύρω τους οι προτομές επιφανών ανδρών και ηρώων τέκνων της Βλάστης να ιστορούν παλιά μεγαλεία και αγώνες. Καθένας με την αλκή του, την αρετή του και το φρόνημά του το «εύψυχον και ελεύθερον».
Τα μέλη του Συλλόγου στάθηκαν δίπλα τους, σιώπησαν και αφουγκράστηκαν ήχους και απόηχους μηνύματα γύρωθε, συνθήματα, βολές και κλαγγές να σμίγουν με τους καημούς της καρδιάς του Γιάννη Φαρμάκη που δέσποζε στον ορειχάλκινο ανδριάντα του, σε βάθρο πέτρινο για να θυμίζει ότι «Ελευθερία και Έλλην ζυμώθηκαν μαζί».
Τα μέλη του Συλλόγου επέστρεψαν στη Λάρισα αντλώντας εικόνες και συναισθήματα. Τα συναισθήματα που τους προκλήθηκαν από την εμπειρία της επίσκεψης ήταν τόσο έντονα που δεν έφταναν οι λέξεις για να τα περιγράψουν. Χαρακτηριστικά είπαν ότι «η Βλάστη είναι ένας τόπος φορτωμένος με ιστορικές μνήμες και σύμβολα, μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά! Τόπος για περισυλλογή και υπερηφάνεια». Μέλη του Συλλόγου που ανήκουν στον εκπαιδευτικό κλάδο θα προτείνουν τη Βλάστη στα σχολεία ως εκπαιδευτικό προορισμό.
Στο ταξίδι αυτό του Συλλόγου συμμετείχε και η πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Εβελιν Παπαδοπούλου εκπληρώνοντας παλαιότερη επιθυμία της να γνωρίσει την πατρίδα του Μαικήνα των τεχνών της Βιέννης Νικολ. Δούμπα, καθώς και ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας, επιθυμώντας να γνωρίσει αυτόν «τον τόπο τον μικρό τον μέγα», καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του υποστήριξε σημαντικές δράσεις και ποιοτικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Βλατσιωτών της Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass