Με το τηλέφωνο στο χέρι και οι Λαρισαίοι οδηγοί

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΤΟΥ 2023 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 76% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2023 13:13

Με το τηλέφωνο στο χέρι η πλειονότητα των οδηγών. Είτε είναι στο αυτοκίνητο, είτε σε μηχανάκι, είτε σε ποδήλατο, οι περισσότεροι οδηγούν και μιλάνε στο τηλέφωνο. Το κακό είναι ότι σχεδόν ποτέ κανείς δεν παραδέχεται ότι αυτό τους αποσπά την προσοχή ή ότι έχει γίνει αιτία να

προκαλέσουν ή να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα. Τα στοιχεία, όμως, μιλούν από μόνα τους. Το 76% των Ελλήνων οδηγών μιλάει στο τηλέφωνο και συνολικά το 84% χρησιμοποιεί το smartphone κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του ευρωβαρόμετρου του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες όχι μόνο μιλούν στο κινητό τηλέφωνο, αλλά συμμετέχουν ακόμη και σε βίντεο εν κινήσει. Η έρευνα έγινε από το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes και διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή, μάλιστα, έδειξε ότι το 92% των Ελλήνων οδηγών θεωρεί ότι οι άλλοι οδηγοί είναι επικίνδυνοι, ενώ παράλληλα 8 στους 10 υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.
Η χρήση του bluetooth είναι γενικευμένη και η επικινδυνότητά της υποτιμάται, καθώς το 58% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το 9% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι οδηγεί σε κατάσταση μέθης, ενώ το 15% έχει προκαλέσει ατύχημα εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Με αφορμή την έρευνα, η «Ε» ζήτησε από μια οδηγό αυτοκινήτου και έναν ποδηλάτη να μας πουν την άποψή τους για τις τηλεφωνικές συνομιλίες εν ώρα οδήγησης.
Η Χρυσούλα κάνει μια δουλειά στην οποία το τηλέφωνο είναι βασικό εργαλείο. «Φυσικά και το κάνω και φυσικά και γνωρίζω ότι δεν επιτρέπεται από τον Κ.Ο.Κ. Παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητό μου είναι σύγχρονης τεχνολογίας και μιλάω σε ανοιχτή ακρόαση μέσω Bluetooth, ξέρω ότι μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, καθώς έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να αφαιρείται. Πολλές φορές, μάλιστα, έχει τύχει να με κορνάρουν, γιατί δεν ξεκίνησα εγκαίρως στο φανάρι και ξέρω ότι πράγματι εγώ φταίω.
Πριν λίγους μήνες το τηλέφωνο έγινε η αιτία να πέσω στο μπροστινό μου Ι.Χ. Ευτυχώς ήμασταν μέσα στην πόλη με χαμηλή ταχύτητα και δεν συνέβη τίποτα κακό. Δεν το κρύβω, τρόμαξα και έχω μετριάσει κατά πολύ τις κλήσεις που δέχομαι ή απλά θα απαντήσω και θα πω ότι οδηγώ για να καλέσω αργότερα. Δυστυχώς και ξεκινώ από μένα δεν έχουμε οδηγική παιδεία. Είμαι 47 χρονών και φέρομαι απερίσκεπτα, ενώ κρατώ τιμόνι και την ίδια ώρα είμαι αυστηρή στα παιδιά μου που κυκλοφορούν με ηλεκτρικό πατίνι. Όλα από εμάς ξεκινούν και καταλήγουν σε εμάς».
Τον Γιώργο Λ. τον συναντήσαμε στην πλατεία Ταχυδρομείου με φίλους με τα ποδήλατα. Στο ερώτημα απαντά γελώντας. «Εννοείται ότι μιλάω στο κινητό, για την ακρίβεια μιλάω μέσω του ρολογιού μου, την ώρα που κάνω ποδήλατο. Βέβαια, δεν έχω χτυπήσει ποτέ κάποιον, αλλά ψέματα να μην πω, έχω πέσει γιατί μιλούσα και δεν είδα ένα εμπόδιο στον δρόμο. Νομίζω ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι οδηγοί αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών και λιγότερο οι ποδηλάτες. Αν και πλέον κυκλοφορούμε πολλοί με ποδήλατο, οπότε όλοι θα πρέπει να προσέχουμε».
ΕΥΕΞΑΠΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες οδηγοί είναι ευέξαπτοι στους ελληνικούς δρόμους, με το 63% να παραδέχεται ότι διαπληκτίζεται με τους άλλους οδηγούς, το 60% κορνάρει άσκοπα, το 24% κατεβαίνει από το αυτοκίνητο για να διαπληκτιστεί και το 86% έχει φοβηθεί από την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών. Όσον αφορά τα όρια ταχύτητας, 8 στους 10 Έλληνες οδηγούς υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, ενώ το 44% δεν φορά ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τέλος, σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες οδηγούς δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και έχουν την τάση να κολλούν το προπορευόμενο όχημα. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου 2023, στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή οποιασδήποτε άλλης κινητής συσκευής, όπως tablet, προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., ο οδηγός θα πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο όχημά του, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς.
Η απαγόρευση ισχύει και για τα ενσύρματα ακουστικά που συνδέονται με συσκευές ήχου, κινητά τηλέφωνα ή και τηλεόραση. Μία από τις συχνότερες παραβάσεις φαίνεται να είναι η χρήση κινητού εν ώρα οδήγησης και στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπηρεσιών Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, για τον μήνα Μάιο 2023 πραγματοποιήθηκαν 50.740 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 12.611 παραβάσεις, από τις οποίες οι 143 αφορούν τη χρήση κινητού τηλέφωνου και φυσικά πρωταθλητής των παραβάσεων η υπερβολική ταχύτητα, όπου εντοπίστηκαν 2.443 και 197 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass