ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ:

Κόψτε δαπάνες για επιπλέον παροχές στους δημότες

*Αν τα έσοδα για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες το 2017 είναι λιγότερα από τα έξοδα, τότε τα αντίστοιχα τέλη θα πρέπει να αυξηθούν το 2018 για να καλυφθεί η διαφορά * Σε περίπτωση που εγγραφούν στον προϋπολογισμό των δήμων δαπάνες που δεν καλύπτονται από τα έσοδα, τα ποσά αυτά θα καταλογίζονται «σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση των δαπανών αυτών»

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2017 22:55
Ισοσκελισμένους αν όχι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς πρέπει – σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση Π. Σκουρλέτη και Γ. Χουλιαράκη- να καταρτίζουν οι Δήμοι. Και όταν τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, τότε η λύση είναι απλή: Θα αυξάνονται τα δημοτικά τέλη… Ισοσκελισμένους αν όχι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς πρέπει – σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση Π. Σκουρλέτη και Γ. Χουλιαράκη- να καταρτίζουν οι Δήμοι. Και όταν τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, τότε η λύση είναι απλή: Θα αυξάνονται τα δημοτικά τέλη…

Να εξορθολογήσουν τις δαπάνες τους προκειμένου να εξοικονομήσουν τους απαιτούμενους πόρους για να παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες στους δημότες τους, συστήνουν στους δήμους τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη με την οποία δίνονται οδηγίες στους ΟΤΑ για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2018, «τονίζεται η ανάγκη για συνεχή επανεξέταση των δαπανών, δηλαδή για συστηματική καταγραφή και εξορθολογισμό αυτών, με σκοπό την εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση επιπρόσθετων δράσεων και την παροχή επιπλέον υπηρεσιών προς τους δημότες».

Στην ΚΥΑ καθίσταται για άλλη μια φορά σαφές ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να καταρτίζουν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς (σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα των ΟΤΑ θα πρέπει να ανέλθει στα 469 εκατομμύρια ευρώ).

ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΣΕΣ

ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Οι συναρμόδιοι υπουργοί εφιστούν την προσοχή στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης να καταρτίσουν ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς «με εγγραφή σε αυτούς μόνο δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις κι έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών, καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης. Η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, οδηγεί ουσιαστικά στη μη επίτευξη του οικονομικού αποτελέσματος, καθιστώντας τον προϋπολογισμό ελλειμματικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Όσον αφορά ειδικότερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού), οι συναρμόδιοι υπουργοί καθιστούν σαφές πως «σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα του έτους 2017 εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας του έτους 2017, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το έτος 2018, επιφέροντας αύξηση αυτών. Αντίστοιχα, θα πρέπει να συνυπολογίζεται τυχόν υπερκάλυψη της δαπάνης από τα εισπραττόμενα έσοδα».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες για τον προϋπολογισμό 2018 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2017.

Για τον προσδιορισμό του ύψους των συντελεστών επιβολής των ανταποδοτικών τελών λαμβάνεται υπόψη ότι τα έσοδα πρέπει να:

-καλύπτουν το σύνολο των δαπανών των αντίστοιχων υπηρεσιών ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στις υπηρεσίες αυτές, συνυπολογίζοντας παράλληλα τυχόν διαφορές που προκύπτουν από την ανεπαρκή κάλυψη της δαπάνης,

-μην υπερβαίνουν το ύψος των δαπανών που απαιτούνται για την παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών, άλλως υποκρύπτεται φορολογία, κατά παράβαση της αρχής της ανταποδοτικότητας,

-καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλες δαπάνες του δήμου».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass