ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ –ΠΛΗΝ ΚΚΕ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Συζητούν αλλά δεν συναινούν

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 0:34

 

ΑΘΗΝΑ

Προσέρχονται -πλην ΚΚΕ- στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δύσκολα δίνουν συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις τους μετά το αίτημα του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΝΔ θα συμμετάσχει με τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ δεν θα λάβει μέρος η Χρυσή Αυγή.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες το πρωί επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του ζήτησε να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το Ασφαλιστικό, αν και ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει ότι θα ζητήσει εθνικό διάλογο και για άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η Παιδεία, το προσφυγικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πάντως η κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσε χθες το «Μέγκα» ότι η κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήταν σε συνεννόηση με τους δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει το ασφαλιστικό.

Το «Μέγκα», ανέφερε οτι σε non paper των δανειστών προς το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια και εκφράζεται ταυτόχρονα η εκτίμηση ότι θα έχει δυσκολίες να περάσει από το Κοινοβούλιο γιατί περιέχει οδυνηρές περικοπές, γι' αυτό και ζητείται ουσιαστικά η συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Και το προηγούμενο διάστημα, άλλωστε, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που υπήρξαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών τόνιζαν την αναγκαιότητα της συναίνεσης και των άλλων κομμάτων για το ασφαλιστικό.

Απαντώντας, η κυβέρνηση διέψευσε ότι έφτασε στην κυβέρνηση οποιοδήποτε χαρτί που να ζητά σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών, και τόνιζαν ότι η κίνηση έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό» ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζητά σύγκληση του συμβουλίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως όπως εκφράστηκαν χθεες είναι από εξαιρετικά επιφυλακτικές, έως αρνητικές, πόσο μάλλον που η Νέα Δημοκρατία είναι σε φάση αναζήτησης νέου αρχηγού και υπάρχει πίεση από τη βάση για σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προτίθενται να προσέλθουν στο συμβούλιο αρχηγών διαμηνύοντας όμως εκ των προτέρων ότι "συνένοχοι" της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα όπως το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να γίνουν, το ΚΚΕ απέρριψε κατηγορηματικά συμμετοχή του, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης εμμένει στην πρότασή του για οικουμενική.

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε χθες το πρωί, ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Ισραήλ και ο κ. Παυλόπουλος ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με τον Πρόεδρο να τον καλεί να γνωστοποιήσει στους αρχηγούς το θέμα και την ατζέντα, σημειώνοντας ότι εφόσον υπάρξει ανταπόκριση τότε ο ίδιος θα συγκαλέσει το συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Παυλόπουλο ότι πρόκειται για δύο μεγάλα εθνικά θέματα που αφορούν στο προσφυγικό, σε συνάρτηση και με την τρομοκρατία των τζιχαντιστών, και στο ασφαλιστικό.

Μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη εξήγησε λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή της γιατί μπαίνει στην ατζέντα και το ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως "η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς".

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τοποθετείται μετά την επιστροφή του Προκόπη Παυλόπουλου από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη (Πέμπτη και Παρασκευή).

Έτσι, εκτιμάται ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί είτε το Σάββατο, είτε την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Η ΝΔ

Όπως αναφέρουν από τη ΝΔ ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα λάβει μέρος στη σύσκεψη, θα ακούσει, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί. Επίσης, από τη Συγγρού θέτουν ερώτημα γιατί η κυβέρνησης αποφάσισε τη σύγκληση του Συμβουλίου, όταν η ΝΔ δεν έχει ακόμη εκλέξει αρχηγό.

Από την κυβέρνηση, ωστόσο, απαντούν πως ο πρωθυπουργός πίστευε ότι η ΝΔ θα είχε εκλέξει αρχηγό την περασμένη Κυριακή, και γι’αυτό προγραμμάτιζε την κίνησή του αυτή εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Πάντως, μιλώντας στο Βήμα, ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».

* Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης, όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού, να ψάξει αλλού» τονίζει και καλεί τον πρωθυπουργό αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

* Ως πολιτικά ύποπτη χαρακτηρίζει την κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απ. Τζιτζικώστας. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι είναι σε κάθε περίπτωση προσχηματική.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους» σημειώνει και αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει επισήμως πρόσκληση προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και πάνω από όλα οριστικοποίηση των θεμάτων προς συζήτηση. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ πριν το Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Τέλος, υποστηρίζει ότι επανειλημμένως και από την πρώτη στιγμή ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση».

Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Μιλώντας επίσης στο Βήμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «εφόσον γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας βεβαίως και θα συμμετάσχω. Θα επικοινωνήσω αμέσως με τον κ. Παυλόπουλο, για να μάθω πότε θα γίνει». Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση για το Ασφαλιστικό είπε: «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».

Ο κ. Θεοδωράκης έστειλε και μήνυμα μέσω Facebook, με τίτλο «Τα δανεικά τέλος», στο οποίο αναφέρει:

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.

» Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου.

Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνεδρίασε με τα στελέχη του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν στην πρόταση του πρωθυπουργού. Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το προσφυγικό, είναι κρίσιμα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτά επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη εθνική συνεννόηση.

»Αυτή και μόνο πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η ατζέντα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

»Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό».

ΤΟ ΚΚΕ ΔΕ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ

Για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης» κάνει λόγο το ΚΚΕ, αναφερόμενο στην πρόταση της κυβέρνησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν 'εθνικής ομοψυχίας', έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

» Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας ως εξής:

«Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Ο ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ

«Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας την αντίθεσή του για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο Mega εξέφρασε, επίσης τη θέση ότι η κυβέρνηση έχει δέκα «βόμβες» στις τάξεις της αναφερόμενος στην ομάδα των 53 που είναι εκλεγμένοι βουλευτές και πως ως εκ τούτου «θα καταρρεύσει».

«Νομίζω ότι θα καταρρεύσει η κυβέρνηση γιατί υπάρχουν 53 άτομα που είχαν υπογράψει και είναι εξ αυτών 11 εν ενεργεία βουλευτές, ο ένας εξ αυτών έφυγε ήδη. Είναι άλλες 10 βόμβες να σκάσουν. Και περιθώρια έχει για τρεις. Η αγωνία αυτή για την ερχόμενη πτώση της κυβέρνησης με οδήγησε να πάω στο βήμα της Βουλής και να πω κ. Τσίπρα πριν πάθεις αυτό που έπαθε ο Σαμαράς και ο Γ. Παπανδρέου, πήγαινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρότεινε μια οικουμενική» είπε.

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε «λάθος» την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για περικοπή των συντάξεων των πλουσίων. «Είναι 80.000 συντάξεις, έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, από νοίκια, από τόκους καταθέσεων, μερίσματα εταιρειών, σε αυτούς λέω, με βάση εισοδηματικά κριτήρια ότι πρέπει να κοπεί η σύνταξη» τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης αυτή η κίνηση θα εξοικονομούσε ένα ποσό μηνιαίως «που θα μας έκανε να μην πειράξουμε τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ τώρα θα πειραχθούν όλοι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass