ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΚΕΡΙ

Τουλάχιστον 120 νεκροί από καμικάζι στη Συρία

Ερντογάν:Η Τουρκία βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2016 0:01

ΒΗΡΥΤΟΣ   

Tουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε μια σειρά επιθέσεων που συντάραξαν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για την κήρυξη μιας εκεχειρίας ανακοινώνοντας μιας «προσωρινή» συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών.  Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μία διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση.  Άλλοι 62 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πλησίον μιας ιερής τοποθεσίας των σιιτών στο νότιο τμήμα της Δαμασκού.  Σε αυτό το αιματηρό σκηνικό και παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες να τεθεί σε ισχύ μία κατάπαυση του πυρός σε αυτήν την χώρα που συνταράσσεται από τον εμφύλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε στο Αμάν «μία κατ’ αρχήν προσωρινή συμφωνία» με τη Ρωσία σχετικά με τους όρους μιας εκεχειρίας, που «θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός των επόμενων ημερών».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που έχουν αποδυναμωθεί λόγω της ενίσχυσης του Ισλαμικού Κράτους και του μετώπου Αλ Νόσρα. Συγκρούσεις εκτυλίσσονται επίσης μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και τζιχαντιστών, ή ακόμα ανταρτών εναντίον τζιχαντιστών.

 ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία δρα σε συνθήκες «νόμιμης άμυνας» κατά των Κούρδων μαχητών, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για το πρόσφατο πολύνεκρο επεισόδιο στην Άγκυρα, και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταφύγει «σε κάθε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις», διατράνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Βρισκόμαστε σε συνθήκες νόμιμης άμυνας. Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει, ή να παρεμποδίσει, το δικαίωμα νομίμου αμύνης της Τουρκίας απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας, που την περασμένη Πέμπτη στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 61. «Προκειμένου να πολεμήσει τις απειλές προς τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, στη Συρία και σε όποιο άλλο σημείο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και ριζώσει αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να πραγματοποιεί κάθε είδους στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής δεν παρέλειψε να ψέξει τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να τις κατονομάζει άμεσα, για την «έλλειψη ειλικρίνειας» που επιδεικνύουν απέναντι στις ανησυχίες του τουρκικού λαού σχετικά με τη δράση των Κούρδων μαχητών στη Συρία. Η αμερικανική υποστήριξη προς το κίνημα YPG, ένοπλο βραχίονα του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητα (PYD), που μάχεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτό πρόσκειται στο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ, που από τη δεκαετία του ’80 διεξάγει ένοπλο αγώνα στο έδαφος της Τουρκίας για την ανεξαρτησία. Την τελευταία εβδομάδα, το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπεί θέσεις του YPG στα περίχωρα του Αζάζ, εντός της Συρίας και κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass