ΜΑΞΙΜΟΥ: ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2018

Ανοικτή ακόμη η 'δοσολογία' και τα εργασιακά

* ΔΝΤ: Υπάρχει πρόοδος, αλλά και ζητήματα ανοικτά

Δημοσίευση: 07 Απρ 2017 8:17

ΑΘΗΝΑ 

Υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα για τις συντάξεις, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην προσωπική διαφορά το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020, ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος παράλληλα διέψευσε πως το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018.


Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων. Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.
Η ελληνική αποστολή, στην οποία μετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, επρόκειτο να αναχωρήσει το βράδυ από την Αθήνα για τη Μάλτα, όπου σημερα , Παρασκευή, διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.
Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκεί συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «νομίζω ότι αύριο κλείνουμε».
Σε σχέση με πιθανές επαφές στη Μάλτα με τους θεσμούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ενώ μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
ΤΟ ΔΝΤ
Χωρίς να αμφισβητεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ επιμένει ότι σημαντικά θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ.Ράις, μειώνοντας μάλλον τις προσδοκίες για προκαταρκτική -έστω- συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για σημερα , αρκούμενος να πει «οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα».
Επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, όπως επίσης και ότι οι όροι του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει.
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενεργό, δήλωσε ο Ράις, διευκρινίζοντας ότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται τόσο η Ντ. Βελκουλέσκου όσο και ο Πολ Τομσεν.

Επίσης αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, και παρέπεμψε σε όσα είπε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων.
Αναφορικά με το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα αρκέστηκε να πει ότι όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα εξεταστεί το ζήτημα του χρέους, ώστε η ρύθμιση να «κουμπώνει» με τις μεταρρυθμίσεις.
«Χρειαζόμαστε και τα δύο πριν πάμε το πρόγραμμα στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος, ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.
Ερωτηθείς δε για το ποιος ευθύνεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε διπλωματικά. «Όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα-μέλος μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».
Τέλος, επιβεβαίωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας και η Κριστίν Λαγκάρντ είχαν πρόσφατα νέα επικοινωνία, και ότι βρίσκονται σε συχνή επαφή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass