Ο απολογισμός για την αποκατάσταση έφερε γκρίνιες…

*ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ *ΣΤΑ 3,5 ΔΙΣ. Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΝΙΚΟ ΤΑΧΙΑΟ *ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2024 13:06

Δεν έλειψαν οι γκρίνιες και τα παράπονα από βουλευτές και δημάρχους στον κυβερνητικό απολογισμό των έργων για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία, έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές θεομηνίες «Daniel» και «Elias» από το κυβερνητικό κλιμάκιο, στη χθεσινή σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το κλιμάκιο απαρτιζόταν από τους Κωνσταντίνο Τσιάρα, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Κοντογεώργη (ο οποίος είχε και τον συντονισμό της συζήτησης), υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Νικόλαο Ταχιάο, υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Κέλλα, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εύη Δραμαλιώτη, γ.γ. Συντονισμού, Γεώργιο Στρατάκο, γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Κουρέτα, περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρόεδρο ΕΛΓΑ.
Δριμεία κριτική για την έλλειψη χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την πορεία αποκατάστασης των υποδομών άσκησαν βουλευτές (Χαρακόπουλος, Κωτσός) και δήμαρχοι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ αναφέρθηκαν και σε αδικίες με τις αποζημιώσεις π.χ. καστανοπαραγωγοί. Επιπλέον, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία.
Στην ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Από την Αποκατάσταση στην Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», ο υφυπουργός, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος συντόνιζε τη σύσκεψη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τουλάχιστον 3,5 δισ. για την ενίσχυση της Θεσσαλίας, ενώ οι πληρωμές που έχουν γίνει έως χθες, 27 Σεπτεμβρίου, φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τον νέο περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό, ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής ανασυγκρότησης η οποία θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα έρχεται μία φορά τον μήνα στη Θεσσαλία.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην κλιματική κρίση, την περιοδικότητα και ένταση των φαινομένων, αλλά και στην ανάγκη για ανθεκτικές υποδομές, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω του ΟΔΥΘ, αλλά και στον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών. «Με αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και διαφάνεια συζητάμε, αποφασίζουμε και προχωράμε μαζί για τη Θεσσαλία», κατέληξε ο ίδιος.
«ΠΑΝΩ ΑΠΟ 160.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ»
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι το διαθέσιμο πόσο από το υπουργείο ανέρχεται σε 371 εκατ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο να εξηγεί ότι δόθηκε έμφαση «στην εμπροσθοβαρή επίλυση των προβλημάτων με οριζόντια και στοχευμένα μέτρα». Οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν μαζί με αυτές του ΕΛΓΑ ξεπερνούν τις 100.000 αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 168.065. Ο κ. Τριαντόπουλος στον απολογισμό του ανέφερε ότι πάνω από 20.000 νοικοκυριά έλαβαν το ποσό των 86 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκε κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Προέτρεψε μάλιστα τους αγρότες που έλαβαν κρατική αρωγή να υποβάλουν οπωσδήποτε φάκελο, αλλιώς θα κληθούν να την επιστρέψουν. Όσον αφορά τους ΟΤΑ, ενημέρωσε πως έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ποσού ύψους 287 εκατ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, εξήγησε γιατί παρατηρείται καθυστέρηση στην εκτέλεση της αποκατάστασης των έργων υποδομής. Ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος ανέρχεται συνολικά σε 1.4 δισ. ευρώ, αλλά εκτός από τα 600 εκατ. ευρώ -που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως τις αρχές του 2026- τα υπόλοιπα θα «έπρεπε να γραφτούν στον προϋπολογισμό με βάση τη φορολόγηση των πολιτών».
Ο κ. Ταχιάος εξήγησε πως ήταν μία δύσκολη διαδικασία, καθώς θα «έπρεπε να προηγηθεί η σύνταξη μελετών που είναι αρκετά χρονοβόρα», ενώ κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συμβασιοποιήσεις.
Η γενική γραμματέας Συντονισμού, Παρασκευή Δραμαλιώτη, παρουσίασε τις λοιπές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Στον τομέα του περιβάλλοντος και της χωροταξίας, κάνοντας αναφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στα προγράμματα αποκατάστασης του δημόσιου χώρου, στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», αλλά και στον σχεδιασμό μετεγκατάστασης οικισμών.
«Στην υγεία προχωράει η αποκατάσταση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας, ενώ σημαντικές είναι οι δράσεις για την κοινωνική προστασία, τη στέγαση και τη φιλοξενία, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού», κατέληξε η κα Δραμαλιώτη.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε μία σειρά ενεργειών του υπουργείου για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από τις ημέρες της καταστροφής κι έπειτα, ενώ έδωσε έναν ορίζοντα έως το 2025 για την υλοποίηση κι άλλων δράσεων, με σκοπό την ανακούφιση των παραγωγών.
Πάνω από 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν στους παραγωγούς μέσω Ad hoc προγραμμάτων ως ενίσχυση για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης ύψους 54,6 εκατ. ευρώ. Ενώ συμπλήρωσε πως έχει χορηγηθεί κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) συνολικού ποσού 2,7 εκατ. ευρώ για τον τομέα της αλιείας.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε με απόλυτους όρους ακρίβειας ο Δημήτρης Κουρέτας. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο χάρη στον σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και περιστατικών πυρκαγιάς, αν και φέτος εκδηλώθηκαν περισσότερες φωτιές συγκριτικά με πέρυσι (1.196 έναντι 1.147) τα στρέμματα καμένης γης ήταν κατά πολύ λιγότερα (3.353 το 2024-108.474 το 2023).
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε ακόμη στην ετοιμότητα που επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανώλης και στη διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης, ενώ με τη χρήση της τεχνολογίας μέσω του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας ο έλεγχος υπήρξε αποτελεσματικός και σώθηκε το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας. Η ίδια μέθοδος αναφορικά με την ενσωμάτωση και χρήση των νέων τεχνολογιών αξιοποιήθηκε και με το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εξελιχθεί ομαλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρέτας με τη χρήση πινάκων και χαρτών αναφέρθηκε στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια με την υλοποίηση προσωρινών έργων αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 75.704.711,26 ευρώ, στην Π.Ε. Λάρισας υλοποιήθηκαν έργα σε 78 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 12.016.400 ευρώ.
«Τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Κουρέτας.
Αναλυτικότερα, στην 1η κατηγορία υλοποιούνται τα εξής έργα:
-Καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων του ποταμού Ενιπέα από Τ.Κ. Βλοχού έως τη γέφυρα της Ε.Ο. Λάρισας-Καρδίτσας και στη θέση Τ.Κ. Ορφανών-Ρουφράκτη Τ.Κ. Υπέρειας, έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
-Καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων του ποταμού Φαρσαλίτη, από συμβολή με Ενιπέα έως Τ.Κ. Ερμιτσίου, έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
-Καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων του ποταμού Πηνειού από Αβερώφειο έως το Δ.Κ. Κουλουρίου, έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Κατέληξε λέγοντας ότι στην Π.Ε. Λάρισας τα αντιπλημμυρικά έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και ολοκλήρωσης των συνοδών έργων που έχουν αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, αλλά και θα λύσουν το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για το πότε θα βγει η Θεσσαλία από την επιτήρηση για την πανώλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass