Στοπ σε τραμ στη Λάρισα έβαλε η Διαχειριστική Αρχή

* ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ * ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2021-2027

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2024 13:30

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣBAA) του Δήμου Λαρισαίων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, που συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων.

Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» καταψήφισε τη ΣΒΑΑ και στόχευσε την κριτική της στη φιλοσοφία του προγράμματος, που, όπως κατήγγειλαν, «έχει αλλάξει», αλλά και για την αποχώρηση από τη Χωρική Επιτροπή και από το πρόγραμμα στη Λάρισα γενικότερα του «Διαζώματος» που ήταν συνακόλουθο της αλλαγής φιλοσοφίας. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σούλτης της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» κάλεσε τον δήμαρχο, Θανάση Μαμάκο, να προχωρήσει προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τον Σταύρο Μπένο.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος μιλώντας για το θέμα της έγκρισης ΣΒΑΑ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Στη ΣΒΑΑ υπάρχουν έργα μεταφερόμενα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Να τρέξουν γρήγορα οι μελέτες, ώστε το συντομότερο δυνατόν και βάσει των κατευθύνσεων και των οδηγιών που έχουν δοθεί από τη Διαχειριστική Αρχή να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα, ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατόν όσον αφορά την άντληση των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών πόρων και την αξιοποίησή τους προς όφελος των Λαρισαίων πολιτών. Είναι σε ποσοστό 23% αυξημένο σε σχέση με την αρχική πρόταση και ένα μέρος της επαύξησης αφορά στην τοποθέτηση των ηχοπετασμάτων του ΟΣΕ που μπαίνει στο έργο αυτό ένα ποσό της τάξης των 3,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 9 εκατ. είναι το μέγιστο που μπορούμε να υπεραντλήσουμε από τους πόρους που είναι διαθέσιμοι. ...Θα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο ύψους 44,5 περίπου εκατ.».
Ο Γιώργος Σούλτης από τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό, στο τι προέβλεπε η ΣΒΑΑ, αλλά και στο ότι δεν υπήρχαν ούτε σαν απλή αναφορά οι δύο μελέτες που έγιναν υπό την επίβλεψη του Διαζώματος, δηλαδή οι μελέτες Μόρα και Καρρά.

ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΤΡΑΜ
Εν συνεχεία, ο κ. Σούλτης ανέφερε ότι «πολλά από τα καινούρια έργα που προτείνονται δε θα είναι επιλέξιμα», κάνοντας γνωστό ότι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέρριψε το τραμ!
«Η Διαχειριστική Αρχή απέρριψε σαν μη επιλέξιμα τη μελέτη του τραμ, τις λογισμικές παρεμβάσεις για την καθαρότητα αέρα του σχολείου και το πρόγραμμα για τοπικά προϊόντα. Πιστεύω ότι τα έργα διατηρούνται, αλλά η φιλοσοφία δε διατηρείται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, ακόμη, ότι: «Θεωρούμε υπερβολικό το ποσό τα 3 εκατ. για την ψηφιακή πλατφόρμα προώθησης της Λάρισας, τη στιγμή που υλοποιούνται δύο τέτοιες πλατφόρμες, το Γενί τζαμί και η ενοποίηση του ιστορικού κέντρου», για να καταλήξει με την προτροπή: «Να γίνουν γρήγορα οι μελέτες για να προλάβουμε τις προθεσμίες και τη χρηματοδότηση» και ότι «θα καταψηφίσουμε τη στρατηγική, αλλά τα έργα θα τα βλέπουμε μεμονωμένα σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο και ανάλογα θα τα ψηφίζουμε ή όχι».
Ο Πέτρος Κρίκκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταψήφισε τη ΣΒΑΑ, γιατί «διαμορφώνεται μια πόλη μόνο για τους επισκέπτες και τους επενδυτές. Η καθημερινότητα των Λαρισαίων θα δυσκολεύεται όλο και πιο πολύ. Εξυπηρετούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις του νομού».

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΜΑΣ
Απαντώντας ο δήμαρχος στους κ. Σούλτη και Κρίκκη ανέφερε αντίστοιχα ότι: «Σχετικά με το «Διάζωμα», η συμμετοχή των φορέων είναι εθελοντική. Η προσφορά του Διαζώματος στη Λάρισα είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν αγνοούμε καμία μελέτη σε καμία περίπτωση. Αυτό που ξεχνάμε να αναφέρουμε είναι ότι άλλαξε η Δημοτική Αρχή στην πόλη και κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει και πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα. Δική μας στρατηγική είναι να βάλουμε κάποιες άλλες προτεραιότητες, γιατί αυτές οι δύο μελέτες που αναφέρει και το Διάζωμα έγιναν σε ένα χρονικό σημείο που στην πόλη δεν είχε συμβεί το κακό με τον «Ντάνιελ». Μια παράμετρος που πρέπει να συνυπολογίσουμε. Από την άλλη, κανένας μελετητής δεν απομακρύνθηκε».
Ακολούθως, απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Σούλτη για έργα, μεταξύ των οποίων σημείωσε ότι «το Κτίριο Μουσών θα γίνει Μουσείο Πόλης και θα στεγάσει τη Συλλογή Παπαθεοδώρου», ενώ καταληκτικά σημείωσε ότι: «Η φιλοσοφία δεν έχει αλλάξει, δεν υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις σε σχέση με ήδη δράσεις. Ερχόμαστε για να χτίσουμε, για να πάμε ένα βήμα παρακάτω την πόλη. Στο ραντεβού με τα όνειρα της πόλης μας μπορούμε να δώσουμε όλοι το «παρών»». Απαντώντας στη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε ότι: «Σταθερή προσέγγιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Έχετε αναφυλαξία σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά προγράμματα» σημείωσε ο κ. Μαμάκος.ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Συζητώντας για τα περίπτερα που καταργούνται και που δίνονται για δημοπράτηση, ο κ. Σούλτης κάλεσε τον δήμαρχο να είναι με πολύ μικρό αντίτιμο, ώστε να μπορούν να τα νοικιάσουν άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, ενώ ανέφερε ότι μπορούν να διατηρηθούν ως μνήμες μιας παλιότερης εποχής. Ο κ. Μαμάκος σημείωσε ότι «πρόκειται για περίπτερα ορφανά και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εξορθολογισμού. Τα περίπτερα αποτελούν έσοδα για τον Δήμο. Αρχές Σεπτεμβρίου θα βγούνε σε δημοπρασία».

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ, 556 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός πεπραγμένων εξαμήνου της Δημοτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης που προηγήθηκε. Αναλυτικά η Δημοτική Επιτροπή έλαβε 556 αποφάσεις, μεταξύ των οποίων 9 για προσλήψεις προσωπικού, 6 για συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, 25 για μελέτες κ.ά.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass