Ολοι εναντίον όλων στο τρίωρο debate

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΑΣΟΚ - ΤΑ... ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΝΤΕΣ -ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ-Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2024 7:25

ΑΘΗΝΑ
Σε υψηλούς τόνους με απευθείας αντιπαραθέσεις, διαξιφισμούς και μπηχτές εφ’ όλης της ύλης, κύλησε το χθεσινό debate του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε περίπου στις 9 το βράδυ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ολοκληρώθηκε κοντά στα μεσάνυχτα.

Λίγο πριν την τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου, οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία, είχαν πολλές στιγμές έντασης ανάμεσά τους, αντάλλαξαν πυρά, με τα περισσότερα να δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, εν τέλει η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει σαφής «νικητής».
Και όλα αυτά σε μια τηλεμαχία που αποτέλεσε κομβικό σημείο πριν από την κάλπη με φόντο τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έφεραν το κίνημα της Χαριλάου Τρικούπη ως την πιο αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, οι ατάκες «φωτιά» που κυριάρχησαν σε μια βραδιά γεμάτη εντάσεις, είχαν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την Άννα Διαμαντοπούλου και τη στήριξή της όπως της καταγολίζουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η κριτική στον Χάρη Δούκα για την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ενώ ασκεί τα καθήκοντά του ως δήμαρχος Αθηναίων. Αλλά και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Νάντιας Γιαννακοπούλου και του νυν προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη.
Τα θέματα της Οικονομίας και το σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει για ισχυρή Ανάπτυξη ήταν ο πρώτος κύκλος της συζήτησης στο debate. Ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε εμμέσως και σε ευρύτερα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Ο διάλογος ήταν εξ αρχής ζωηρός με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει απευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένη πρόταση, ενώ στη παρατήρηση του κ. Γερουλάνου για θέσπιση δανειολόγειου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί δεν συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει ο Παύλος Γερουλάνος ότι δεν προκάλεσε ο Ανδρουλάκης ως πρόεδρος, τέτοια εσωκομματική συζήτηση.
Παρενέβη η Άννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων και σε ερώτηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών την χαρακτήρισε ισοπεδωτική και πως χρειάζεται εξορθολόγηση και σταθερή φορολογική πολιτική, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η παραγωγή.
Σε παρέμβασή του ο Χάρης Δούκας σχολιάζοντας αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημίων που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
« Η συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί . Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα θετικά της συμφωνίας. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στη Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα προτάσσοντας το ΒΕΤΟ, εφόσον χρειαστεί, απέναντι στη Τουρκία. Ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ΒΕΤΟ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το ΒΕΤΟ για την Τουρκία από το ΒΕΤΟ π.χ για τα φορολογικά .
Η κ. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στην Κ.Ο είχε συννενόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις. Ο κ. Κατρίνης απάντησε πως πάντα υπερασπίστηκε τις διαχρονικές πατριωτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Στη θεματική ενότητα για τους θεσμούς, το ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά προς την ‘Αννα Διαμαντοπούλου αν αισθάνεται ότι απέδωσε το πολιτικό βάρος που έπρεπε στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στην υπόθεση των Τεμπών ή υπήρξε επιεικής απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ανέβασε στα ύψη τους τόνους μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του Debate.
Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι η αντίδρασή της ήταν άμεση με ανάρτησή της όταν ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα γεγονότα και μίλησε για μείζον εθνικό σκάνδαλο και μείζον εθνικό ζήτημα και είναι έξω από κάθε λογική με απόφαση εισαγγελέα να παρακολουθείται ο υποψήφιος εκείνη την εποχή πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος.
«Το δεύτερο που είπα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις κανονικές ευθύνες. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ποιος, πως και γιατί.
Στην πορεία έχουμε μια χειραγώγηση των θεσμών που εμπόδιζαν και να υπάρξει φως στην υπόθεση και το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. Επομένως και σωστή και καταγγελτική εκεί που έπρεπε και θεσμική» συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη που της ανέφερε ότι «στις 9 Νοεμβρίου 2022 σε μία συνέντευξη της είχε πει ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των υποκλοπών».
«Εξακολουθείτε να το πιστεύετε; νομίζω ότι μετά από αυτά που είπατε μάλλον όχι», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης. Η κ. Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι αυτό που είπε είναι ότι «η τελική ανακάλυψη της σκευωρίας πρέπει και έπρεπε να γίνει από τη δικαιοσύνη και ότι είναι απαράδεκτο να παρακολουθείται με οποιοδήποτε τρόπο και λόγο αρχηγός κόμματος της Αντιπολίτευσης».
Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας παρατήρησε ότι δεν κατάλαβε αν η κ. Διαμαντοπούλου ήταν σαφής και συμφωνεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των Τεμπών, όταν σε δήλωσή της στις 21 Μαΐου 2023 είχε πει ότι «έφερε στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες του αποτυχημένου κράτους».
«Μήπως αυτή η διατύπωση είναι σωσίβιο για τον κ. Μητσοτάκη και δεν είναι αρκετό για το έγκλημα των Τεμπών;» σημείωσε ο κ. Δούκας.
Τη σκυτάλη πήρε ο Μιχάλης Κατρίνης που ανέφερε ότι δεν έχει βρει δημόσια τοποθέτησή της για τις υποθέσεις αυτές παρά μόνο μετά την υποψηφιότητά της ρωτώντας αν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την αυτοκριτική της απευθυνόμενη στους πολίτες που έστειλαν μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη τις ευρωεκλογές;
Η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι όλες οι απόψεις της είναι ξεκάθαρες ενώ ο κ. Κατρίνης αντέτεινε ότι δεν έχει ακούσει καμία τοποθέτησή της να είναι απέναντι στη λογική του επιτελικού κράτους του Μαξίμου το οποίο γέννησε τις υποκλοπές και να είναι στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.Η κ. Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει συνειδητά όλες τις θέσεις της σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με συνεχείς επιθέσεις εναντίον της.
Κόντρα όμως υπήρξε και μεταξύ της ‘Αννας Διαμαντοπούλου με τον Χάρη Δούκα όταν του καταλόγισε «απόψεις οι οποίες δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την πολιτική του σε σειρά ζητημάτων, στον δήμο Αθηναίων».
«Είναι απόψεις εκτός εποχής, δεν είναι ΠΑΣΟΚ» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου αφήνοντας αιχμές «για απόψεις που έχουν να κάνουν με μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και την Ανταρσία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Δούκα που αντέτεινε ότι οι θέσεις του είναι πάντα ίδιες και είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ όταν η ίδια δεν ήταν ΠΑΣΟΚ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass