Επίδομα έως 8.000 ευρώ, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων αποφάσισε η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2018 15:29

ΑΘΗΝΑ
«Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών» αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που σχεδιάστηκαν έπειτα από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών. Αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
Μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων: Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επίδομα 5.000 ευρώ σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν και 6.000 για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό ανέρχεται στις 6.000 Ευρώ. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στις 8.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.
Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Κορινθία, οι οποίες «συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς», καθώς επίσης και πώς διαμορφώνεται έως τώρα η κατάσταση στα σημαντικότερα μέτωπα.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την καταπολέμηση των φονικών πυρκαγιών και των μέτρων που έχουν παρθεί για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμιου, Ευάγγελο Μπουρνούς, έχει ήδη γίνει εγκατάσταση ενός κινητού μαγειρείου στην περιοχή ανάμεσα στο Μάτι και τη Ραφήνα για την εξυπηρέτηση των συνεργείων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντών των ΜΚΟ.
Σχετικά με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής, ο ΥΕΘΑ τόνισε πως αν η ΔΕΗ δεν μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες, θα δοθεί από το Μηχανικό ηλεκτρογεννήτρια μεγάλης ισχύος.
Στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής τέθηκαν από τον κ. Καμμένο το εξειδικευμένο προσωπικό του Μηχανικού για αποκατάσταση του οδικού δικτύου αλλά και για να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Σε ετοιμότητα τέθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, τα στρατιωτικά εργοστάσια, για να παρέχουν αργότερα και όταν θα αρχίσει η ανακατασκευή των οικιών, χρώματα και άλλα υλικά τα οποία μπορεί να χρειαστούν.
Ο κ. Καμμένος επανέλαβε για ακόμα μια φορά την απόφαση που πάρθηκε σήμερα το πρωί για μεταφορά στο Λεκανοπέδιο όλων των στελεχών και οπλίτων θητείας που υπηρετούν στον Έβρο και στις νήσους ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας και που προέρχονται από οικογένειες που έχουν θύματα ή έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους.  Παράλληλα, με πρόταση της πολιτικής ηγεσίας, οι αρχηγοί αποφάσισαν να εγκρίνουν την προσωρινή αναβολή στράτευσης για όλους τους διαμένοντες στην περιοχή, από τη στιγμή που θα το αιτηθούν. Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε πως στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές περιπολούν σε 24ωρη βάση 29 περίπολοι με μέριμνα των ΕΔ και σε συντονισμό με την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Σχετικά με τη βοήθεια που έχουν προσφέρει γειτονικές χώρες ο κ. Φλώρος τόνισε πως έχουν καταφτάσει 2 αεροσκάφη CL-215 από την Ιταλία και ένα C-27 από τη Ρουμανία και 55 πυροσβέστες από την Κύπρο.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, τόνισε πως ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει ελικόπτερα Σινούκ, που έχουν κάνει 213 ρίψεις και έχουν συμπληρώσει 43 ώρες πτήσεις. Από πλευράς Ειδικών Δυνάμεων, συμμετείχαν 42 λέμβοι και 180 καταδρομείς που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Ραφήνας.  Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ενημέρωσε πως η φρεγάτα «ΕΛΛΗ»,, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα, θα αντικατασταθεί από την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανεύρεσης αγνοούμενων. Τέλος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, είπε πως τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν συμπληρώσει από τις 23/7 και μέχρι σήμερα, 160 ώρες πτήσεις. Ο Α/ΓΕΑ ξεκαθάρισε πως σε φωτιές, σε περιοχές του αστικού ιστού, όπως ήταν αυτή στην περιοχή Μάτι, δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα αεροσκάφη CL-215 και CL-415, καθώς ο όγκος νερού που απελευθερώνουν αλλά και η ταχύτητα με την οποία πέφτει το νερό, μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους και να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημίες σε κτίσματα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίστηκαν μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών.
Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπογράμμισε πως «αυτές τις στιγμές με σεβασμό στη μνήμη των συμπολιτών μας δεν έχουμε απλά τη σκέψη μας δίπλα τους, αλλά προχωρούμε με σοβαρή δράση και πρωτοβουλίες».
Σε ερώτηση για το εάν μιλάμε για διαφορετικό σχεδιασμό για το σύνολο της περιοχής, η περιφερειάρχης απάντησε καταφατικά προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε υποχρέωση να μην ξανά περπατήσουμε στους ίδιους δρόμους που δίνουμε ραντεβού το καλοκαίρι με τις φωτιές και τον χειμώνα με τις πλημμύρες».
Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και οι δημάρχοι των πληγεισών περιοχών, Ραφήνας - Πικερμίου, Μεγαρέων και Μαραθώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass