Προσκύνημα της ενορίας Αγίου Αχιλλίου

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2015 12:18

Πλούσιοι από τη χάρη του Θεού και την ευλογία της Παναγίας επέστρεψαν οι Λαρισαίοι προσκυνητές από το ιερό νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο, που συμμετείχαν στην πνευματική εξόρμηση της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου, με την ευχή του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, ενόψει της νέας ιεραποστολικής χρονιάς που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Σε ανακοίνωση, αναφέρονται και τα εξής:

«Το προσκύνημα άρχισε με κατανυκτική αγρυπνία, στην Ι.Μ. Πελαγίας, στο Ακραίφνιο. Έπειτα, πρώτος σταθμός η Άνδρος. Το νησί των ναυτικών και των εφοπλιστών. Μικρός ο τόπος, κι όμως, έχει τέσσερα μοναστήρια-φρούρια, που αναχαιτίζουν, αιώνες τώρα, τις επιδρομές ορατών και αοράτων εχθρών. Καστρομονάστηρο η Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής ή ΄΄Αγίας΄΄, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, με την ομώνυμη εικόνα της Θεοτόκου και ιερά λείψανα των Αγίων Τρύφωνος, Μηνά και Παντελεήμονος.

Σαν αετοφωλιά σε απόκρημνο ύψωμα η Ι.Μ. Παναχράντου αγναντεύοντας το Αιγαίο προς τα ανατολικά σκεπάζει τη χώρα της Άνδρου. Πολύτιμος πνευματικός θησαυρός η κάρα του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος και ενθαρρυντικοί οι λόγοι του ηγουμένου της Μονής, π. Ευδοκίμου, που έδωσε την ευλογία του σε όλους.

Κατεβαίνοντας, η θέα ήταν μαγευτική. Μετά από μια σύντομη γνωριμία με τη Χώρα και αφού ξεκουραστήκαμε, κατευθυνθήκαμε στην Ι.Μ. Αγίου Νικολάου. Όμορφο μοναστήρι, περιποιημένο, νοικοκυρεμένο .Ο π. Δωρόθεος τελούσε την Ακολουθία...Ευωδίαζε ο τόπος από το Μύρο της Παναγίας και τα λείψανα των αγίων Νικολάου εν Βουναίνοις(αγία κάρα) και Κοσμά του Αιτωλού (σιαγόνα).Παίρνοντας μαζί την ευλογία του αγίου των θαλασσινών φτάσαμε στην Ι.Μ.Αγίας Μαρίνης,όπου προσκυνήσαμε το άγιο λείψανο και την τίμια εικόνα της.Στο αρχονταρίκι ακούσαμε τους παραινετικούς και επιστηρικτικούς λόγους του π.Χερουβείμ που στάλαξαν βάλσαμο στις ψυχές όλων.Η ημέρα έκλεισε με ελεύθερο χρόνο στη Χώρα της Άνδρου,όπου θαυμάσαμε τα αρχοντικά σπίτια επισκεφθήκαμε Μουσεία,προσκυνήσαμε στο Ναό της Θεοσκέπαστης,περιδιαβήκαμε τα σοκάκια ως τον ΄΄Αφανή Ναύτη΄΄ και δοκιμάσαμε τα τοπικά εδάσματα και προϊόντα.

       Το άλλο πρωί,ανανεωμένοι και ξεκούραστοι,απολαύσαμε την ανατολή του ήλιου και μια τελευταία γεύση του όμορφου νησιού καθώς πορευόμασταν από τα Αποίκια και την Πηγή Σάριζα στο Γαύριο,για να πάρουμε το πλοίο για την Τήνο.Εκεί είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Ευαγγελίστριας,έργο του Ευαγγελιστή Λουκά,να λειτουργηθούμε στον πάνσεπτο Ναό της,να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων,να πάρουμε αγίασμα από τον τόπο εύρεσης της αγίας εικόνας και να θαυμάσουμε τους μουσειακούς χώρους του Ιερού Ιδρύματος.

Αδιάψευστοι μάρτυρες των θαυμάτων και ευεργεσιών Της στο ανθρώπινο γένος,τα πολλά αφιερώματα που καλύπτουν εντελώς την εικόνα και που κρέμονται σ’ όλο το Ναό ή στολίζουν το προαύλειό του.Ο Ναός αυτός πραγματικά μαγνητίζει τον προσκυνητή τόσο,που θέλει συνεχώς να βρίσκεται κοντά και εντός του.

     Όμορφη ήταν και η επίσκεψη στην Ι.Μ.Κεχροβουνίου, όπου ασκήτεψε η οσία Πελαγία και η βόλτα στο γύρο του νησιού,στους οικισμούς και τα γραφικά χωριουδάκια με τα πέτρινα γκαλντερίμια ,τα κατάλευκα σπίτια με τα μπλε πορτοπαράθυρα που μοιάζουν με γαλανόλευκες σημαίες,καθώς και τους περίφημους ΄΄περιστεριώνες΄΄ με τον ιδιαίτερο διάκοσμο.

       Πόση χαρά είχαμε όλοι κατά την επιστροφή!Τι εμπειρίες!Τι αναμνήσεις!Πόσες ευλογίες!Είθε ο Κύριος,με τις πρεσβείες της Παναχράντου Μητέρας Του και τις ευχές του Ποιμενάρχη μας,να αξιώσει και άλλα τέτοια προσκυνήματα!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass